Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie? - Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
18746
post-template-default,single,single-post,postid-18746,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page elementor-page-18746,elementor-page-18142
Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie? | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie?

Zonder stress op vakantie

De vakantieperiode staat voor de deur en waarschijnlijk heb jij, zoals vele mensen, een vakantie om naar uit te kijken. Maar hoe zit het met jouw konijnen? Heb je een plaatsje gereserveerd bij de dierenoppas aan huis, dierenhotel of bij vrienden of familie? Waar moet je eigenlijk op letten en hoe kan je je vertrek zo goed mogelijk voorbereiden om het voor jouw konijnen zo aangenaam mogelijk te maken? 

Oppas aan huis

Waarom zou je kiezen voor een oppas aan huis? 

  • Jouw konijn blijft in zijn/haar routine
  • De geuren van jou, je omgeving en je konijnen zijn bekend en vertrouwd
  • Je konijn voelt zich veilig thuis
  • Het beperkt enorm de stress: geen vreemde locatie, geen vreemde geuren, geen stressvolle verhuis of reis, routines blijven behouden enz.
  • Het is makkelijker voor jou: geen rompslomp
  • Je huis ziet er bewoond uit door de regelmatige beweging
  • De oppas kan je planten water geven: gedaan met dode planten als je thuiskomt! 
  • De brievenbus wordt regelmatig leeggemaakt

Keuzestress

Als eerste is er natuurlijk de keuze: wie zal er voor je konijnen zorgen? 

Een goede screening van het hotel of de oppas is een absolute must om de geschikte persoon te vinden voor jouw dier. 

  • Kent de oppas iets van de behoeften van konijnen
    Een konijn heeft andere behoeften dan een hond, dat is duidelijk. Maar weet je oppas wat je konijnen nodig hebben? 
 
  • Kent de oppas iets van gedrag van konijnen
    Om de vakantie voor jouw konijnen ook aangenaam te maken, moet de oppas natuurlijk een minimale kennis over konijnengedrag hebben. Wanneer een oppas niet kan herkennen wat een konijn leuk vindt, of wanneer je konijn pijn heeft, wil je dan dat deze persoon op jouw konijnen komt passen? Konijnen zijn, in tegenstelling tot honden en katten, prooidieren en dus experten in het verbergen van pijn en ziekte. Het spreekt voor zich dat prooidieren en roofdieren een andere aanpak vereisen… Elke verandering in gedrag kan een indicatie zijn dat er iets mis is. Weet je oppas hoe hieraan tegemoet te komen? Daarnaast zijn konijnen rasechte groepsdieren en zijn niet gemaakt om hun leven zonder soortgenoot door te brengen.
 
  • Kan de oppas EHBO bij konijnen toepassen? 
    In het slechtste geval gaat er iets mis. Je konijn geraakt gewond of wordt ziek. Kan je oppas hiermee omgaan? Kan je oppas dit herkennen en weet die persoon hoe te reageren? 
 
  • Is de oppas verzekerd
    Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de verzekering. Jij dient verzekerd te zijn, meestal via de familiale verzekering, voor eventuele schade die je konijn aanricht. (voorbeeld: Indien je konijn ontsnapt, de straat oversteekt en hierdoor een ongeval veroorzaakt, ben jij aansprakelijk voor de schade) 
    Maar: indien de oppas iets verkeerd doet met je konijnen, is je oppas daarvoor verzekerd? Of is je oppas verzekerd in geval zij of hij zelf wordt gebeten of valt? 
 
  • Werkt de oppas met andere professionals samen zoals dierenartsen, gedragstherapeuten enz.? 
 
  • Stelt de oppas vragen en is de oppas geïnteresseerd in wat je over je konijnen te vertellen hebt? Alles wat je bespreekt en vraagt, dient de oppas tenslotte correct en goed op te volgen. Jij kent je konijnen nog het best.
 
  • Vraagt de oppas naar de medische geschiedenis van je konijnen? 
 
  • Hoe vaak en hoe lang komt de oppas aan huis langs?
    Konijnen kunnen op 12u tijd ziek worden en overlijden. Hou hiermee rekening!  Verder kijk je best naar het karakter, de routine en voorkeuren van je konijnen. Bange konijnen die zich verstoppen voor de oppas zijn bijvoorbeeld niet per se geholpen met 6 bezoeken per dag… 

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt zowel voor jou, als voor je konijnen voor minder stress. Maar wat kan je doen om het voor je konijnen zo aangenaam mogelijk te maken? 

  • Boek goed op voorhand een oppas. Goede oppassers en konijnenhotels zijn heel vlug volboekt.
 
  • Houd een dagboekje bij
    Zo heeft de oppas een beter beeld van hoe je dag er normaal zou uitzien en kan hij/zij proberen voor je konijnen de dagdagelijkse routine zo goed mogelijk aan te houden. Dit maakt jouw afwezigheid voor je konijnen makkelijker te verwerken. 
 
  • Werk met foto’s en post-its 
    Maak gerust foto’s om aan je oppas bepaalde dingen uit te leggen. Ook post-its op de kasten waar belangrijke spullen zich bevinden zijn altijd handig meegenomen. 
 
  • Maak een lijstje
    Het is voor je oppas makkelijker indien je een lijst of overzicht maakt van alles wat je konijnen graag hebben, hoe en wanneer het eten wordt gegeven enz. Er bestaat niet zoiets als té veel details dus leef je uit! Het helpt je oppas om het je dier zo aangenaam mogelijk te maken. Noteer hier ook duidelijk het eventuele dieet en vraag je oppas zich hier aan te houden. Vooral bij konijnen kan een verandering in voeding nefaste gevolgen hebben! 
  • Vraag je oppas om met je dier te spelen. Bij konijnen is Hersenwerk voor konijnen om je konijnen te laten ontspannen voor de periodes van afwezigheid ideaal. Leg al jouw puzzels al klaar voor de oppas.
 
  • Zorg dat je dier in orde is met vaccinaties. Het best ga je ongeveer één maand tot twee weken voor vertrek nog eens langs je konijnkundige dierenarts. Zo krijgen je konijnen nog een algemeen nazicht, kan eventuele medicatie worden geoptimaliseerd en kunnen eventuele behandelingen op tijd worden gegeven. Ook als je dier niet buiten komt, vaccineer je best. Je oppas kan, via andere dieren, op de schoenzolen enz. bepaalde pathogenen meedragen die jouw dier, indien niet gevaccineerd of behandeld, ziek kunnen maken! 
 
  • Zet alle spullen die je oppas nodig heeft al klaar of markeer de plaats/kast met post-its. Voorzie ook genoeg voor de gehele oppasperiode en wat extra. Denk hierbij aan eten, speeltjes, toiletbakschepje, reserve toiletbakvulling, stofzuiger, borstel en vuilblik, afwasmiddel en schoonmaakmiddel, keukenrol, afwassponsje of borstel en keukenhanddoek, zakjes voor afval, vuilzakken enz.
 
  • Zorg voor een koel plekje. In de zomervakantie kan het warm worden en jij bent er niet om voor je dier de nodige verfrissing te voorzien. Pas eventueel de accommodatie van je konijnen aan zodat ze beter met eventuele hitte, regen of andere weersomstandigheden kunnen omgaan.
Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie? | Konijnenadviesbureau Hopster

Je dier voorbereiden

Jouw afwezigheid is een grote aanpassing voor je konijnen. Om hem/haar zo goed mogelijk te helpen, bereidt je je konijnen hier best op voor. 

  • Verplaats niet zomaar spullen als je konijnen in een andere ruimte zullen verblijven of indien bepaalde ruimtes zullen afgesloten worden. 
    Doe dit in de loop van een paar maanden geleidelijk aan. Zullen er bepaalde ruimtes tijdens je afwezigheid niet toegankelijk zijn? Begin dan met deze een paar uur per dag af te sluiten als je thuis bent. Daarna kan ze je beginnen afsluiten als je niet thuis bent. Bouw dit geleidelijk aan op zodat het een gewoonte is tegen de tijd dat je op vakantie zal zijn. 
 
  • Pas geleidelijk aan de routine aan. Stel dat je oppas pas vanaf 8u ’s morgens zal langskomen maar dat jij je dier gewoonlijk om 6u ’s morgens eten geeft. Laat je dier al aan deze aanpassing wennen door een paar dagen/weken op voorhand telkens een kwartiertje later het eten te geven of te spelen enz. 
 
  • Werk met mentale stimulatie zodat je dier zich niet verveelt in je afwezigheid. Bouw dit geleidelijk aan op. Kent je dier nog geen voerpuzzels of interactief speelgoed? Begin dan een paar maanden/weken op voorhand met de training. Zo kan je voor konijnen het hooi en brokjes in voerballen, kartonnen dozen met gaatjes in enz. aanbieden. Verwijs je oppas door naar Hersenwerk voor konijnen voor meer inspiratie!
    Laat je dier nooit alleen met speelgoed dat schadelijk kan zijn zoals de klassieke hondenpuzzels enz. Je konijnen kunnen hieraan beginnen bijten, stukjes kunnen afbreken enz. met alle gevolgen van dien! 
  • Vinden je konijnen het lastig om alleen te zijn
    Laat dan een oppas bij je thuis wonen zodat je konijnen zich veilig voelen en toch een leuke tijd heeft. Konijnen zijn sowieso groepsdieren en horen niet alleen te zijn. Dit is een groot voordeel wanneer jij op vakantie bent.
    Heb je nog een paar maanden voor vertrek? Schakel dan zeker een professionele trainer of gedragsexpert in en begin tijdig met de training! 
 
  • Voorzie meer bronnen op verschillende locaties
    Zeker voor konijnen is dit een must!! Zet meerdere drinkkommen, eetgelegenheden (zowel gewone voerbakjes als puzzels/voerballen/…), toiletbakken, schuilplaatsen op verschillende plaatsen doorheen je huis. Konijnen huppelen graag rond op zoek naar eten, kom hieraan tegemoet om verveling (en eventueel ongewenst geknaag) te voorkomen.
 
  • Werk met bijkomende hulpmiddelen
    Klassieke muziek (of rockmuziek zoals bij Eddie en Louis), massage door de oppas, aromatherapie, enz. Het zijn hulpmiddelen die je konijnen tijdens je afwezigheid dat beetje extra ondersteuning bieden om met eventuele stress te kunnen omgaan. Je leest het wel: extra ondersteuning! Deze middeltjes alleen zullen geen stress kunnen voorkomen!
 
  • Train je konijn 
    Door je konijnen op bv. de transportmand, andere dieren of geluiden enz. te trainen, zal je dier hier veel beter mee kunnen omgaan als de grote dag er is en voorkom je onnodige en mogelijk heftige stressreacties.
 

Veel succes met de zoektocht naar jouw oppas, de voorbereiding van je dier en huis en de training! Met een juiste oppas voor jouw konijnen kan je zorgeloos genieten van een welverdiende vakantie. Het is niet evident om een konijnkundige konijnenoppas te vinden, daarom zullen Konijnenadviesbureau Hopster en Paws In Touch in 2020-2021 de handen ineenslaan om dit probleem aan te pakken. Hou onze activiteiten dus zeker in de gaten! En geniet van de vakantie!

Auteur: Daniella De Coster, secretaris Hopster vzw en eigenares van Paws In Touch

Daniella De Coster | Konijnenadviesbureau Hopster

Gerelateerde artikels

Eddie 2012 2021

Ode aan Eddie

Met heel veel pijn en verdriet in mijn hart, wil ik jullie laten weten dat Eddie de regenboogbrug is overgestoken. Ze is negen jaar geworden en laat een enorme pootafdruk achter zoals geen enkel konijn haar dat ooit heeft voorgedaan. Ik ben een tijdje van

Read More »
Coole konijnen project | Konijnenadviesbureau Hopster

Het coole konijnen project

Het warme weer houdt nog enkele dagen aan, tot spijt van vele onder ons. Ter herinnering hebben wij het coole konijn project voor jullie. Print het af en hang het boven je konijnenverblijf! En vooral delen zodat iedereen geïnformeerd wordt 🐰

Read More »
Kunnen twee rammen samenleven na een vechtpartij | Konijnenadviesbureau Hopster

Kunnen twee rammen samenleven na een vechtpartij?

Hoe het begon Finn en Mack zijn vorige zomer geboren in een opvanggezin. Hun moeder was gedumpt op een parking en bleek zwanger te zijn. Gelukkig is ze gered van de straat en kon ze veilig bevallen. Haar twee zonen werden samen ter adoptie afgestaan

Read More »
Lentekriebels bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Lentekriebels bij konijnen

Auteur: Dr. Laura Dixon, Research Scientist; Vertaald uit Rabbiting On – Spring 20 Is het je al opgevallen dat je meer energie krijgt wanneer de dagen langer en warmer worden? Bij konijnen en andere dieren is het precies hetzelfde. Dit fenomeen wordt ook wel “lentekriebels” genoemd.

Read More »
Hopster Challenge: Spendeer 30 dagen lang 30 minuten met jouw konijnen

Hopster Challenge

HOPSTER CHALLENGE: Spendeer 30 dagen lang elke dag 30 minuten met je konijnen Waarom deze Hopster Challenge? Bij Hopster zien we niet alleen konijnen graag maar ook mensen. Jaja, ook jullie zijn best wel te pruimen 😉 Daarom wordt het onze missie om jullie (konijnen)gezin te ondersteunen

Read More »
Week van het konijn | Konijnenadviesbureau Hopster

Week van het konijn – overzicht

Het einde van de campagne van het VLAM om mensen te stimuleren meer konijnenvlees te eten, zit er na vandaag op. Gelukkig zijn we op social media niet veel tegengekomen van deze absurde campagne en hebben we meer mogen genieten van hoe #weekvanhetkonijn er altijd

Read More »
Week van het konijn | Konijnenadviesbureau Hopster

Week van het Konijn

Beste konijnenvrienden, Met deze nieuwsbrief willen we de aandacht richten op Week van het konijn, hoewel het voor ons elke week #weekvanhetkonijn is. Met Hopster houden we ons voornamelijk bezig met het welzijn van onze huiskonijnen. Maar of het nu gaat over een huis- of vleeskonijn, we

Read More »
Help! Mijn konijn sloopt! | Konijnenadviesbureau Hopster

Help! Mijn konijn sloopt!

Niemand vindt het leuk een konijnenhandtekening terug te vinden aan zijn stoel, plinten, bank, tafel,… of om telkens opnieuw een leeggekieperde toiletbak aan te treffen. Mijn konijn is een sloper. Wat nu? Vanwaar komt dit gedrag? Belangrijk om te weten is dat probleemgevend gedrag (we

Read More »
George Pluis | Konijnenadviesbureau Hopster

Konijn in de kijker: Wilson Pluis

There is a new Hopster bun in town, Wilson! Wat een prachtexemplaar is hij toch: lange oren, bruine “wenkbrauwen”, een pluizig wit staartje, een schattig snoetje … Hij is het totaalpakket want ook zijn karakter is geweldig! Wilson is een super sociaal konijn, en komt meteen

Read More »
Belgisch Konijnencongres 2019 | Konijnenadviesbureau Hopster

Verslag Belgische Konijnencongres 2019

Op 29 september 2019 vond alweer het jaarlijkse Belgische Konijnencongres plaats. Dit is hét evenement waar we met het volledige Hopster-team een jaar hard aan werken en naar uitkijken. Dit jaar was het niet zomaar een congres, maar wel het 5e congres, gelinkt aan het 5-jarig

Read More »
Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie? | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoe geef je jouw konijnen ook een leuke vakantie?

Zonder stress op vakantie De vakantieperiode staat voor de deur en waarschijnlijk heb jij, zoals vele mensen, een vakantie om naar uit te kijken. Maar hoe zit het met jouw konijnen? Heb je een plaatsje gereserveerd bij de dierenoppas aan huis, dierenhotel of bij vrienden of

Read More »
Konijn in de kijker: Elmer | Konijnenadviesbureau Hopster

Konijn in de kijker: Elmer

Elmer waaide mijn leven binnen. Met een koppel konijnen in mijn living en een koppeltje dat door mijn tuin rent, is mijn kleine huisje wel al redelijk gevuld met konijnen en zat ik niet meteen te wachten op nog één.  Maar het leven loopt niet

Read More »
Beaphar Geurstop | Konijnenadviesbureau Hopster

Product in de kijker: Beaphar Geurstop

Voor het product van het seizoen, testte onze vicevoorzitter Hannelore Bellon Beaphar Geurstop. Dit artikel is alleen zichtbaar voor Hoppy Leden. Waarom Beaphar Geurstop? Met drie konijnen binnen in huis, heb je toch altijd een beetje schrik dat er misschien een onaangenaam geurtje hangt dat

Read More »
Scratch&Newton | Konijnenadviesbureau Hopster

Hittegolf Special: Scratch&Newton Ice Pod

Probleemstelling Veel mensen weten namelijk niet dat konijnen veel beter tegen koude kunnen dan tegen de hitte. Het gaat namelijk zo ver dat er jaarlijks verschillende konijnen sterven door de hitte. Gelukkig kunnen we dit makkelijk vermijden en onze konijnen een aangename en veilige zomer

Read More »

Hoe hou je konijnen koel in de zomer

Wilde konijnen In de natuur leven konijnen in een burcht. Tijdens de zomer trekken zij zich maar al te graag terug in deze koele omgeving. Onze tamme konijnen hebben deze mogelijkheid niet. Elk jaar overlijden er dan ook vele konijnen in de zomer, omdat het al

Read More »

Het belang van konijnenwelzijn bij dierenartsen

Stress tijdens een dierenartsbezoek Ik ben dierenarts geworden uit een passie om dieren te helpen. In eerste instantie natuurlijk door de gezondheid van het dier te verbeteren, dit draagt veel bij aan het welzijn van een dier. Nadat ik een aantal jaren dierenarts was, merkte

Read More »
Tags:
No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden