Het belang van konijnenwelzijn bij dierenartsen - Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
18261
post-template-default,single,single-post,postid-18261,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page-18142

Het belang van konijnenwelzijn bij dierenartsen

Stress tijdens een dierenartsbezoek

Ik ben dierenarts geworden uit een passie om dieren te helpen. In eerste instantie natuurlijk door de gezondheid van het dier te verbeteren, dit draagt veel bij aan het welzijn van een dier. Nadat ik een aantal jaren dierenarts was, merkte ik dat veel dieren zo bang zijn bij de dierenarts dat dit hun gezondheid en welzijn niet ten goede kwam. De stress die sommige dieren ervaren bij een bezoek aan de dierenarts is voor eigenaren soms een reden om het bezoek uit te stellen of helemaal niet te gaan. Daarnaast draagt de stress zelf niet bij aan een spoedig herstel.

Ik heb het geluk een tweelingzus te hebben die gedragsbioloog is en al snel merkten we samen dat je als dierenarts veel kunt doen om een dier meer op zijn gemak te stellen. Kennis van het gedrag van een dier kan je enorm helpen een strategie te ontwikkelen om zo diervriendelijk mogelijk je werk te kunnen doen. Een blij dier in je spreekkamer dat je gezond(er) kan maken, geeft veel voldoening.

Hoe kunnen dierenartsen helpen?

Voor honden en katten is er al veel meer aandacht voor diervriendelijkheid. Na enige tijd me hier in te hebben verdiept, vroeg ik me af waarom we dit eigenlijk niet ook doen voor konijnen. Een dierenarts met oog voor konijnengedrag kan voor het welzijn van konijnen veel goeds doen. In elke dierenartsenpraktijk kun je met veranderingen die weinig investering, tijd en moeite kosten toch een groot effect bereiken.

Daarom besloot ik de cursus tot konijnendeskundige te volgen, (nog) meer te weten te komen over konijnengedrag en dat in de praktijk te gebruiken om meer te kunnen doen voor het welzijn van konijnen. Nu is er nog een probleem: hoe vind je als diereigenaar een dierenarts die oog voor heeft voor het welzijn van je dier? In Nederland en  België is daar niets concreets voor. Zelfs voor katvriendelijke klinieken is er alleen een buitenlands keurmerk, laat staan voor je konijn.

Konijnenwelzijn bij dierenartsen | Konijnenadviesbureau Hopster

Vandaar de start van Blije Viervoeters, de geboorte van  een eenduidig keurmerk voor een diervriendelijke praktijk: een organisatie die educatie biedt om het welzijn van dieren te bevorderen en het vergemakkelijken van het vinden van diervriendelijke dierenartsen.

Hoe kunnen konijneneigenaars helpen?

Voer

Totdat alle dierprofessionals diervriendelijk zijn, kun je als eigenaar ook een aantal dingen zelf doen in het belang van het welzijn van je konijn. Moet je konijn een bezoekje brengen aan de dierenarts, neem dan eigen voer mee zodat het de voeding kan blijven eten die het gewend is.

Een voedingsverandering is onwenselijk wanneer er al allerlei andere mogelijk negatieve invloeden zijn voor het op gang blijven van het maag-darmkanaal. Als eigenaar weet je het beste met welk (gezond) lekkers je konijn het gemakkelijkst te verleiden is om te blijven eten of weer te gaan eten. Blijven eten is zeer belangrijk voor het maag-darmkanaal van het konijn. Lekker eten kan bovendien een goede afleiding zijn in stressvolle situaties.

Geur

Konijnen kunnen veel beter ruiken dan wij mensen, het is dus slim om van geur gebruik te maken. Alles is al anders bij de dierenarts, een handdoek met de vertrouwde geur van thuis kan stress verminderen. De handdoek kan bijvoorbeeld  als bodembedekker in het transporthokje gedaan worden.

Transporthok

Het is verstandig om na te denken over het soort transporthokje dat je gebruikt. Een hokje dat geheel open kan, zorgt ervoor dat het konijn altijd gemakkelijk eruit te halen is.  Als het konijn in de onderkant van zijn eigen hokje kan blijven zitten op zijn eigen handdoek met zijn eigen geur dan heb je al een goed begin om het dier zo stressvrij mogelijk te kunnen (laten) behandelen.

Konijnenwelzijn bij de dierenarts | Konijnenadviesbureau Hopster

Oefen op transport

Het zal natuurlijk ook heel veel stress schelen als het transport geoefend wordt. Het transporthokje en vervoer in een auto kunnen stapje voor stapje op een positieve manier worden aangeleerd met behulp van voer en een clicker. Daarnaast  is het ook van belang om het dier te wennen aan het feit dat hij opgetild en aangeraakt kan worden op zijn lichaam en pootjes bv.

Belang van het konijnenmaatje

Je kunt natuurlijk overwegen om zijn/haar maatje mee te nemen, zeker bij een operatie of een langdurige opname. Je vertrouwde vriendje bij je hebben biedt steun en kan het herstel bevorderen. Omdat ze beide in een vreemde omgeving zitten is er weinig kans dat de dieren gaan vechten, steun bij elkaar zoeken is een logischere strategie.

Met deze tips kun je de stress van een bezoekje aan de dierenarts verminderen, alle beetjes helpen. Samen kunnen we zo Vet Diervriendelijk worden!

Auteur: Drs. Wendy Buurman-Kapteijn –  dierenarts, konijnendeskundige en eigenaar van Blije Viervoeters.

Konijnenwelzijn bij dierenartsen | Konijnenadviesbureau Hopster

Gerelateerde artikels

Wil je nog meer leren? Neem dan zeker een kijkje op onze blog!

No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden