Week van het konijn - overzicht - Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
19210
post-template-default,single,single-post,postid-19210,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page elementor-page-19210,elementor-page-18142
Week van het konijn | Konijnenadviesbureau Hopster

Week van het konijn – overzicht

Het einde van de campagne van het VLAM om mensen te stimuleren meer konijnenvlees te eten, zit er na vandaag op. Gelukkig zijn we op social media niet veel tegengekomen van deze absurde campagne en hebben we meer mogen genieten van hoe #weekvanhetkonijn er altijd zou moeten uitzien: vol konijnenliefde.

Massaal werden er foto’s en artikels geplaatst die #teamkonijn steunden want we weten het allemaal, konijnen zijn GEWELDIGE dieren. Ook de pers was geïntrigeerd door de kaping van #weekvanhetkonijn en geef nu toe, een campagne om mensen te stimuleren meer vlees te eten en zo het dierenleed te promoten, is toch echt niet meer van deze tijd.

Het was een bewogen week waarin het onrecht dat konijnen wordt aangedaan, aangevochten werd en GAIA er net deze week in slaagde de wetgeving inzake dierenwelzijn te laten aanpassen. GAIA-directeur Ann De Greef: “Dieren worden voortaan in het Burgerlijk Wetboek erkend als wezens met gevoel, die weliswaar specifiek beschermd worden door de wetgeving inzake dierenwelzijn maar voor de rest vallen onder de regelgeving die geldt voor goederen. Tot hiertoe vielen dieren helemaal onder de categorie ‘goederen’ wat absoluut niet meer van deze tijd is.”

Een update van de huidige wetgeving inzake dierenwelzijn was dringend nodig, en moet nog beter worden. Wanneer je de verschrikkelijke beelden ziet die Animal Rights deze week uitbracht over de realiteit van vleeskonijnen, begrijp je waarom.

Volgend jaar mogen we hoogstwaarschijnlijk een nieuwe campagne verwachten van het VLAM, ze hebben er maar liefst 11 miljoen euro Belgische en Europese subsidies voor gekregen. Dit jaar hebben we alleszins niet gezien waar dit subsidiegeld naartoe gegaan zijn. Hopster en de andere organisaties blijven zich alleszins inzetten voor een beter leven van alle dieren.

Ik wil graag EVA heel erg bedanken voor het initiatief. Toen Hopster twee jaar geleden werd geconfronteerd met #weekvanhetkonijn mochten we ondervinden hoe licht er gegaan werd over konijnenlevens, hoe er zelfs honend gedaan werd wanneer ik de intelligentie van een konijn probeerde te bespreken. Hoe nationale televisie meer geïnteresseerd was in een konijnenrecept, zelfs na het zien van konijnenmishandeling, dan in konijnenwelzijn. Hoe een sportjournalist niet de link kon leggen met het eten van een ziek, mishandeld dier en de gezondheid van mensen (atleten) die zieke dieren opeten. Misschien is dat het verschil tussen topsporter en sportjournalist?

Met tranen in mijn ogen ben ik toen na de opnames over #weekvanhetkonijn naar huis gereden. Het is een ervaring die ik nooit zal vergeten maar me ook sterker gemaakt heeft. Gelukkig heb ik toen zoveel positieve reacties gekregen want heel even, begon ik de moed te verliezen, het blijft toch altijd een gevecht om dierenwelzijn te verbeteren.

Het deed me daarom enorm veel deugd om te zien dat slechts twee jaar later er een enorme mentaliteitsverandering heeft plaatsgevonden. En dit dankzij verenigingen die zich belangeloos inzetten voor het dierenwelzijn met name EVA, Animal Rights, Bite Back, GAIA, BE Vegan en Veganova. Een oprechte dikke merci in naam van alle konijnen(vrienden) en van team Hopster, het doet deugd om te weten dat we deze strijd niet alleen hoeven te voeren.

Konijnen zijn altijd ‘underdogs’ geweest. Ze behoren tot de top drie van de meest populaire huisdieren maar tegelijkertijd ook tot de meest verwaarloosde huisdieren. In de vleesindustrie en als proefdier wordt hun mishandeling en verwaarlozing nog naar een hoger niveau getild. Dat allemaal, terwijl konijnen qua intelligentie niet moeten onderdoen voor honden, katten en alle andere dieren.

Daarom dus een laatste oproep: deel voor het einde van deze campagne nog eens massaal konijnenfoto’s en filmpjes met de hashtag #teamkonijn en #weekvanhetkonijn.

Team Hopster | Konijnenadviesbureau Hopster

Voor wie benieuwd is naar de perscoverage, onderstaande artikels zijn gewijd aan #weekvanhetkonijn #teamkonijn:

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200128_04824932 

https://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/dierenorganisaties-kapen-week-van-het-konijn/article-news-1558513.html

https://www.demorgen.be/nieuws/de-belg-wil-geen-konijn-meer-in-de-kookpot~be872f4e/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200128_04824615

https://www.hln.be/showbizz/an-lemmens-roept-vlaming-op-om-geen-konijn-meer-te-eten-ook-al-proberen-ze-je-te-overtuigen-van-het-tegenovergestelde~a375731c/

https://www.hln.be/de-krant/promocampagne-om-vaker-konijn-te-eten-dierenrechtenorganisaties-in-het-verweer~a7a36ddf/

https://nl.metrotime.be/2020/01/30/must-read/an-lemmens-doet-opvallende-oproep-doe-het-alsjeblieft-niet/

https://www.gva.be/cnt/dmf20200130_04827523/kritiek-op-week-van-het-konijn-teamkonijn-wil-aaibare-dier-uit-de-pot-redden 

https://www.demorgen.be/meningen/konijn-eten-knaagt-aan-ons-geweten~bebe823d/ 

https://www.hln.be/nina/nina-kookt/konijn-eten-dat-knaagt-waarom-we-knabbel-niet-meer-in-onze-kookpot-willen~ae872f4e/ 

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200129_04826712?articlehash=00AF8E1162AB9A246347F81E0DF61C1519870919CB887C358BA35CFA4E82CBB4688EFA662E0293B10CC0D74841A313703FEF2168210E08D6F21B83C134D1CD47 

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/net-nu-week-van-het-konijn-start-omstandigheden-waarin-de-dieren-worden-gekweekt-zijn-choquerend~aed10cbd/

https://www.redactie24.be/news/an-lemmens-klaagt-schrijnende-toestanden-aan-mensen-doe-dit-niet-het-is-choquerend 

https://wouldbechef.be/nieuws/de-vlam-onder-vuur-voor-de-week-van-het-konijn/ 

https://www.ad.nl/koken-en-eten/campagne-moet-belgen-meer-konijn-doen-eten-dierenorganisaties-over-de-rooie~ae872f4e/?referrer=https://www.google.com/  

No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden