Voorkom oververhitting van je konijn met deze 13 koele tips - Konijnenadviesbureau Hopster
Nu de zomer officieel begonnen is, is het belangrijk om je konijnen te beschermen tegen de hitte. Met deze 13 koele tips voorkom je oververhitting!
oververhitting, konijn, 13, koele, tips
16675
post-template-default,single,single-post,postid-16675,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page elementor-page-16675,elementor-page-18142

Voorkom oververhitting van je konijn met deze 13 koele tips

Wanneer de temperaturen weer stijgen, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je konijnen het lekker koel hebben. Oververhitting kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je konijn. Een konijn is namelijk beter bestand tegen de koude dan de warmte.

Een de temperaturen boven 23 graden Celsius stijgen, krijgen je konijnen het al moeilijk! Lees daarom aandachtig onderstaande 13 koele tips.

#1 Ken je konijn en voorkom oververhitting!

Het is sowieso belangrijk om je konijn door en door te kennen. Een konijn is een prooidier en laat niet snel zien dat het ziek is. Ken daarom de (eet)gewoontes van jouw konijn en anticipeer indien nodig.

Tijdens een hittegolf moet je al je konijnen maar ook zeker je (te) dikke, oudere én zieke konijnen goed in het oog houden. Zij zijn nog vatbaarder voor oververhitting dan een gezond konijn. Geef deze konijnen dus zeker voldoende verkoelende opties.

#2 Vers en lauw water

Water is het belangrijkste om je konijnen af te koelen. Ververs het water een aantal keren per dag zodat je konijn altijd voldoende vers water heeft. Wanneer het drinkwater te koud is, kunnen de bloedvaten in de oren van je konijn samentrekken waardoor je konijn minder zal kunnen afkoelen.

Je kan het water in een (grote) keramieken eetbak aanbieden zodat de temperatuur van het water langer constant blijft.

Bestel bij zooplus! Klik op de foto!

Trixie Aardewerk Voerbak | Konijnenadviesbureau Hopster

 

#3 Verse groenten

Geef je konijn voldoende verse groenten. In groenten zit extra vocht waardoor je konijn beter kan afkoelen. Spoel de verse groenten goed af met koud water om ze extra aantrekkelijk te maken.

Groenten | Konijnenadviesbureau Hopster

Let wel op! Het spijsverteringssysteem van een konijn is gevoelig, gun je konijn voldoende tijd om te wennen aan de groenten. Begin met kleine hoeveelheden groenten aan te bieden en bouw rustig op. Hooi blijft de hoofdvoeding van konijnen!

#4 Plaatsing verblijfplaats konijn

Schaduw

Een konijn mag niet voor lange periodes in direct zonlicht liggen. Gebruik bomen, een parasol of gebouwen om je konijn schaduw aan te bieden. Een konijn moet ALTIJD de mogelijkheid hebben om zich terug te trekken in de schaduw.

Daarnaast kan je ook nog tunnels en kartonnen dozen gebruiken om nog meer schaduw te voorzien.

Bestel bij zooplus! Klik op de foto’s!

Trixie Wilgentunnel | Konijnenadviesbureau Hopster

Kattentunnel Rups | Konijnenadviesbureau Hopster

Buis van Gras | Konijnenadviesbureau Hopster

Voldoende Ruimte

Wanneer verschillende konijnen in een te kleine ruimte zitten, gaat het veel te warm worden voor deze dieren. Voorzie voldoende ruimte zodat je konijn zich volledig kan uitstrekken en ruimte kan laten tussen de andere konijnen.

Voldoende Ventilatie

Het is belangrijk dat de huisvesting van je konijn voldoende geventileerd wordt. Hou hier rekening mee wanneer je de locatie van de huisvesting bepaald. Een natuurlijke bries die door het verblijf trekt, is ideaal voor verfrissing!

Ondergrond

Wanneer je konijnen toegang hebben tot je tuin, kan je misschien een omgespit stuk grond voorzien, of je laat je konijn het zelf omspitten ;-). Een konijn vindt het nu eenmaal heerlijk om in de koele aarde te chillen.

#5 Bevroren Waterflessen

Vul een waterfles met water en leg het in de diepvries. Hoe groter de fles, hoe langer het zal duren om te ontdooien. Een fles van 1,5 liter is hier ideaal voor. Vul de fles niet volledig want bevroren water zet uit. Wikkel een handdoek rond de fles zodat je konijn zich niet kan verwonden aan de bevroren fles maar zich er wel lekker tegen kan installeren.

Bevroren Fles | Konijnenadviesbureau Hopster

 

#6 Koelmat, Cool Pod en/of Ice Pod

Koelmat

Een koelmat koelt af wanneer je konijn hierop gaat liggen. Het is makkelijk schoon te maken en herbruikbaar. Je konijn moet zelf kunnen kiezen of hij hierop wil liggen, verplicht het dier niet.

Bestel bij Zooplus.nl: Klik op foto

Keep Cool | Konijnenadviesbureau Hopster

Cool Pod

Heb je een konijn dat graag sloopt, kies dan eerder voor de Cool Pod, die is beter bestand tegen konijnentanden. Net zoals bij de koelmat, past een Cool Pod zich aan aan de lichaamstemperatuur van je konijn. Hou wel steeds een oogje in het zeil indien je konijn een sloper is!

Bestel bij Bol.com: Klik op foto

Snugglesafe Cool Pod | Konijnenadviesbureau Hopster

Ice Pod

Een Ice Pod kan je enkele uren in de diepvries leggen om daarna in het konijnenverblijf te plaatsen. De Ice Pod is bestendig tegen knabbelgrage konijnentandjes maar past zich niet zoals een koelmat en Cool Pod aan aan de lichaamstemperatuur van je konijn. De Ice Pod is ideaal om te gebruiken tijdens hittegolven. Lees onze recensie over de Ice Pod hier.

Bestel bij bol.com! Klik op de foto!

Ice Pod | Konijnenadviesbureau Hopster

 

#7 Natte Doeken

Plaats natte doeken over het dak van konijnenverblijf. Wanneer het water verdampt, koelt het verblijf af. Zorg wel dat het konijnenverblijf voldoende geventileerd is!

#8 Keramieken Tegels

Leg enkele keramieken tegels in de koelkast of diepvriezer en plaats ze daarna in het konijnenverblijf. Keramieken tegels zijn lekker koel en warmen langzaam op. Ideaal dus om het konijnenverblijf van koelte te voorzien!

Let wel op, wanneer deze tegels kunnen afkoelen, kunnen ze ook opwarmen! Goed in de gaten houden dus!

#9 Vochtige matten en bakstenen

Geef je konijnen de optie om op een vochtig mat of tegen een vochtige baksteen te gaan liggen. Vochtige matten en bakstenen warmen langzaam op en zijn dus ook ideaal om het konijnenverblijf van koelte te voorzien tijdens een hittegolf.

Vochtige Mat | Konijnenadviesbureau Hopster

Let er wel op dat het tapijt niet te vochtig is! Het is niet de bedoeling dat je konijn nat wordt, het moet alleen de mogelijkheid krijgen om af te koelen. Pas wel op, bakstenen kunnen ook opwarmen!

#10 Verhuis je konijn naar binnen

Anticipeer op een hittegolf en verhuis je konijn tijdig naar binnen. Een koele garage kan hier ideaal voor zijn.

Wees voorzichtig met te grote temperatuursverschillen! Het is GEEN goed idee om je konijn op het warmste moment van de dag in een koele garage te plaatsen. Verhuis je konijn dus VOOR het warmste moment van de dag. Door te grote temperatuursverschillen, kan je konijn ziek worden. Het zijn nu eenmaal gevoelige wezens.

Wanneer je konijn binnen woont, zorg dat je huis voldoende verlucht is en hou de gordijnen toe tijdens de warmste momenten van de dag om de hitte buiten te houden. Vermijd rechtstreeks zonlicht!

Leg eventueel een vochtige doek over je ventilator en ventileer je huis. Het verdampte water helpt o.a. je konijn koel te houden. Richt de ventilator niet rechtstreeks op je konijnen(verblijf) want dan kan je konijn ziek worden. Let er ook op dat de kabels van de ventilator beschermd zijn tegen scherpe konijnentandjes!

#11 Borstel je konijn

Voor zowel langharige als kortharige konijnen is het belangrijk dat het overtollig haar verwijderd wordt. Wen je konijn aan de borstel en zorg dat het kan genieten van zijn zomervacht.

Contacteer een gespecialiseerde konijnentrimmer voor meer advies over de vachtverzorging van konijnen.

#12 Gun je konijn rust

Net zoals mensen, willen konijnen rusten wanneer het te warm is. Bespaar je konijnen van stress en gun ze hun rust tijdens dit warme weer.

#13 Wat zeker NIET doen

Maak je konijn niet nat en geef het zeker GEEN bad. Ze vinden dit helemaal niet leuk, hun vacht gaat ervan klitten en ze kunnen hier ziek van worden.

Het is warm voor iedereen maar dit mag geen excuus zijn om de toiletbak van je konijnen niet regelmatig te verschonen. Net met dit warme weer is het belangrijk om je konijn elke dag een propere toiletbak aan te bieden. Wanneer je dit niet doet, kunnen er zich vieze beestjes nestelen in de toiletbak en deze kunnen ziektes overbrengen naar je konijnen.

Ga dus zeker aan de slag met de vele bovenstaande alternatieven om je konijn op een gezonde manier af te koelen tijdens de warme zomerdagen. Vond je dit artikel nuttig, deel het dan zeker met andere konijnenliefhebbers en help onze konijnen te beschermen tegen oververhitting!

*Deze post bevat affiliate links, bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie

 

Gerelateerde artikelen

Eddie 2012 2021

Ode aan Eddie

Met heel veel pijn en verdriet in mijn hart, wil ik jullie laten weten dat Eddie de regenboogbrug is overgestoken. Ze is negen jaar geworden en laat een enorme pootafdruk achter zoals geen enkel konijn haar dat ooit heeft voorgedaan. Ik ben een tijdje van

Read More »
Coole konijnen project | Konijnenadviesbureau Hopster

Het coole konijnen project

Het warme weer houdt nog enkele dagen aan, tot spijt van vele onder ons. Ter herinnering hebben wij het coole konijn project voor jullie. Print het af en hang het boven je konijnenverblijf! En vooral delen zodat iedereen geïnformeerd wordt 🐰

Read More »
Kunnen twee rammen samenleven na een vechtpartij | Konijnenadviesbureau Hopster

Kunnen twee rammen samenleven na een vechtpartij?

Hoe het begon Finn en Mack zijn vorige zomer geboren in een opvanggezin. Hun moeder was gedumpt op een parking en bleek zwanger te zijn. Gelukkig is ze gered van de straat en kon ze veilig bevallen. Haar twee zonen werden samen ter adoptie afgestaan

Read More »
Lentekriebels bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Lentekriebels bij konijnen

Auteur: Dr. Laura Dixon, Research Scientist; Vertaald uit Rabbiting On – Spring 20 Is het je al opgevallen dat je meer energie krijgt wanneer de dagen langer en warmer worden? Bij konijnen en andere dieren is het precies hetzelfde. Dit fenomeen wordt ook wel “lentekriebels” genoemd.

Read More »
Hopster Challenge: Spendeer 30 dagen lang 30 minuten met jouw konijnen

Hopster Challenge

HOPSTER CHALLENGE: Spendeer 30 dagen lang elke dag 30 minuten met je konijnen Waarom deze Hopster Challenge? Bij Hopster zien we niet alleen konijnen graag maar ook mensen. Jaja, ook jullie zijn best wel te pruimen 😉 Daarom wordt het onze missie om jullie (konijnen)gezin te ondersteunen

Read More »
Week van het konijn | Konijnenadviesbureau Hopster

Week van het konijn – overzicht

Het einde van de campagne van het VLAM om mensen te stimuleren meer konijnenvlees te eten, zit er na vandaag op. Gelukkig zijn we op social media niet veel tegengekomen van deze absurde campagne en hebben we meer mogen genieten van hoe #weekvanhetkonijn er altijd

Read More »
Week van het konijn | Konijnenadviesbureau Hopster

Week van het Konijn

Beste konijnenvrienden, Met deze nieuwsbrief willen we de aandacht richten op Week van het konijn, hoewel het voor ons elke week #weekvanhetkonijn is. Met Hopster houden we ons voornamelijk bezig met het welzijn van onze huiskonijnen. Maar of het nu gaat over een huis- of vleeskonijn, we

Read More »
Help! Mijn konijn sloopt! | Konijnenadviesbureau Hopster

Help! Mijn konijn sloopt!

Niemand vindt het leuk een konijnenhandtekening terug te vinden aan zijn stoel, plinten, bank, tafel,… of om telkens opnieuw een leeggekieperde toiletbak aan te treffen. Mijn konijn is een sloper. Wat nu? Vanwaar komt dit gedrag? Belangrijk om te weten is dat probleemgevend gedrag (we

Read More »
George Pluis | Konijnenadviesbureau Hopster

Konijn in de kijker: Wilson Pluis

There is a new Hopster bun in town, Wilson! Wat een prachtexemplaar is hij toch: lange oren, bruine “wenkbrauwen”, een pluizig wit staartje, een schattig snoetje … Hij is het totaalpakket want ook zijn karakter is geweldig! Wilson is een super sociaal konijn, en komt meteen

Read More »
Belgisch Konijnencongres 2019 | Konijnenadviesbureau Hopster

Verslag Belgische Konijnencongres 2019

Op 29 september 2019 vond alweer het jaarlijkse Belgische Konijnencongres plaats. Dit is hét evenement waar we met het volledige Hopster-team een jaar hard aan werken en naar uitkijken. Dit jaar was het niet zomaar een congres, maar wel het 5e congres, gelinkt aan het 5-jarig

Read More »
Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie? | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie?

Zonder stress op vakantie De vakantieperiode staat voor de deur en waarschijnlijk heb jij, zoals vele mensen, een vakantie om naar uit te kijken. Maar hoe zit het met jouw konijnen? Heb je een plaatsje gereserveerd bij de dierenoppas aan huis, dierenhotel of bij vrienden of

Read More »
Konijn in de kijker: Elmer | Konijnenadviesbureau Hopster

Konijn in de kijker: Elmer

Elmer waaide mijn leven binnen. Met een koppel konijnen in mijn living en een koppeltje dat door mijn tuin rent, is mijn kleine huisje wel al redelijk gevuld met konijnen en zat ik niet meteen te wachten op nog één.  Maar het leven loopt niet

Read More »
Beaphar Geurstop | Konijnenadviesbureau Hopster

Product in de kijker: Beaphar Geurstop

Voor het product van het seizoen, testte onze vicevoorzitter Hannelore Bellon Beaphar Geurstop. Dit artikel is alleen zichtbaar voor Hoppy Leden. Waarom Beaphar Geurstop? Met drie konijnen binnen in huis, heb je toch altijd een beetje schrik dat er misschien een onaangenaam geurtje hangt dat

Read More »
Scratch&Newton | Konijnenadviesbureau Hopster

Hittegolf Special: Scratch&Newton Ice Pod

Probleemstelling Veel mensen weten namelijk niet dat konijnen veel beter tegen koude kunnen dan tegen de hitte. Het gaat namelijk zo ver dat er jaarlijks verschillende konijnen sterven door de hitte. Gelukkig kunnen we dit makkelijk vermijden en onze konijnen een aangename en veilige zomer

Read More »

Hoe hou je konijnen koel in de zomer

Wilde konijnen In de natuur leven konijnen in een burcht. Tijdens de zomer trekken zij zich maar al te graag terug in deze koele omgeving. Onze tamme konijnen hebben deze mogelijkheid niet. Elk jaar overlijden er dan ook vele konijnen in de zomer, omdat het al

Read More »

Het belang van konijnenwelzijn bij dierenartsen

Stress tijdens een dierenartsbezoek Ik ben dierenarts geworden uit een passie om dieren te helpen. In eerste instantie natuurlijk door de gezondheid van het dier te verbeteren, dit draagt veel bij aan het welzijn van een dier. Nadat ik een aantal jaren dierenarts was, merkte

Read More »
1Comment

Post A Comment

Algemene Voorwaarden