Hooi: De nummer 1 voeding voor konijnen | Hopster vzw
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
15256
post-template-default,single,single-post,postid-15256,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page elementor-page-15256,elementor-page-18142
Hooi nummer 1 voeding konijnen | Hopster vzw

Hooi: dé nummer 1 voeding voor konijnen

Hooi is dé belangrijkste voedingsbron voor het konijnendieet en toch weten te weinig mensen dit. Toen Eddie net in mijn leven was gekomen, had ik zelf geen flauw benul wat ze nu eigenlijk moest eten en waarom. Sterker nog, de eerste dag gebruikte ik hooi als bodembedekking en hing er stro in de hooiruif. Daarnaast gaf ik ze ook veel wortelen omdat hooi alleen me wat saai leek, want konijnen eten toch wortelen!?!?

Verkeerde informatie is overal te vinden

Helaas leven we in een wereld waar nog steeds de verkeerde informatie over het houden van konijnen wordt verspreid. Veel misvattingen worden ons meegegeven met de paplepel omdat we voor informatie over het houden van dieren ons richten tot dierenwinkels, logisch toch? Maar het merendeel van de dierenwinkels plaats nu eenmaal winst boven konijnenwelzijn, hou dat in je achterhoofd. Ongezonde brokken en snacks voor konijnen zijn nu eenmaal winstgevender dan kwaliteitshooi.

Het was pas toen ik bij Konijnkundige dierenarts Dieter Everaert op controle ging met Eddie, dat ik te weten kwam dat wortels eigenlijk niet goed zijn voor konijnen. De dierenarts kon zien aan de tanden van Eddie dat ik haar veel te veel wortels had gevoed. De suiker had haar tanden al aangetast door de vele suikers in wortels.

Gelukkig was dit probleem snel opgelost omdat konijnentanden heel snel groeien. In plaats van wortels, geef ik haar nu het wortelloof want dit is wel gezond voor konijnen. Maar de hoofdvoeding van konijnen is hooi!

Waarom is hooi zo belangrijk?

Fysische gezondheid

Een konijn is een herbivoor (planteneter) en moeten dus voldoende hooi eten. Hooi bevat mineralen, eiwitten en vitaminen die onmisbaar zijn voor het dieet van een konijn. Een konijn moet dagelijks zijn grootte in hooi eten om gezond te zijn. Doordat een konijn veel hooi moet eten om een verzadigd gevoel te krijgen, eet het verschillende malen per dag (en nacht). Het hooi moet dus ten allen tijden beschikbaar zijn voor jouw konijn.

De vele vezels in hooi stimuleren spijsverteringsstelsel extra goed en zorgen ook voor de aanmaak van de blindedarmkeutels (caecotrofie). Blindedarmkeutels zijn levensbelangrijk voor konijnen en worden rechtstreeks opgegeten vanuit de anus. Ze bevatten namelijk goede “bacteriën” die o.a. verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van vitamines in de darm.

Het eten van hooi ook onmisbaar voor het afslijten van de tanden van het konijn. Konijnentanden groeien ongeveer 2mm per week en hooi slijt deze natuurlijk af. Wanneer een konijn te veel biks eet en het hooi links laat liggen, zullen zijn tanden niet voldoende afslijten. Dit kan tandpijn veroorzaken waardoor een konijn zal weigeren te eten. De gezondheid van het konijn komt dus in het gedrang. Je kan ook altijd verse wilgentakken als extraatje aanbieden om het afslijten van de tanden nog meer te bevorderen.

Wanneer je konijn veel hooi eet, zal het ook meer water drinken. Door veel water te drinken, worden de afvalstoffen beter afgevoerd en kunnen nier- en blaasproblemen voorkomen worden.

Het konijn heeft een heel gevoelig spijsverteringsstelsel en kan zelf in gevaar komen wanneer hij geen eten heeft. Stilstand van de darmen kan fatale gevolgen hebben voor het dier. Een konijn dat niet eet, is een spoedgeval!

Etenstijd | Hopster vzw

Emotionele gezondheid

Een wild konijn spendeert het grootste deel van zijn dag zoekend naar eten. Doordat het een planteneter is, moet hij grote hoeveelheden eten om een voldoen gevoel te krijgen. Het eten van hooi is dus een ideale bezigheid voor het konijn en voorkomt verveling. Wanneer een konijn zich verveelt, kunnen er gedragsproblemen ontstaan.

Helaas willen we zo goed voor onze dieren zorgen dat we hun eten op een schoteltje aanbieden. Hiermee ontnemen we een grote bezigheid van onze konijnen, het zoeken naar eten. Daarom is het ook heel belangrijk om je konijn wat activiteiten aan te bieden.

Onze huiskonijnen vinden het geweldig om op zoek te gaan naar voedsel. Verstop dus wat lekkers in een kartonnen doos of hang hooi op in een toiletrolslinger, … De mogelijkheden zijn eindeloos! Laat je konijnen werken voor hun eten, het zal je eeuwig dankbaar zijn.

Zoek je meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje op Hersenwerk voor konijnen. Hier krijg je regelmatig tips & tricks om samen met je konijnen puzzels op te lossen.

Hersenwerk voor konijnen | Hopster vzw

Hoe weet ik nu of mijn konijn voldoende hooi eet?

Voedsel Konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Je kan als vuistregel nemen dat een konijn dagelijks zijn grootte in hooi moet eten. De ene keer zal het wat minder zijn, de andere dag zal het wat meer zijn, afhankelijk van de rest van zijn dieet. Controleer dagelijks of je konijn voldoende hooi heeft gegeten.

Deze afbeelding is heel erg leuk omdat het perfect weergeeft hoeveel en wat een konijn moet eten. 80% van de voeding van een konijn bestaat uit hooi. Dit dieet kan je aanvullen met verse groenten (10%), fruit (5%) en geëxtrudeerde pellets (5%). Door ook nog eens kruiden aan te bieden aan je konijnen, zullen je konijnen nog meer smullen.

 

Let wel op, konijnen hebben een gevoelig spijsverteringssysteem. Wanneer je hun dieet wil aanvullen met kruiden, groenten, fruit en pellets, is het belangrijk om dit langzaam op te bouwen. Je begint met kleine hoeveelheden en past dit aan naargelang je konijn hierop reageert. Teveel van het goede is ook niet goed!

Wat doen wanneer mijn konijn geen hooi eet?

Wel, dit kan aan een paar dingen liggen. Eerst en vooral, is je wel konijn gezond? Heeft de dierenarts de tandjes van je konijn recentelijk nog gecontroleerd? Bij enige twijfel over de gezondheid van je konijnen, bel direct je konijnkundige dierenarts op! Wanneer een konijn niet eet, is er iets mis!

Wanneer je konijn gezond is en toch amper hooi eet, kan het zijn dat hij zijn brokjes verkiest boven het hooi. Als dat het geval is, verminder dan het aantal brokjes dat je konijn krijgt. Brokken zijn niet belangrijk en mogen slechts als extra gegeven worden, hooi is veel belangrijker!

Wanneer je je konijn teveel brokjes, groenten of fruit geeft, kan het ook zijn dat je konijn zijn nachtontlasting niet meer gaat opeten (rechts op onderstaande foto) of diarree krijgt. Dit moet direct aangepakt worden want hij misloopt belangrijke voedingsstoffen, wordt veel te dik en zelfs ziek. Een teveel aan brokken kan zelfs voor plakpoep zorgen. Dit is onaangenaam voor konijn én mens. Gelukkig kan dit snel opgelost worden door te minderen met het aanbieden van brokken.

Nachtkeutel | Hopster vzw

Verschillende soorten hooi

Soms gebeurt het ook dat je konijn het hooi gewoon niet lust. De ervaring heeft mij geleerd dat konijnen niet zo een fan zijn van de zakken samengeperst hooi die je in elke dierenwinkel kan verkrijgen. Waarom ze dit soort hooi niet lusten? Ik heb het uiteraard niet zelf geproefd maar ik weet wel dat de losse zakken kruidenhooi veel lekkerder ruiken en volgens mij dus ook wat lekkerder smaken. Of misschien heeft het wel met de versheid van hooi te maken? Hiernaast zorgt het kruidenhooi ook voor wat afwisseling in het dieet van je konijn. Je zal direct merken dat je konijnen dit hooi met veel meer smaak zullen opsmullen.

Waar vind ik dit heerlijke kruidenhooi?

Tegenwoordig kan je in de meeste dierenwinkels kruidenhooi kopen. Online vind je een groter aanbod van kwaliteitsvol kruidenhooi. Of kijk eens bij jouw lokale boer? Hoe verser het hooi, hoe beter.

Neem zeker ook eens een kijkje te nemen op de webshop van Hopster vzw. Op deze pagina word je via een link doorverwezen naar een webwinkel (bol.com of zooplus.nl) die dit product verkoopt. Door hierop te klikken, krijgt Hopster vzw een klein percentage van de opbrengst. Op deze manier steun je ons én dus het konijnenwelzijn zonder dat het jou extra geld kost!

Bestel bij zooplus! Klik op de foto’s!

                 JR Farm Bergweide-Hooi | Konijnenadviesbureau HopsterBunny Hooi van Natuurbeschermde Weiden | Konijnenadviesbureau HopsterNatur Weidehooi | Konijnenadviesbureau Hopster

Bewaar hooi op een donkere, droge plaats en laat het hooi ademen. Hang het hooi bij voorkeur boven de toiletbak van je konijnen. Op deze manier zal je de zindelijkheidstraining kunnen vergemakkelijken want konijnen genieten er nu eenmaal van om te keutelen en plassen tijdens het eten.

Wanneer je buitenkonijnen hebt, zorg dat ook dat het hooi ten allen tijden op een droge plaatst staat.

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Welke groenten mogen mijn konijnen eten?

Je mag niet eender wat aan konijnen geven. Op de site van BunnyBunch kan je terugvinden welke groenten, fruit en kruiden goed zijn voor je konijnen. Vergeet niet de hoeveelheden langzaam op te bouwen!

Ten huize Hopster zijn de konijnen fan van: broccoli, witloof, andijvie, venkel, koolrabi, spruiten, selder, … Verse kruiden zoals koriander, munt, basilicum, peterselie,… Gedroogde kruiden zoals brandnetels, paardenbloem, peterselie, erwtenvlokken, … En af en toe krijgen ze een klein stukje appel, banaan, aardbei of gedroogde ananas en papaya. Alles met mate uiteraard.

Welke brokken mogen mijn konijnen eten?

Vermijd ten alle kosten mueslis! Ze zien er misschien goed uit maar de raarste ingrediënten zijn hierin terug te vinden die niet noodzakelijk goed zijn voor je konijnen. Kies voor geëxtrudeerde pellets waarin voedzame ingrediënten zitten.

Voorkom selectief eten en geef je konijnen pellets. Pellets zijn BIJVOEDING maar mogen onbeperkt gegeven worden tot je konijnen zes maanden oud zijn. Wanneer ze ouder dan zes maanden zijn, mag je slechts 15g/kg (gewenst) konijn bijgeven.

Bestel bij zooplus! Klik op de foto!

Supreme Selective Rabbit 5kg | Konijnenadviesbureau Hopster

Bestel Science Selective Senior (links) en Science Selective Junior (rechts) bij bol.com! Klik op de foto’s!

Science Selective Senior | Konijnenadviesbureau HopsterScience Selective Junior | Konijnenadviesbureau Hopster

Wat geef je beter niet aan je konijnen?

In dierenwinkels vind je naast muesli’s enorm veel konijnensnacks terug. Geef deze zeker NIET aan je konijnen. Deze snacks zijn ongezond omdat ze teveel suikers bevatten. Geef je konijnen in de plaats een klein stukje fruit of lekkere kruiden. Je konijnen zullen je dankbaar zijn!

Elke dag vers water is belangrijk

Zorg dat je konijnen elke dag voldoende vers water ter beschikking hebben! Wanneer konijnen voldoende hooi eten, krijgen ze ook veel dorst. Zorg dus dat dit 24/7 aanwezig is!

Krijgen jouw konijnen veel groenten, dan kan het zijn dat ze minder water drinken. Geen nood, in dat geval halen voldoende vocht uit de groenten. Ben je toch niet zeker? Spoel de groenten dan goed af en vooraleer je ze vochtig aan de konijnen geeft.

Wanneer je de keuze hebt tussen een drinkfles en drinkbakje, kies dan voor de drinkbak. Waarom? Lees er hier meer over. Vergeet ook niet het drinkbakje regelmatig schoon te maken!

Bestel bij Zooplus.nl: Klik op de foto!

Trixie Aardewerk Voerbak | Konijnenadviesbureau Hopster

Gerelateerde artikelen

Wil je meer leren over het correct houden van konijnen als huisdieren? Lees dan zeker onderstaande artikels!

*Deze post bevat affiliate links ten voordele van Hopster vzw, bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Eddie 2012 2021

Ode aan Eddie

Met heel veel pijn en verdriet in mijn hart, wil ik jullie laten weten dat Eddie de regenboogbrug is overgestoken. Ze is negen jaar geworden en laat een enorme pootafdruk achter zoals geen enkel konijn haar dat ooit heeft voorgedaan. Ik ben een tijdje van

Read More »
Coole konijnen project | Konijnenadviesbureau Hopster

Het coole konijnen project

Het warme weer houdt nog enkele dagen aan, tot spijt van vele onder ons. Ter herinnering hebben wij het coole konijn project voor jullie. Print het af en hang het boven je konijnenverblijf! En vooral delen zodat iedereen geïnformeerd wordt 🐰

Read More »
Kunnen twee rammen samenleven na een vechtpartij | Konijnenadviesbureau Hopster

Kunnen twee rammen samenleven na een vechtpartij?

Hoe het begon Finn en Mack zijn vorige zomer geboren in een opvanggezin. Hun moeder was gedumpt op een parking en bleek zwanger te zijn. Gelukkig is ze gered van de straat en kon ze veilig bevallen. Haar twee zonen werden samen ter adoptie afgestaan

Read More »
Lentekriebels bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Lentekriebels bij konijnen

Auteur: Dr. Laura Dixon, Research Scientist; Vertaald uit Rabbiting On – Spring 20 Is het je al opgevallen dat je meer energie krijgt wanneer de dagen langer en warmer worden? Bij konijnen en andere dieren is het precies hetzelfde. Dit fenomeen wordt ook wel “lentekriebels” genoemd.

Read More »
Hopster Challenge: Spendeer 30 dagen lang 30 minuten met jouw konijnen

Hopster Challenge

HOPSTER CHALLENGE: Spendeer 30 dagen lang elke dag 30 minuten met je konijnen Waarom deze Hopster Challenge? Bij Hopster zien we niet alleen konijnen graag maar ook mensen. Jaja, ook jullie zijn best wel te pruimen 😉 Daarom wordt het onze missie om jullie (konijnen)gezin te ondersteunen

Read More »
Week van het konijn | Konijnenadviesbureau Hopster

Week van het konijn – overzicht

Het einde van de campagne van het VLAM om mensen te stimuleren meer konijnenvlees te eten, zit er na vandaag op. Gelukkig zijn we op social media niet veel tegengekomen van deze absurde campagne en hebben we meer mogen genieten van hoe #weekvanhetkonijn er altijd

Read More »
Week van het konijn | Konijnenadviesbureau Hopster

Week van het Konijn

Beste konijnenvrienden, Met deze nieuwsbrief willen we de aandacht richten op Week van het konijn, hoewel het voor ons elke week #weekvanhetkonijn is. Met Hopster houden we ons voornamelijk bezig met het welzijn van onze huiskonijnen. Maar of het nu gaat over een huis- of vleeskonijn, we

Read More »
Help! Mijn konijn sloopt! | Konijnenadviesbureau Hopster

Help! Mijn konijn sloopt!

Niemand vindt het leuk een konijnenhandtekening terug te vinden aan zijn stoel, plinten, bank, tafel,… of om telkens opnieuw een leeggekieperde toiletbak aan te treffen. Mijn konijn is een sloper. Wat nu? Vanwaar komt dit gedrag? Belangrijk om te weten is dat probleemgevend gedrag (we

Read More »
George Pluis | Konijnenadviesbureau Hopster

Konijn in de kijker: Wilson Pluis

There is a new Hopster bun in town, Wilson! Wat een prachtexemplaar is hij toch: lange oren, bruine “wenkbrauwen”, een pluizig wit staartje, een schattig snoetje … Hij is het totaalpakket want ook zijn karakter is geweldig! Wilson is een super sociaal konijn, en komt meteen

Read More »
Belgisch Konijnencongres 2019 | Konijnenadviesbureau Hopster

Verslag Belgische Konijnencongres 2019

Op 29 september 2019 vond alweer het jaarlijkse Belgische Konijnencongres plaats. Dit is hét evenement waar we met het volledige Hopster-team een jaar hard aan werken en naar uitkijken. Dit jaar was het niet zomaar een congres, maar wel het 5e congres, gelinkt aan het 5-jarig

Read More »
Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie? | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie?

Zonder stress op vakantie De vakantieperiode staat voor de deur en waarschijnlijk heb jij, zoals vele mensen, een vakantie om naar uit te kijken. Maar hoe zit het met jouw konijnen? Heb je een plaatsje gereserveerd bij de dierenoppas aan huis, dierenhotel of bij vrienden of

Read More »
Konijn in de kijker: Elmer | Konijnenadviesbureau Hopster

Konijn in de kijker: Elmer

Elmer waaide mijn leven binnen. Met een koppel konijnen in mijn living en een koppeltje dat door mijn tuin rent, is mijn kleine huisje wel al redelijk gevuld met konijnen en zat ik niet meteen te wachten op nog één.  Maar het leven loopt niet

Read More »
Beaphar Geurstop | Konijnenadviesbureau Hopster

Product in de kijker: Beaphar Geurstop

Voor het product van het seizoen, testte onze vicevoorzitter Hannelore Bellon Beaphar Geurstop. Dit artikel is alleen zichtbaar voor Hoppy Leden. Waarom Beaphar Geurstop? Met drie konijnen binnen in huis, heb je toch altijd een beetje schrik dat er misschien een onaangenaam geurtje hangt dat

Read More »
Scratch&Newton | Konijnenadviesbureau Hopster

Hittegolf Special: Scratch&Newton Ice Pod

Probleemstelling Veel mensen weten namelijk niet dat konijnen veel beter tegen koude kunnen dan tegen de hitte. Het gaat namelijk zo ver dat er jaarlijks verschillende konijnen sterven door de hitte. Gelukkig kunnen we dit makkelijk vermijden en onze konijnen een aangename en veilige zomer

Read More »

Hoe hou je konijnen koel in de zomer

Wilde konijnen In de natuur leven konijnen in een burcht. Tijdens de zomer trekken zij zich maar al te graag terug in deze koele omgeving. Onze tamme konijnen hebben deze mogelijkheid niet. Elk jaar overlijden er dan ook vele konijnen in de zomer, omdat het al

Read More »

Het belang van konijnenwelzijn bij dierenartsen

Stress tijdens een dierenartsbezoek Ik ben dierenarts geworden uit een passie om dieren te helpen. In eerste instantie natuurlijk door de gezondheid van het dier te verbeteren, dit draagt veel bij aan het welzijn van een dier. Nadat ik een aantal jaren dierenarts was, merkte

Read More »
6 Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden