Het beste cadeau voor Pasen is om geen konijn cadeau te geven - Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
18519
post-template-default,single,single-post,postid-18519,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page-18142

Het beste cadeau voor Pasen is om geen konijn cadeau te geven

Rond Pasen puilen de dierenwinkels uit met babykonijntjes en worden er traditioneel een konijn als cadeau gegeven. En zeg nu zelf, hoe schattig zijn deze diertjes wel niet! Kinderen vinden dit uiteraard ook en zagen de oren van je lijf om een konijntje te krijgen.

Het is bijna Pasen, denk je dan, wanneer is er een beter moment om een konijn te kopen? Is jouw kameraad een echte dierenvriend? Geef hem een konijn cadeau! Beter nog, geef een konijn cadeau aan de kinderen van jouw vrienden of familie! Je kan de blikken op hun gezichten al voorstellen, wat zullen ze blij zijn!

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Samen de zetel vernielen

Een konijn is ook een gemakkelijk en goedkoop huisdier, vergeleken met een kat of hond, toch? Het vergt weinig energie van de ouder en het is goed om kinderen wat verantwoordelijkheid te leren?

Maar is dit wel een goed idee? Wat is de impact van jouw cadeau op het leven van de nieuwe konijneneigenaars en de konijnen zelf? Hieronder bespreken we enkele algemeen “aanvaarde” uitspraken over het houden van konijnen als huisdier. Feit of fabel?

  • Een konijn is goedkoop in aanschaf
  • Eentje is geentje
  • Een hok is voldoende
  • Konijnen zijn echte binnen- en buitenhuisarchitecten
  • Zorgen voor een konijn is een engagement van maximum een paar jaar
  • Een konijn is een gemakkelijk “beginnershuisdier” om kinderen verantwoordelijkheid te leren
  • Een konijn is een saai, dom dier
  • Konijnen kan je ook samenhouden met cavia’s, kippen, katten, …
  • Konijnenopvangcentra zitten vol gedumpte konijnen
  • Misschien toch beter een pluchen konijn cadeau geven?

Een konijn is goedkoop in aanschaf

In een dierenwinkel kan je vrij goedkoop een konijn aanschaffen. Een konijn zelf kost slechts een 30-tal euro, een beetje extra voor een gevaccineerd konijn. 

FEIT! MAAR…

Konijnen (ook binnenhuiskonijnen) moeten jaarlijks gevaccineerd worden tegen veel voorkomende ziekten zoals Myxomatose en RHD. Een dierenartsbezoek met vaccinatie kost minstens 50 euro. En dan is je konijn nog niet gecastreerd of ziek geweest.

Dierenartskosten

De castratie van het konijn is niet bijgerekend in de aankoopprijs en die komt voor een voedster al gemakkelijk aan 150 euro, bij een rammelaar rond de 90 euro. Castreren is heel belangrijk voor de emotionele en fysieke gezondheid van een konijn én de zindelijkheidstraining. Je wilt namelijk niet dat een konijn jouw volledige huis als toiletbak gaat beschouwen.

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Plassen in bed

Wordt er beslist om jouw konijn niet te laten castreren, mag je rekenen op nog meer dierenartskosten later in het leven van het konijn want namelijk 85% van de voedsters, krijgen baarmoederkanker[1] vanaf de leeftijd van drie jaar jong. En dan hebben we nog geen rekening gehouden met de andere veelvoorkomende konijnenziektes of ouderdomskwaaltjes

Konijnen uit dierenwinkels zijn afkomstig van broodfokkers. Deze dieren worden te vroeg gescheiden van hun moeder en zijn sowieso al gevoeliger voor ziektes dan gezonde dieren door de broodfok. Willen we de broodfok en impulsaankopen steunen? Neen, liever niet, maar het is zo gemakkelijk om toch een dier te kopen in de winkel. De volgende zal ik wel uit het asiel halen hoor!

Voeding

Ook het voer van konijn kost wat centen. Wil je graag dat je konijn in goede gezondheid leeft en geen slechte tanden krijgt? Dan kom je er met de goedkope voeding en hooivan de dierenwinkel niet. Vooral korrels met een hoog vezelgehalte en laag suikergehalte en hooi met kruiden erbij zijn belangrijk voor een konijn zijn goede gezondheid. Konijnen hebben namelijk een enorm complex en gevoelig maag/darmstelsel dat constant in gang moet zijn, anders kunnen ze overlijden. Een konijn dat niet eet is dus meteen een spoedgeval!

Hoeveel kost een konijn in de realiteit?

Het cadeau dat jou ‘slechts’ 100 euro kost, vervijfvoudigd gemakkelijk het eerste jaar al, rekening houdend met alleen de grootste noden. Dan moet je dit bedrag nog verdubbelen wanneer er een tweede konijn bijkomt en daarna mag je dit nog eens vertienvoudigen omdat een konijn 10 jaar oud kan worden. Begin maar te rekenen. 

Wanneer we het onderzoek van LIGC volgen, kost een koppel konijnen dat 10 jaar oud wordt minstens 6410 euro, zonder er onverwachte dierenartskosten (+ medicatie en vervoer) erbij te rekenen… Ik kan persoonlijk zeggen, nadat ik zeven jaar geleden een konijn cadeau gekregen heb, ik hier al los over zit. Duurste verjaardagscadeau ooit!

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Hoeveel kost een konijn?

In 2019 alleen al, heeft mijn ene konijn reeds 402,49 euro aan dierenartskosten gekost en dan zijn we er nog niet. Ik persoonlijk heb het er graag voor over om mijn konijnen gezond te houden, maar heeft iedereen de energie en het budget voor een dier waar ze zelf niet voor gekozen hebben?

Eentje is geentje

FEIT! Zoals elke nieuwe konijneneigenaar snel ontdekt, is een konijn alleen heel eenzaam. Wanneer de nieuwe konijneneigenaars het goed willen doen, zullen ze er al snel een tweede konijntje bijhalen. Konijnen zijn namelijk groepsdieren en huisvest je niet alleen. Dit betekent ook dat de dierenartskosten, het voedsel dat ze nodig hebben, de bodembedekking en de ruimte verdubbelen. Ook de kapoenerij verdubbeld. Deze vele kosten zijn gelukkig niet meer voor jou maar heb je er over nagedacht of de nieuwe eigenaars de financiële middelen hiervoor hebben?

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Zindelijkheidstraining van konijnen?

En dan begint de (stresserende) zoektocht naar een tweede konijn of geef je ineens een tweede konijn cadeau? Zoals je al weet, kan je ze namelijk goedkoop kopen in dierenwinkels. Laten we hopen dat ze daar het juiste geslacht meegeven want het zou niet de eerste keer zijn dat ze zich daarin vergissen. In dat geval, duimen we mee dat er geen “oepsie-nestje” van komt of dat ze gaan vechten want net zoals bij mensen, kan je niet zomaar twee karakters bij elkaar zetten… Geloof ons maar, het is niet leuk om twee konijnen te zien vechten, het kan er tot bloedens aan toegaan. Wil je jouw konijn nog steeds uit een dierenwinkel halen?

Deze problemen zijn helaas dagelijkse realiteit en zorgen voor heel wat stress bij nieuwe konijneneigenaars. Het is niet voor niets dat er de laatste jaren professionele hulp kan ingeroepen worden om konijnen te koppelen, er is namelijk expertise en ervaring nodig om een koppeling te laten slagen.

Een hok is voldoende

Naast de aankoop van een konijn, kopen we nog een hokje erbij, drinkfles, eetbak, bodembedekking, een beetje eten en je bent gesteld voor 100 euro! Ze verkopen tegenwoordig zelfs starterspakketten! Wanneer een dierenwinkel kleine hokken verkoopt, zal het wel de correcte huisvestiging zijn zeker?

FABEL! Konijnen hebben veel ruimte nodig. Een hok is niet meer van deze tijd. Waarom kan je ze eigenlijk nog kopen? Per dwergkonijn voorzie je minstens vier vierkante meter ruimte om het dier te laten huppelen, rechtstaan op hun achterpoten en rennen. Hoe meer ruimte je kan voorzien, hoe beter want wist je dat konijnen hele actieve dieren zijn? 

Een konijn dat niet kan rondhuppelen krijgt veel gemakkelijker te maken met (levensbedreigende) darmproblemen. Daarnaast ervaart hij stress en is hij gefrustreerd. Een gefrustreerd en gestresseerd dier durft slopen en bijten.

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Zo ziet de zetel er beter uit.

Daarnaast hebben ze een voldoende grote toiletbak nodig, schuilplaatsen, speelgoed, een transportdoos en nog veel meer

Konijnen zijn echte binnen- en buitenhuisarchitecten

Kinderen vinden het geweldig wanneer hun konijn uit het hokje mag. Maar er is ook een keerzijde. Net zoals echte baby’s, ontdekken (baby)konijntjes smaken en texturen al doende. Graag testen ze hun tandjes en graafkunsten uit in huis of in de tuin met de nodige gevolgen vandien. 

FEIT!

Binnenhuiskonijnen

Niets is nog veilig: kabels, kasten, zetels, planten, noem maar op. Graag markeren ze ook nog eens hun eigen territorium met urine en keutels. De puberteit is helaas een fase waar elk jong konijn door moet. Aangezien je alleen maar jonge konijnen in dierenwinkels kan kopen, is het een fase die je niet kan overslaan.

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Ik vond het behangpapier niet mooi.

Uiteraard kan je het wel onder controle houden door je huis ‘konijnveilig’ te maken en je konijn te laten castreren om sproeien tegen te gaan. Of adopteer een volwassen konijn bij een gespecialiseerde opvang.

Wil je een konijn geven aan een familie schoonmaakfreaks of personen die heel veel waarde aan hun meubels hechten? Een konijn zal deze mensen heel veel stress bezorgen want keutels en hooi vind je terug in de kleinste hoekjes van het huis en het konijn ziet meubels als de ideale tool om zijn tandjes te slijpen.

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Dient dit niet om in te graven?

Buitenhuiskonijnen

Gaat het konijn buiten wonen, dan is een partner eens zo belangrijk. Daarnaast moet je de konijnen dan ook nog eens extra goed beschermen tegen weersomstandigheden én roofdieren op de grond en in de lucht. Niet evident! Bezint eer ge begint.

De enige oplossing om het konijn te houden zonder dat het een huis (of tuin) overneemt, lijkt (wanneer je je huiswerk niet gedaan hebt) om het konijn terug in het te kleine hok te huisvesten. Helaas is dit een verschrikkelijk saai en eenzaam leven voor een konijn. Ook heeft het absoluut geen meerwaarde voor mensen. Daarom brengen veel mensen het konijn, voor het een leeftijd van één jaar bereikt al naar een asiel of sommigen kiezen voor de makkelijke oplossing en laten het konijn ‘vrij in de natuur’ waar het geen schijn van kansop overleven heeft.

Zorgen voor een konijn is een engagement van maximum een paar jaar

Een konijn wordt maar enkele jaren oud.

FABEL!Wanneer je een konijn goed verzorgt, een partner geeft, castreert en jaarlijks vaccineert, het kwaliteitsvolle voeding, genoeg beweging en intellectuele uitdagingen aanbiedt, wordt een konijn gemakkelijk 10 jaar oud.

Dus eigenlijk heeft jouw konijn als cadeau slechts 10 euro per levensjaar gekost terwijl zijn nieuwe huisgenoten (en dan hoogstwaarschijnlijk de ouders wanneer je cadeau voor een kind bedoeld is) er nog 10 jaar voor mogen zorgen (en betalen).

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Ik vind het kussen mooier met gaten erin.

Is de nieuwe familie van het konijn bereid om minstens 10 jaar voor dit dier te zorgen? Omdat je konijnen minstens per twee moet houden, zal je ook altijd een nieuw konijn erbij moeten halen wanneer er een konijn sterft. En zo blijf je natuurlijk bezig. Misschien kan je toch best eens checken of het nieuwe gezin voor jouw cadeau dit ziet zitten?

Een konijn is een gemakkelijk “beginnershuisdier” om kinderen verantwoordelijkheid te leren

Wanneer een kind alleen zorgt voor een konijn, leert het snel verantwoordelijkheid. Het kind leert dat een konijn dagelijks drinken, eten en een propere toiletbak nodig heeft, voor de rest van zijn (lange) leven. Wat een leuk cadeautje!

FABEL! Babykonijntjes kan je nog gemakkelijk optillen. Het kind kan al zijn vriendjes uitnodigen en iedereen mag het konijntje vastpakken, wat leuk! Het konijn lijkt het niet erg te vinden want het blijft heel stil zitten.

Prooidieren

Konijnen blijven vaak uit doodsangst onbeweeglijk of beginnen gevaarlijk te spartelen want het zijn prooidieren en ze blijven dus graag met hun pootjes op de grond. Maar zolang de konijnen geen geluid maken, is het gemakkelijk om dit te negeren. Maar deze schatjes zullen dit niet eeuwig toelaten want het gaat in tegen hun natuurlijke prooidierinstinct.

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Binnenhuisarchitect in actie.

Wanneer konijnen in hun puberteit komen, veranderen deze schattig uitziende wezentjes dan ook in echte terroristen. Konijnen aarzelen niet om hun tanden te gebruiken wanneer we ze niet correct behandelen. Hoe zou je zelf zijn wanneer dit de enige manier is om duidelijk te maken dat je niet akkoord bent met de situatie?

Respect voor mens en dier

Daarom is het zo belangrijk om een kind te leren dat je zowel dieren als mensen met respect en oog voor hun eigenheid moet behandelen. Wanneer kinderen niet leren voor het konijn te zorgen, zullen ze snel de gevolgen ondervinden. 

Het konijn sterft of het spendeert de rest van zijn leven alleen in een klein hokje. Wanneer ze toch een konijn willen optillen, kan het spartelend konijn zijn rug zelfs breken, zo gevoelig zijn ze. Wil je het risico nemen dat een kind dit soort trauma oploopt? Hoe kan een kind trouwens verantwoordelijkheid leren wanneer hij merkt dat zijn ouders ook geen verantwoordelijkheid opnemen voor dit hulpeloze wezen?

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Buitenhuisarchitect in actie.

Wist je dat konijnen oud worden en vaak de puberteit van het mensenkind meemaken? Dit is de moment dat pubers hun interesse verliezen in het konijn. Er zijn zoveel leukere dingen te doen dan de toiletbak te verschonen van een konijn. Kan je hun dit kwalijk nemen? Het konijn zal ook achterblijven wanneer de kinderen zich klaarmaken om het nest te verlaten.

Een konijn is een saai, dom dier

Mijn konijn is dom, het doet helemaal niets in zijn hokje.

FABEL! Wanneer je een konijn niet de ruimte geeft, is het heel moeilijk voor het dier om zijn intelligentie te tonen. En qua intelligentie hoeven konijnen niet onder te doen voor andere huisdieren.

Net zoals honden, kan je een konijn truckjes leren zoals bijvoorbeeld een ‘high five’ te geven. Ze houden van intellectuele uitdagingen. Laat je konijnen daarom werken voor hun voedsel. Laat ze op zoek gaan naar lekkere groentjes door het overal te verspreiden of zelf op te hangen zodat ze moeite moeten doen om het op te kunnen eten. Of verstop wat lekkers in een puzzel.

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Houtsblok klaarleggen voor de mensen.

Wanneer je Hersenwerkaanbiedt aan jouw konijnen, zullen ze niet meer uit verveling aan jouw meubels knagen. Daarnaast is het ook ideaal om de band te versterken met jou en jouw konijnen. Je zal snel merken hoeveel intelligentie je in huis hebt. Natuurlijk, de nieuwe konijneneigenaars moeten wel bereid zijn om hier tijd in te steken. Hebben ze hier tijd en zin in?

Konijnen kan je ook samenhouden met cavia’s, kippen, katten, …

Mijn konijn is niet alleen, het heeft een gezelschap van een cavia of een ander dier.

FABEL! Elk konijn heeft een soortgenoot nodig die dezelfde taal spreekt. Wanneer je verschillende diersoorten, die elkaar niet verstaan, bij elkaar zet, is de kans reëel dat ze elkaar per ongeluk kwetsen (zelfs doden). Ze staan onder grote stress omdat we niet voldoen aan hun basisbehoeftes. Daarnaast brengen ze gemakkelijk ziektes over naar elkaar. Is dat een risico dat je wil nemen?

Lees meer over waarom je cavia’s en konijnen best niet samenhoudtof waarom de combinatie met andere dieren faliekant kan aflopen.

Konijnenopvangcentra zitten vol gedumpte konijnen

Het is alvast niet het eerste of het laatste kind (of volwassene) dat interesse verliest in zijn konijn. De schattige konijntjes zijn volwassen geworden, vaak onhandelbaar (door verveling) en ze gedragen zich regelmatig agressief omdat er niet algemeen geweten is hoe we correct met een konijn kunnen omgaan. Veel werk en stress voor een goed bedoeld (Paas)cadeautje…

FEIT! Op deze manier komen veel konijnen terecht in konijnenopvangcentra. Deze opvangcentra onmisbaar om de vele gedumpte konijnen toch ergens veilig op te vangen. Zolang er konijnen te koop zijn en dierenwinkels de verkoop aanmoedigen, blijven impulsaankopen een groot probleem. Het aantal afstandskonijnen piekt namelijk tijdens de zomervakantie, een paar maanden na Pasen. Toeval?

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Het leven zoals het is als konijnenvriend.

Gespecialiseerde konijnenopvangcentra

Deze vrijwilligers hebben nu al de handen vol met afgestane konijnen, eentje meer of minder? Weet dat de medewerkers in opvangcentra al hun vrije tijd en vaak ook hun eigen middelen opofferen om een goede, tweede thuis te zoeken voor jouw konijn bij mensen die er zelf voor gekozen hebben een konijn te adopteren. Deze opvangcentra zijn oorspronkelijk opgericht om mensen te helpen die door levensomstandigheden niet meer kunnen zorgen voor hun geliefde huisdieren. Nu worden ze overstelpt met afstandsvragen door de vele konijnen die oorspronkelijk een cadeau waren.

Voor opvangcentra is het dweilen met de kraan open. Zolang impulsaankopen mogelijk zijn, zijn konijnenopvangcentra onmisbaar. Dit is jammer want het bewijst alleen maar hoe onbelangrijk het leven van een konijn is voor sommige mensen terwijl het zo’n liefdevolle, intelligente dieren zijn.

Misschien toch beter een pluchen konijn cadeau geven?

FEIT! Deze blogpost is helaas gebaseerd op dagelijkse realiteit waarmee we als Konijnenadviesbureau in aanraking komen. Het konijn dat je met de allerbeste bedoelingen als cadeau geeft, zorgt in de meeste gevallen alleen maar voor mensen- en dierenleed.

Weg met de stereotypen

We nemen het jou niet kwalijk. Het is moeilijk om de vele stereotypen over konijnen te ontkrachten. Het is ook niet evident om de correcte informatie over konijnen als huisdieren te vinden, zeker niet op de plaatsen waar je het denkt te vinden. Daarnaast lijkt een konijn kopen in een dierenwinkel, nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Iedereen doet het, wie had gedacht dat de gevolgen zo ingrijpend zouden zijn?

Bezint eer ge begint

Maar het kan ook goed gaan. Controleer eerst met de ouders van het kind, aan wie je een konijn cadeau wil doen, of ze bereid zijn het kind te begeleiden in de verzorging van minstens twee konijnen, voor de komende 10 jaar. Doe hetzelfde wanneer je een konijn aan een kennis wilt geven. 

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
Partners in crime

Allergieën en kostplaatje

Check eerst of ze allergisch zijn en of een koppel konijnen in hun financiële plaatje past. Of ze hier ruimte en tijd voor hebben, een konijnkundige dierenarts kennen én iemand (met kennis van konijnen) kennen om voor de konijnen te zorgen tijdens vakanties. Zorgeloos op vakantie vertrekken wanneer je konijnen als huisdieren hebt, zal er niet meer inzitten. Geef desnoods eerst een pluchen konijn cadeau en creëer tijd om na te denken over de aanschaf van een konijn.

Wanneer een gezin op de hoogte is van alle basisbehoeftes van konijnen, eraan kan en wil voldoen, voldoende tijd heeft én de financiële mogelijkheden heeft om voor een koppel konijnen te zorgen, dan kunnen jullie samen naar een gespecialiseerde konijnenopvang gaan om de perfecte match konijnen te adopteren, na Pasen.

Laat een kind een kind zijn

En ten slotte: Een kind mag nooit verantwoordelijk zijn voor de verzorging van een levend wezen. Deze verantwoordelijkheid is gewoon te groot voor een kind. We mogen hun wel uiteraard wel aanmoedigen om te helpen maar het blijft de verantwoordelijkheid van de ouders om dit in goede banen te leiden, het goede voorbeeld te geven en de zorg volledig op zich te nemen wanneer het kind oud genoeg is om uit huis te gaan.

Konijn als cadeau | Konijnenadviesbureau Hopster
BFF

Zorg dus samen voor de konijnen, zoek op wat ze nodig hebben en hoe je met deze gevoelige prooidieren het beste kan omgaan. Wanneer je jouw konijnen kan geven wat ze nodig hebben, zal je niet meer zonder kunnen, beloofd. Dan pas is een konijn een echt cadeau.

Enne, adopt, don’t shop!

FEIT!

Auteur: Marilleke Vrancken

Marilleke Vrancken | Konijnenadviesbureau Hopster


[1]Rabbit Oncology: Diseases, Diagnostics, and Therapeutics, Yvonne van Zeeland, DVM, MVR, PhD, DECZM (Avian, Small mammal), CPBC 

Meeste recente artikels

Gerelateerde artikelen

www.hopster.be/gratis-ebook

Je kan nog meer pareltjes van artikels terugvinden op onze blog!

No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden