Hooi, de nummer 1 voeding voor konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
15256
post-template-default,single,single-post,postid-15256,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Hooi, de nummer 1 voeding voor konijnen

Hooi | Konijnenadviesbureau Hopster

09 feb Hooi, de nummer 1 voeding voor konijnen

Volg en like ons:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
YouTube
Pinterest
Instagram
Google+

Verkeerde informatie is overal te vinden

Toen Eddie net in mijn leven was gekomen, had ik geen flauw benul wat ze nu eigenlijk moest eten en waarom. Sterker nog, de eerste dag had ik hooi als bodembedekking gebruikt en stro in de hooiruif gestoken. Daarnaast gaf ik ze ook veel wortelen omdat hooi alleen me wat saai leek, want konijnen eten toch wortelen!?!?

Helaas leven we in een wereld waar nog steeds de verkeerde informatie over het houden van konijnen wordt verspreid. Veel misvattingen worden ons meegegeven met de paplepel omdat we voor informatie over het houden van dieren ons richten tot dierenwinkels, logisch toch? Maar het merendeel van de dierenwinkels plaats nu eenmaal winst boven konijnenwelzijn, hou dat in je achterhoofd. Ongezonde brokken en snacks voor konijnen zijn nu eenmaal winstgevender dan kwaliteitshooi.

Het was pas toen ik bij Konijnkundige dierenarts Dieter Everaert op controle ging met Eddie, dat ik teweten kwam dat wortels eigenlijk niet goed zijn voor konijnen. Dieter kon zien aan de tanden van Eddie dat ik haar veel te veel wortels had gevoed. De suiker had haar tanden al aangetast door de vele suikers in wortels!

Gelukkig was dit probleem snel opgelost omdat konijnentanden heel snel groeien. In plaats van wortels, geef ik haar nu het wortelloof want dit is wel gezond voor konijnen. Maar de hoofdvoeding van konijnen is hooi!

De voordelen van hooi

Waarom is het nu zo belangrijk dat konijnen hooi moeten eten? Wel, hiervoor zijn er verschillende redenen.

Hooi is extreem belangrijk voor de gezondheid van je konijn

Niet alleen is het hooi heel erg belangrijk voor de gevoelige spijsvertering van konijnen die constant nood heeft aan vezelrijk voedsel, het helpt ook de tanden van konijnen, die elke dag 2 mm groeien, af te slijten. Wanneer de tanden van je konijnen niet afgeslepen worden, kan dit voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen.

Daarnaast is hooi ook heel belangrijk om het gewicht van konijnen onder controle te houden en geeft het je konijnen wat bezigheidstherapie. In het wild zijn konijnen namelijk het grootste deel van de dag bezig met voedsel zoeken.

IMG_1556

Foto: Marilleke Vrancken

Kortom, een konijn moet 24/7 hooi ter beschikking hebben. Wanneer het konijn geen voedsel ter beschikking heeft, zal de darmwerking stilvallen waardoor het konijn kan sterven en dat is nu precies wat we niet willen.

Hoe weet ik nu of mijn konijn voldoende hooi eet?

Je kan als vuistregel nemen dat een konijn dagelijks zijn grootte in hooi moet eten. De ene keer zal het wat minder zijn, de andere dag zal het wat meer zijn, afhankelijk van de rest van zijn dieet, maar controleer dagelijks of je konijn voldoende hooi heeft gegeten.

Voedsel Konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Bovenstaande tekening is heel erg leuk omdat het perfect weergeeft hoeveel en wat een konijn moet eten. 80% van de voeding van een konijn bestaat uit hooi. Dit dieet kan je aanvullen met verse groenten (10%), fruit (5%) en geëxtrudeerde pellets (5%). Door ook nog eens kruiden aan te bieden aan je konijnen, zullen je konijnen nog meer smullen.

Let wel op, konijnen hebben een gevoelig spijsverteringssysteem. Wanneer je hun dieet wil aanvullen met kruiden, groenten, fruit en pellets, is het belangrijk om dit langsaam op te bouwen. Je begint met kleine hoeveelheden en past dit aan naargelang je konijn hierop reageert. Teveel van het goede is ook niet goed!

Maar wat doe ik nu wanneer mijn konijn geen hooi eet?

Wel, dit kan aan een paar dingen liggen. Eerst en vooral, is je wel konijn gezond? Heeft de dierenarts de tandjes van je konijn recentelijk nog gecontroleerd? Bij enige twijfel over de gezondheid van je konijnen, bel direct je dierenarts op! Op mijn site kan je de adressen van konijnkundige dierenartsen in België terugvinden.

Wanneer je konijn gezond is, kan het misschien zijn dat hij zijn brokjes verkiest boven het hooi? Als dat het geval is, verminder dan het aantal brokjes dat je konijn krijgt, hooi is veel belangrijker! Wanneer je je konijn teveel brokjes, groenten of fruit geeft, kan het ook zijn dat je konijn zijn nachtontlasting niet meer gaat opeten (rechts op onderstaande foto) of diaree krijgt. Dit moet direct aangepakt worden!

Hierdoor gaat hij belangrijke voedingsstoffen mislopen, veel te dik worden of zelfs ziek worden. Een teveel aan brokken kan zelfs voor plakpoep zorgen en is niet leuk voor konijn én mens. Gelukkig kan dit snel opgelost worden door tijdelijk alleen maar hooi aan te bieden.

keutels

Foto: Marilleke Vrancken

Soms gebeurt het ook dat je konijn het hooi gewoon niet lust. De ervaring heeft mij geleerd dat konijnen niet zo een fan zijn van de zakken samengeperst hooi die je in elke dierenwinkel kan verkrijgen. Waarom ze dit soort hooi niet lusten? Ik heb het niet zelf geproefd maar ik weet wel dat de losse zakken kruidenhooi veel lekkerder ruiken en volgens mij dus ook wat lekkerder smaken. Hiernaast zorgt het ook voor wat afwisseling in het dieet van je konijn. Je zal direct merken dat je konijnen dit hooi met veel meer smaak zullen opsmullen.

Waar vind ik dit heerlijke kruidenhooi?

Helaas is dit hooi niet overal verkrijgbaar. Daarom raad ik je aan om zeker eens een kijkje te nemen op mijn webshop.

Op deze pagina word je via een link doorverwezen naar een webwinkel (bol.com of zooplus.nl) die dit product verkoopt. Door hierop te klikken, krijgt Hopster vzw een klein percentage van de opbrengst. Op deze manier steun je ons én dus het konijnenwelzijn zonder dat het jou extra geld kost! Voor meer informatie, lees de algemene voorwaarden.

Daarnaast promoten we ook graag Happy Rabbits, gewoon, omdat het een geweldige Belgische webwinkel op konijnenmaat is. Hiervoor ontvangen we geen percentage.

Ik persoonlijk bestel mijn hooi, wilgentakken en kruiden bij Happy Rabbits. Niet alleen biedt ze vers hooi van de beste kwaliteit aan, het hooi is veel goedkoper dan je in de meeste dierenwinkels kan verkrijgen. Het enige nadeel is dat mijn konijnen nu hooi uit dierenwinkels weigeren te eten, ze zijn een echte fan van het verse kruidenhooi van Happy Rabbits 🙂

Bestel bij Happy Rabbits

Duits Kruidenhooi, Nieuwe snede

Bestel bij zooplus! Klik op de foto’s!

                 JR Farm Bergweide-Hooi | Konijnenadviesbureau HopsterBunny Hooi van Natuurbeschermde Weiden | Konijnenadviesbureau HopsterNatur Weidehooi | Konijnenadviesbureau Hopster

Bewaar hooi op een donkere, droge plaats en laat het hooi ademen. Wanneer je het hooi ververst van je konijnen, meng het oudere hooi dan met het nieuwe hooi. Op deze manier eten je konijnen alles op.

Hang het hooi bij voorkeur boven de toiletbak van je konijnen. Op deze manier zal je de zindelijkheidstraining kunnen vergemakkelijken want konijnen genieten er nu eenmaal van om te keutelen en plassen tijdens het eten.

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Wanneer je buitenkonijnen hebt, zorg dat ook dat het hooi ten allen tijden op een droge plaatst staat. Zorg ook altijd dat je konijnen toegang hebben tot vers water, van veel hooi te eten, kan een konijn best wel dorst krijgen.

Welke groenten mogen mijn konijnen eten?

Je mag niet eender wat aan konijnen geven. Op de site van BunnyBunch kan je terugvinden welke groenten, fruit en kruiden goed zijn voor je konijnen. Vergeet niet de hoeveelheden langsaam op te bouwen!

Welke pellets mogen mijn konijnen eten?

Vermijd ten alle kosten muesli’s! Ze zien er misschien goed uit maar de raarste ingrediënten zijn hierin terug te vinden die niet noodzakelijk goed zijn voor je konijnen. Kies voor geëxtrudeerde pellets waarin voedzame ingrediënten zitten.

Voorkom selectief eten en geef je konijnen pellets. Pellets zijn BIJVOEDING maar mogen onbeperkt gegeven worden tot je konijnen zes maanden oud zijn. Wanneer ze ouder dan zes maanden zijn, mag je slechts 15g/kg (gewenst) konijn bijgeven.

Bestel bij zooplus! Klik op de foto!

Supreme Selective Rabbit 5kg | Konijnenadviesbureau Hopster

Bestel Science Selective Senior (links) en Science Selective Junior (rechts) bij bol.com! Klik op de foto’s!

Science Selective Senior | Konijnenadviesbureau HopsterScience Selective Junior | Konijnenadviesbureau Hopster

Wat geef je beter niet aan je konijnen?

In dierenwinkels vind je naast muesli’s enorm veel konijnensnacks terug. Geef deze zeker NIET aan je konijnen. Deze snacks zijn ongezond omdat ze teveel suikers bevatten. Geef je konijnen in de plaats een klein stukje fruit of lekkere kruiden. Je konijnen zullen je dankbaar zijn!

Elke dag vers water

En last but not least, zorg dat je konijnen elke dag voldoende vers water ter beschikking hebben. Wanneer konijnen voldoende hooi eten, krijgen ze ook veel dorst. Zorg dus dat dit 24/7 aanwezig is!

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Volg en like ons:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
YouTube
Pinterest
Instagram
Google+
No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden