Voorkom oververhitting van je konijn met deze 13 koele tips | Konijnenadviesbureau Hopster
Nu de zomer officieel begonnen is, is het belangrijk om je konijnen te beschermen tegen de hitte. Met deze 13 koele tips voorkom je oververhitting!
oververhitting, konijn, 13, koele, tips
16675
post-template-default,single,single-post,postid-16675,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-page elementor-page-16675,elementor-page-18142

Voorkom oververhitting van je konijn met deze 13 koele tips

Voorkom Oververhitting | Konijnenadviesbureau Hopster

Voorkom oververhitting van je konijn met deze 13 koele tips

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Wanneer de zomer officieel begonnen is, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je konijnen het lekker koel hebben. Oververhitting kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je konijn. Een konijn is namelijk beter bestand tegen de koude dan de warmte.

Een de temperaturen boven 24 graden Celsius stijgen, krijgen je konijnen het al moeilijk! Lees daarom aandachtig onderstaande 13 koele tips.

#1 Ken je konijn en voorkom oververhitting!

Het is sowieso belangrijk om je konijn door en door te kennen. Een konijn is een prooidier en laat niet snel zien dat het ziek is. Ken daarom de (eet)gewoontes van jouw konijn en anticipeer indien nodig.

Tijdens een hittegolf moet je al je konijnen maar ook zeker je (te) dikke, oudere én zieke konijnen goed in het oog houden. Zij zijn nog vatbaarder voor oververhitting dan een gezond konijn. Geef deze konijnen dus zeker voldoende verkoelende opties.

#2 Vers en lauw water

Water is het belangrijkste om je konijnen af te koelen. Ververs het water een aantal keren per dag zodat je konijn altijd voldoende vers water heeft. Wanneer het drinkwater te koud is, kunnen de bloedvaten in de oren van je konijn samentrekken waardoor je konijn minder zal kunnen afkoelen.

Je kan het water in een (grote) keramieken eetbak aanbieden zodat de temperatuur van het water langer constant blijft.

Bestel bij zooplus! Klik op de foto!

Trixie Aardewerk Voerbak | Konijnenadviesbureau Hopster

 

#3 Verse groenten

Geef je konijn voldoende verse groenten. In groenten zit extra vocht waardoor je konijn beter kan afkoelen. Spoel de verse groenten goed af met koud water om ze extra aantrekkelijk te maken.

Groenten | Konijnenadviesbureau Hopster

Let wel op! Het spijsverteringssysteem van een konijn is gevoelig, gun je konijn voldoende tijd om te wennen aan de groenten. Begin met kleine hoeveelheden groenten aan te bieden en bouw rustig op. Hooi blijft de hoofdvoeding van konijnen!

#4 Plaatsing verblijfplaats konijn

Schaduw

Een konijn mag niet voor lange periodes in direct zonlicht liggen. Gebruik bomen, een parasol of gebouwen om je konijn schaduw aan te bieden. Een konijn moet ALTIJD de mogelijkheid hebben om zich terug te trekken in de schaduw.

Daarnaast kan je ook nog tunnels en kartonnen dozen gebruiken om nog meer schaduw te voorzien.

Bestel bij zooplus! Klik op de foto’s!

Trixie Wilgentunnel | Konijnenadviesbureau Hopster

Kattentunnel Rups | Konijnenadviesbureau Hopster

Buis van Gras | Konijnenadviesbureau Hopster

Voldoende Ruimte

Wanneer verschillende konijnen in een te kleine ruimte zitten, gaat het veel te warm worden voor deze dieren. Voorzie voldoende ruimte zodat je konijn zich volledig kan uitstrekken en ruimte kan laten tussen de andere konijnen.

Voldoende Ventilatie

Het is belangrijk dat de huisvesting van je konijn voldoende geventileerd wordt. Hou hier rekening mee wanneer je de locatie van de huisvesting bepaald. Een natuurlijke bries die door het verblijf trekt, is ideaal voor verfrissing!

Ondergrond

Wanneer je konijnen toegang hebben tot je tuin, kan je misschien een omgespit stuk grond voorzien, of je laat je konijn het zelf omspitten ;-). Een konijn vindt het nu eenmaal heerlijk om in de koele aarde te chillen.

#5 Bevroren Waterflessen

Vul een waterfles met water en leg het in de diepvries. Hoe groter de fles, hoe langer het zal duren om te ontdooien. Een fles van 1,5 liter is hier ideaal voor. Vul de fles niet volledig want bevroren water zet uit. Wikkel een handdoek rond de fles zodat je konijn zich niet kan verwonden aan de bevroren fles maar zich er wel lekker tegen kan installeren.

Bevroren Fles | Konijnenadviesbureau Hopster

 

#6 Koelmat, Cool Pod en/of Ice Pod

Koelmat

Een koelmat koelt af wanneer je konijn hierop gaat liggen. Het is makkelijk schoon te maken en herbruikbaar. Je konijn moet zelf kunnen kiezen of hij hierop wil liggen, verplicht het dier niet.

Bestel bij Zooplus.nl: Klik op foto

Keep Cool | Konijnenadviesbureau Hopster

Cool Pod

Heb je een konijn dat graag sloopt, kies dan eerder voor de Cool Pod, die is beter bestand tegen konijnentanden. Net zoals bij de koelmat, past een Cool Pod zich aan aan de lichaamstemperatuur van je konijn. Hou wel steeds een oogje in het zeil indien je konijn een sloper is!

Bestel bij Bol.com: Klik op foto

Snugglesafe Cool Pod | Konijnenadviesbureau Hopster

Ice Pod

Een Ice Pod kan je enkele uren in de diepvries leggen om daarna in het konijnenverblijf te plaatsen. De Ice Pod is bestendig tegen knabbelgrage konijnentandjes maar past zich niet zoals een koelmat en Cool Pod aan aan de lichaamstemperatuur van je konijn. De Ice Pod is ideaal om te gebruiken tijdens hittegolven. Lees onze recensie over de Ice Pod hier.

Bestel bij bol.com! Klik op de foto!

Ice Pod | Konijnenadviesbureau Hopster

 

#7 Natte Doeken

Plaats natte doeken over het dak van konijnenverblijf. Wanneer het water verdampt, koelt het verblijf af. Zorg wel dat het konijnenverblijf voldoende geventileerd is!

#8 Keramieken Tegels

Leg enkele keramieken tegels in de koelkast of diepvriezer en plaats ze daarna in het konijnenverblijf. Keramieken tegels zijn lekker koel en warmen langzaam op. Ideaal dus om het konijnenverblijf van koelte te voorzien!

Let wel op, wanneer deze tegels kunnen afkoelen, kunnen ze ook opwarmen! Goed in de gaten houden dus!

#9 Vochtige matten en bakstenen

Geef je konijnen de optie om op een vochtig mat of tegen een vochtige baksteen te gaan liggen. Vochtige matten en bakstenen warmen langzaam op en zijn dus ook ideaal om het konijnenverblijf van koelte te voorzien tijdens een hittegolf.

Vochtige Mat | Konijnenadviesbureau Hopster

Let er wel op dat het tapijt niet te vochtig is! Het is niet de bedoeling dat je konijn nat wordt, het moet alleen de mogelijkheid krijgen om af te koelen. Pas wel op, bakstenen kunnen ook opwarmen!

#10 Verhuis je konijn naar binnen

Anticipeer op een hittegolf en verhuis je konijn tijdig naar binnen. Een koele garage kan hier ideaal voor zijn.

Wees voorzichtig met te grote temperatuursverschillen! Het is GEEN goed idee om je konijn op het warmste moment van de dag in een koele garage te plaatsen. Verhuis je konijn dus VOOR het warmste moment van de dag. Door te grote temperatuursverschillen, kan je konijn ziek worden. Het zijn nu eenmaal gevoelige wezens.

Wanneer je konijn binnen woont, zorg dat je huis voldoende verlucht is en hou de gordijnen toe tijdens de warmste momenten van de dag om de hitte buiten te houden. Vermijd rechtstreeks zonlicht!

Leg eventueel een vochtige doek over je ventilator en ventileer je huis. Het verdampte water helpt o.a. je konijn koel te houden. Richt de ventilator niet rechtstreeks op je konijnen(verblijf) want dan kan je konijn ziek worden. Let er ook op dat de kabels van de ventilator beschermd zijn tegen scherpe konijnentandjes!

#11 Borstel je konijn

Voor zowel langharige als kortharige konijnen is het belangrijk dat het overtollig haar verwijderd wordt. Wen je konijn aan de borstel en zorg dat het kan genieten van zijn zomervacht.

Contacteer een gespecialiseerde konijnentrimmer voor meer advies over de vachtverzorging van konijnen.

#12 Gun je konijn rust

Net zoals mensen, willen konijnen rusten wanneer het te warm is. Bespaar je konijnen van stress en gun ze hun rust tijdens dit warme weer.

#13 Wat zeker NIET doen

Maak je konijn niet nat en geef het zeker GEEN bad. Ze vinden dit helemaal niet leuk, hun vacht gaat ervan klitten en ze kunnen hier ziek van worden.

Het is warm voor iedereen maar dit mag geen excuus zijn om de toiletbak van je konijnen niet regelmatig te verschonen. Net met dit warme weer is het belangrijk om je konijn elke dag een propere toiletbak aan te bieden. Wanneer je dit niet doet, kunnen er zich vieze beestjes nestelen in de toiletbak en deze kunnen ziektes overbrengen naar je konijnen.

Ga dus zeker aan de slag met de vele bovenstaande alternatieven om je konijn op een gezonde manier af te koelen tijdens de warme zomerdagen. Vond je dit artikel nuttig, deel het dan zeker met andere konijnenliefhebbers en help onze konijnen te beschermen tegen oververhitting!

*Deze post bevat affiliate links, bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie

 

Gerelateerde artikelen

Belgisch Konijnencongres 2019 | Konijnenadviesbureau Hopster

Verslag Belgische Konijnencongres 2019

Volg en like ons:Op 29 september 2019 vond alweer het jaarlijkse Belgische Konijnencongres plaats. Dit is hét evenement waar we met het volledige Hopster-team een jaar hard aan werken en naar uitkijken. Dit jaar was het niet zomaar een congres, maar wel het 5e congres, gelinkt

Read More »
Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie? | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie?

Volg en like ons:Zonder stress op vakantie De vakantieperiode staat voor de deur en waarschijnlijk heb jij, zoals vele mensen, een vakantie om naar uit te kijken. Maar hoe zit het met jouw konijnen? Heb je een plaatsje gereserveerd bij de dierenoppas aan huis, dierenhotel of

Read More »
Scratch&Newton | Konijnenadviesbureau Hopster

Hittegolf Special: Scratch&Newton Ice Pod

Volg en like ons:Probleemstelling Veel mensen weten namelijk niet dat konijnen veel beter tegen koude kunnen dan tegen de hitte. Het gaat namelijk zo ver dat er jaarlijks verschillende konijnen sterven door de hitte. Gelukkig kunnen we dit makkelijk vermijden en onze konijnen een aangename

Read More »

Hoe hou je konijnen koel in de zomer

Volg en like ons:Wilde konijnen In de natuur leven konijnen in een burcht. Tijdens de zomer trekken zij zich maar al te graag terug in deze koele omgeving. Onze tamme konijnen hebben deze mogelijkheid niet. Elk jaar overlijden er dan ook vele konijnen in de zomer,

Read More »

Het belang van konijnenwelzijn bij dierenartsen

Volg en like ons: Stress tijdens een dierenartsbezoek Ik ben dierenarts geworden uit een passie om dieren te helpen. In eerste instantie natuurlijk door de gezondheid van het dier te verbeteren, dit draagt veel bij aan het welzijn van een dier. Nadat ik een aantal

Read More »
Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes | Konijnenadviesbureau Hopster

Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes?

Volg en like ons: Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes, hoe voorkom je ze en wat kan je eraan (laten)doen? Lees er alles over in deze blogpost. Hoe herken je ziekte bij een konijn? Konijnen zijn prooidieren. Dit heeft een grote invloed op hun gedrag. Wanneer

Read More »
Ouderdomskwaaltjes bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Ouderdomskwaaltjes bij konijnen

Volg en like ons: Hoe oud worden konijnen? Wist je dat konijnen in het wild een gemiddelde levensverwachting van twee jaar hebben? “TWEE jaar?! Zo weinig?” hoor ik je denken. Inderdaad, het leven van een prooidier zit vol gevaren. Gelukkig, doordat het welzijn van de

Read More »
EHBO bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

EHBO voor konijnen

Volg en like ons: We hebben namelijk de EHBKO-opleiding voor konijnendeskundigen gevolgd aan de Chews&Nibbles Academy. Het goede nieuws is dat nu ook iedereen deze opleiding kan volgen. Er verandert zoveel zo snel in de konijnenwereld dus daarom is het belangrijk om steeds op de

Read More »
Harrie | Konijnenadviesbureau Hopster

Ode aan Harrie

Volg en like ons: Harrie ♥ 2012 – 29/12/2018 ♥   Deze kerstvakantie hebben we onverwachts afscheid moeten nemen van Harrie. Harrie heeft de voorbije jaren het hart van menig verovert en laat een grote pootafdruk achter in ons leven. Zonder Harrie zou het bestuur van Hopster vzw

Read More »
Hoppy Holidays | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoppy Holidays!!!

Volg en like ons: Team Hopster wenst jullie geweldige feestdagen en een spetterend nieuwjaar toe! Moge 2019 een jaar worden vol dierenliefde.                   Volg en like ons:

Read More »
Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden