Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen in 4 stappen - Hopster vzw
Leer je binnenhuiskonijnen zindelijk worden in vier gemakkelijke stappen. Na deze zindelijkheidstraining zal je nooit meer een plasje in huis vinden.
Zindelijkheidstraining, konijn, binnenhuiskonijnen, 4 stappen
15951
post-template-default,single,single-post,postid-15951,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-page elementor-page-15951,elementor-page-18142
Zindelijkheidstraining | Konijnenadviesbureau Hopster

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen in 4 stappen

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Wist je dat konijnen zindelijk zijn? Wanneer ik mensen vertel dat mijn konijnen vrij in huis rondlopen, zie ik vaak bedenkelijke gezichten. “Keutelen en plassen die dan niet in huis?” “Ligt je huis dan niet vol met keutels?”

Het antwoord daarop is ja en neen. Mijn konijnen keutelen en plassen inderdaad in huis maar ze doen dit alleen maar in hun eigen toiletbak, ze zijn zindelijk net zoals katten! En het is helemaal niet moeilijk om hun dit aan te leren.

Stap 1: Laat je konijnen castreren door een konijnkundige dierenarts

Dit is belangrijk voor zowel de voedsters (vrouwtjes) als de rammelaars (mannetjes). Niet alleen is dit belangrijk voor hun fysieke gezondheid maar ook voor hun emotionele gezondheid. Daarnaast gaat de drang om hun territorium af te bakenen sterk verminderen na de castratie en wordt de zindelijkheidstraining makkelijker.

In mensentaal, ze gaan niet elk hoekje van je huis opeisen door er tegen te plassen.

Stap 2: Koop een toiletbak die groot genoeg is

Konijnentoiletbakken zijn naar mijn ervaring meestal te klein, daarom heb ik een kattenbak gekocht die kan gebruikt worden door mijn twee binnenhuiskonijnen.

Let wel op, sommige konijnen houden er niet van hun toiletbak met elkaar te delen. In dat geval moet je een aparte bak per konijn voorzien.

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Stap 3: Hang hooi boven de toiletbak

Konijnen plassen en keutelen graag tijdens het eten. Wanneer je hooi boven de toiletbak hangt, moedig je je konijnen aan om deze te gebruiken. Ik heb de toiletbak in een Ikea box geplaatst, een ingang voorzien én twee gaatjes gemaakt voor het hooiruif zodat het hooi niet te fel verspreid wordt over mijn hele huis. Daarnaast verspil je minder hooi door het op te hangen omdat de konijnen er niet op kunnen plassen en het dan niet meer willen opeten.

Idealiter voorzie je twee ingangen omdat konijnen het gevoel moeten hebben te kunnen ontsnappen, het zijn nog steeds prooidieren! Ik heb slechts één ingang voorzien en dat werkt perfect bij mijn konijnen omdat de bovenkant van de bak ook open is.

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Stap 4: Ververs de toiletbak regelmatig

Afhankelijk van de soort bodembedekking is het belangrijk om je toiletbak dagelijks of enkele keren per week te verversen. Konijnen zijn hele hygiënische dieren dus zullen geen gebruik maken van een vuile toilet, zou je zelf?

Wanneer ik hennepvezel als bodembedekking gebruik, moet ik de toiletbak (twee)dagelijks verversen. Wanneer ik Back2Nature gebruik, ververs ik de toiletbak 2 à 3 keer per week omdat deze vulling urine beter absorbeert. Gebruik alleszins geen houtvezel, dit is schadelijk voor de luchtwegen van je konijnen.

Je kan ook nog altijd een extra kartonnen doos voor de toiletbak plaatsen aangezien dit het gebied is waar je wel altijd keuteltjes zal terugvinden. Hou hier dan ook rekening mee en de rest van je huis zal keutel- en plasvrij zijn. Daarnaast zal je gelukkige konijnen hebben die los in het huis kunnen rondlopen.

Conclusie

Konijnen zijn van nature zindelijke dieren dus wanneer alle bovenstaande stappen gevolgd worden, zal je konijn binnen de kortste tijd zindelijk zijn.

Vind je tijdens de start van de zindelijkheidstraining een plasaccidentje terug? Maak het onmiddellijk schoon met azijn. Dit is een natuurlijk middel dat de urinegeur volledig afbreekt. Je konijn zal zichzelf dan niet de gewoonte aanleren om telkens op dezelfde plaats te plassen.

Blijft de onzindelijkheid van jouw konijn aanhouden en je hebt bovenstaande stappen gevolgd? Laat je konijn controleren door een konijnkundige dierenarts, er kan een medische oorzaak zijn voor de onzindelijkheid zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking.

Heeft een konijnkundige dierenarts jouw konijn volledig gezond verklaard? Dan kan de oorzaak van het plasprobleem dieper zitten. Boek in dat geval een afspraak bij een konijnendeskundige om dit probleem verder te analyseren.

Auteur: Marilleke Vrancken, voorzitter Hopster vzw

Marilleke Vrancken | Konijnenadviesbureau Hopster

Gerelateerde artikelen

Wil je meer leren over het correct houden van konijnen als huisdieren? Lees dan zeker onderstaande artikels!

De perfecte huisvesting voor je binnenhuiskonijnen in 5 stappen

11 belangrijkste items voor konijneneigenaars

Hooi, de nummer 1 voeding voor konijnen

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie? | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie?

Volg en like ons:Zonder stress op vakantie De vakantieperiode staat voor de deur en waarschijnlijk heb jij, zoals vele mensen, een vakantie om naar uit te kijken. Maar hoe zit het met jouw konijnen? Heb je een plaatsje gereserveerd bij de dierenoppas aan huis, dierenhotel of

Read More »
Scratch&Newton | Konijnenadviesbureau Hopster

Hittegolf Special: Scratch&Newton Ice Pod

Volg en like ons:Probleemstelling Veel mensen weten namelijk niet dat konijnen veel beter tegen koude kunnen dan tegen de hitte. Het gaat namelijk zo ver dat er jaarlijks verschillende konijnen sterven door de hitte. Gelukkig kunnen we dit makkelijk vermijden en onze konijnen een aangename

Read More »

Hoe hou je konijnen koel in de zomer

Volg en like ons:Wilde konijnen In de natuur leven konijnen in een burcht. Tijdens de zomer trekken zij zich maar al te graag terug in deze koele omgeving. Onze tamme konijnen hebben deze mogelijkheid niet. Elk jaar overlijden er dan ook vele konijnen in de zomer,

Read More »

Het belang van konijnenwelzijn bij dierenartsen

Volg en like ons: Stress tijdens een dierenartsbezoek Ik ben dierenarts geworden uit een passie om dieren te helpen. In eerste instantie natuurlijk door de gezondheid van het dier te verbeteren, dit draagt veel bij aan het welzijn van een dier. Nadat ik een aantal

Read More »
Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes | Konijnenadviesbureau Hopster

Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes?

Volg en like ons: Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes, hoe voorkom je ze en wat kan je eraan (laten)doen? Lees er alles over in deze blogpost. Hoe herken je ziekte bij een konijn? Konijnen zijn prooidieren. Dit heeft een grote invloed op hun gedrag. Wanneer

Read More »
Ouderdomskwaaltjes bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Ouderdomskwaaltjes bij konijnen

Volg en like ons: Hoe oud worden konijnen? Wist je dat konijnen in het wild een gemiddelde levensverwachting van twee jaar hebben? “TWEE jaar?! Zo weinig?” hoor ik je denken. Inderdaad, het leven van een prooidier zit vol gevaren. Gelukkig, doordat het welzijn van de

Read More »
EHBO bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

EHBO voor konijnen

Volg en like ons: We hebben namelijk de EHBKO-opleiding voor konijnendeskundigen gevolgd aan de Chews&Nibbles Academy. Het goede nieuws is dat nu ook iedereen deze opleiding kan volgen. Er verandert zoveel zo snel in de konijnenwereld dus daarom is het belangrijk om steeds op de

Read More »
Harrie | Konijnenadviesbureau Hopster

Ode aan Harrie

Volg en like ons: Harrie ♥ 2012 – 29/12/2018 ♥   Deze kerstvakantie hebben we onverwachts afscheid moeten nemen van Harrie. Harrie heeft de voorbije jaren het hart van menig verovert en laat een grote pootafdruk achter in ons leven. Zonder Harrie zou het bestuur van Hopster vzw

Read More »
Hoppy Holidays | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoppy Holidays!!!

Volg en like ons: Team Hopster wenst jullie geweldige feestdagen en een spetterend nieuwjaar toe! Moge 2019 een jaar worden vol dierenliefde.                   Volg en like ons:

Read More »
Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de kerstperiode | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de kerstperiode

Volg en like ons: Gevaren voor konijnen tijdens de feestdagen De kerstperiode is één van de gezelligste periodes van het jaar. Onze straten en huizen zijn leuk verlicht en lekker verwarmd (door een open haard). We maken tijd vrij om met de familie te spenderen

Read More »
Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
8 Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden