Is jouw konijn beschermd tegen de koude | Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
17194
post-template-default,single,single-post,postid-17194,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page-18142

Is jouw konijn beschermd tegen de koude?

Bescherming tegen koude | Hospter vzw

Is jouw konijn beschermd tegen de koude?

Is jouw konijn beschermd tegen de koude?

De winter heeft zijn intrede gemaakt. Overdag kunnen de temperaturen schommelen rond het vriespunt en ‘s nachts gaat het er vlot onder. Het is om te bevriezen buiten, ook voor je konijn!

Bescherming tegen koude | Hopster vzw

Winterpels wordt aangemaakt in de zomer

Een konijn heeft een dikke pels. Daarom kan het beter tegen de koude dan tegen de warmte. Je konijn kan dus perfect heel het jaar buiten wonen.

Je hebt het al gemerkt, een konijn verhaart tot vier keer per jaar. Tweejaarlijks is de rui hevig. Je konijn bereid zich voor op de zomer of winter. Het duurt zes weken om een zomer- of winterpels aan te maken. De andere twee seizoenen, ruift het konijn minder erg. Wil je meer informatie over de vachtverzorging van konijnen? Contacteer dan zeker een professionele konijnentrimmer!

Wanneer je konijn binnen woont, zal zijn winterpels minder dik zijn dan die van een buitenhuiskonijn. We verwarmen onze huizen zodat het nooit te koud is voor ons. Je konijn heeft dus zeker geen dikke winterpels nodig. Let wel op, een te warm huis ook ook niet ideaal voor je binnenhuiskonijn!

Wanneer je konijn buiten woont, zal hij wel een dikkere pels ontwikkelen. In de winter moet die het konijn voldoende beschermen tegen de koude.

Bereid je voor op vriestemperaturen!

Toch is het belangrijk om je konijn te beschermen tegen extreme temperaturen. Zorg ervoor dat je konijn uit de tocht staat. Bied het een warme en droge schuilplaats aan met veel stro. Stro isoleert namelijk de warmte.

Schaf ook een snugglesafe aan om de extreme koude te overwinnen. Vooral je oudere en zieke konijnen moeten nu extra in de gaten gehouden worden! Hun pels is niet meer zo goed bestemd tegen de koude als die van jonge, gezonde en actieve konijnen.

Bestel bij Zooplus.nl: Klik op foto

Snuggelsafe | Hopster vzw (Bestel bij Bol.com als je een snellere levering wilt.)

Wees ook extra voorzichtig wanneer je een konijn alleen houdt. Konijnen houden elkaar warm door dicht tegen elkaar te kruipen. Is je konijn nog alleen? Zoek er dan een vriendje bij!

Ook is het belangrijk om het drinkwater van je konijnen regelmatig te controleren. Met deze temperaturen zal het snel bevriezen. Ververs het dus regelmatig en voeg zeker niets aan het water toe om bevriezen te voorkomen!

Extreme temperatuurschommelingen zijn gevaarlijk

Een konijn is een gevoelig dier en heeft moeite met grote temperatuurschommelingen. Daarom is het ook geen goed idee om je buitenhuiskonijnen in de winter ineens naar de warme binnentemperaturen te verhuizen (of omgekeerd).

Hoelang zou jij met een bontjas in een verwarmd huis kunnen rondlopen? Je zal je te pletter zweten! Gelukkig kan je die bontjas uitdoen. Een konijn kan dit niet.

Verhuis je binnenhuiskonijnen ook nooit naar buiten tijdens de winter. Hun pels is hier niet op afgesteld. Je kan het vergelijken met mensen die “putteke winter” in T-shirt naar buiten gaan. Hoe lang hou jij het vol? Je houdt er waarschijnlijk zelfs een grote verkoudheid aan over!

Konijn in sneeuw | Hopster vzw

Conclusie

Konijnen zijn nog gevoeliger dan mensen wanneer het gaat om temperatuurverschillen. Wij kunnen ons kleden naar het seizoen. Wanneer het koud is, trekken we een dikke jas aan. Wanneer het warm is, lopen we rond in T-shirt. Een konijn kan dit niet. Wanneer je konijn toch blootgesteld wordt aan grote temperatuurverschillen, kan het hier zelfs heel ziek van worden.

Bij vriestemperatuur kan je wel je konijnen tijdelijk naar een tuinhuis of garage verhuizen. Daarin zitten ze beschut maar hebben ze geen last van de verwarming.

Zorg er zeker ook voor dat je konijn een vriendje heeft zodat ze elkaar kunnen warm houden!

Geschreven door: Marilleke Vrancken, voorzitter

*Deze post bevat affiliate links ten voordele van Hopster vzw, bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Voorkom oververhitting van je konijn met deze 13 koele tips

Waarom een konijn alleen houden tegen zijn natuur is

Hooi: dé nummer 1 voeding voor konijnen

De perfecte huisvesting voor je binnenhuiskonijnen in 5 stappen

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen in 4 stappen

11 belangrijkste items voor konijneneigenaars

Hoe bereid je je konijnen voor op de komst van een baby?

 

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden