Hopster Challenge - Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
19236
post-template-default,single,single-post,postid-19236,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page-18142
Hopster Challenge: Spendeer 30 dagen lang 30 minuten met jouw konijnen

Hopster Challenge

HOPSTER CHALLENGE: Spendeer 30 dagen lang elke dag 30 minuten met je konijnen

Waarom deze Hopster Challenge?

Bij Hopster zien we niet alleen konijnen graag maar ook mensen. Jaja, ook jullie zijn best wel te pruimen 😉 Daarom wordt het onze missie om jullie (konijnen)gezin te ondersteunen in deze bizarre tijd. Want wij zien hier een kans, een kans voor mens en huisdier. Hoor me uit.

In slechts een paar maanden tijd schudde het COVID-19 onze hele wereld door elkaar. We moeten in ons kot blijven en de strijd aangaan met het virus, of we er nu klaar voor zijn of niet. Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn en we kunnen ons de gevolgen nog niet helemaal voorstellen. Het slimste dat we kunnen doen, tenzij we een onmisbaar beroep hebben, is in ons kot blijven.

Tegelijkertijd krijgen we een kans in onze schoot geworpen. We worden gedwongen in de spiegel te kijken en onze gewoontes te revalueren. Terwijl Moeder Aarde zich langzaam herstelt, krijgen wij tijd cadeau om zelf te herstellen van ons drukke leven. Dit kan voor sommige mensen best wel een grote aanpassing zijn. 

Daarom gaan we jullie helpen de verveling om te draaien in een nuttige bezigheid en dit slechts 30 minuten per dag. Deze 30 minuten zullen gebruikt worden om de band tussen jou en de konijnen (nog meer) te versterken.

Hoe werkt de Hopster Challenge?

Een halfuur lijkt niet veel maar het zal niet altijd even makkelijk zijn voor zij die niet kunnen stilzitten. Wat meestal werkt voor mij: maak er een nieuwe routine van. En GENIET van de tijd dat er niets anders verwacht wordt van jou buiten dat je bij je konijnen bent. 

Ik hoop dat jullie dit kunnen aanzien als een sociaal experiment ten voordele van konijnenwelzijn. Mensen die voor het eerst te maken krijgen met verveling, zullen staan te springen want het is een activiteit om te doen met je liefste huisgenoten. En voor de mensen die deze gewoonte al hebben, bieden we graag wat nieuwe, leuke ideeën aan om tijd te spenderen met jullie schatten.

De bedoeling is om als groep bij te leren over onze konijnen. Er is helaas nog veel te weinig documentatie over konijnengedrag en laat ons dus van de gelegenheid gebruikmaken om alle informatie te documenteren. We kunnen altijd blijven bijleren.

Wie doet er mee?

Dag 1 – 3: Konijnentaal

Neem op verschillende momenten bewust de tijd om bij je konijnen te zitten en observeer hun gedragingen. Probeer zo weinig mogelijk in te grijpen. Natuurlijk kan je niet anders wanneer ze komen bedelen om eten of een hoofdmassage 😉

Wat is je opgevallen? Deel het zeker met ons in de comments! Foto’s en filmpjes zijn ook altijd leuk.

Op het einde van deze challenge, zullen we de gedragingen samenvoegen in een ethogram.

Enjoy!!!

Dag 4 – 5: Knaagmateriaal

Konijnen behoren tot de haasachtigen en zijn geen knaagdieren zoals nog vaak aangenomen worden. Konijnen hebben namelijk twee stifttanden meer achter hun bovenste snijtanden in vergelijking met knaagdieren.

MAAR konijnentanden groeien tot wel 2mm per week! Daarom is het super belangrijk om naast hooi, regelmatig knaagmateriaal aan te bieden aan je konijnen. Op deze manier kunnen ze op een natuurlijke manier hun tanden afslijten en kan je veel gezondheidsproblemen voorkomen. Daarnaast is het gewoon een super leuke activiteit voor konijnen.

En hier komt dus de volgende uitdaging: Zoek knaagmateriaal voor jouw konijnen en geniet ervan wanneer ze het verkennen, markeren, eraan knabbelen of mee mee gooien. Je kan zelfs wat lekkers hangen of strooien rond het knaagmateriaal. Op deze manier kunnen ook konijnen waarvan de tanden getrokken zijn, hiervan genieten. Wat je nu gaat zien, is puur konijnengedrag.

Welk materiaal kan je gebruiken?
Er is super veel keuze. Wanneer je takken wil aanbieden kan je kiezen tussen: 
Appelboom (geen sierappel)
Bamboe
Beuk (beukennootjes wel met mate!)
Berk
Eik (met mate ivm looizuur)
Els
Hazelaar (hazelnoten wel met mate!)
Perenboom
Populier
Tamme kastanje (kastanjes wel met mate!)
Wilg (alle soorten)

Alle fruitbomen zijn veilig buiten fruitbomen van steenvruchten. 

Heb je geen toegang tot bomen? Ga dan in je huis op zoek naar knaagmateriaal. Kartonnen dozen blijven een grote favoriet die je kan vullen met WC-rolletjes. Plezier gegarandeerd!

Bied wel GEEN knaagsteen aan. Dit is schadelijk voor de gezondheid van konijnen en het is ook een groot raadsel waarom dit nog steeds verkocht mag worden in dierenwinkels…

Geniet van jouw 30 minuten quality time met je konijnen en zoals altijd, deel je bevindingen en foto’s met ons allemaal!

Bron veilig knaagmateriaal BunnyBunchhttps://www.bunnybunch.nl/…/k…/post/knaaghout-voor-konijnen/

knaagmateriaal

Dag 6 – 7: Hindernissenparcours

Wilde konijnen zijn tot wel 10u per dag op zoek naar voedsel. Ook bij onze huiskonijnen is het hun hoofdactiviteit.

Helaas komt het vaak voor, net omdat we zo goed voor onze dieren willen zorgen, dat we hun eten in een bakje aanbieden. Hierdoor korten we onbewust hun belangrijkste dagactiviteit in. Maar geen nood, het kan ook anders!

Kijk dus eens goed rond in je huis en maak met wat je vindt een hindernissenparcours voor je konijnen. Geef ze de kans om rond objecten te huppelen, eronder te kruipen of erop te springen. Verstrooi hierbij ook nog wat lekkers en geniet van de speurtocht van je konijnen. Ze zullen er gegarandeerd van genieten!

Dat is weer een zinvol halfuur gespendeerd met jouw konijnen. Begin je al het verschil te merken in jullie omgang met elkaar?

Vergeet zeker geen foto’s of filmpjes van jullie hindernissenparcours te delen met ons!

hindernissenparcours

Dag 8: Rustdag

Onze eerste week van de Hopster Challenge zit er al op! Wat vliegt de tijd voorbij! Hoog tijd voor een rustdag dus! 

Wanneer je nu meer dan normaal tijd doorbrengt met je konijnen, kan het ook eens deugd doen om hen een dagje te laten rusten. Ook konijnen worden moe. En voor ons is dit de ideale moment om de voorbije week te overlopen.

Zijn jouw konijnen het gewoon om veel tijd met je door te brengen? Of is dit normaalgezien niet mogelijk vanwege je drukke schema? 

Hoe is de band nu tussen jou en je konijnen? Merk je al verandering in vergelijking met het begin van deze challenge? Wat is je allemaal opgevallen deze voorbije week?

Heb je mooie foto’s of filmpjes van rustende konijnen, deel ze zeker met ons! Ik kijk vooral uit naar prachtige bunny flops!

PS: Je mag je beste foto’s ook altijd doorsturen naar [email protected] met de vermelding of we toestemming krijgen om je beelden te gebruiken voor leerrijke doeleinden. Daarnaast is het ook altijd leuk om wat meer achtergrond informatie erbij te ontvangen (namen konijnen, geslacht, leuke anekdotes, …)

Hopster Challenge

Dag 9 – 10: Fotografeer je konijnen

We hebben de voorbije week veel bijgeleerd over onze huisgenoten. Eerst hebben we leren kijken naar onze konijnen. Konijnen zijn prooidieren en dus heel subtiel in hun lichaamstaal. Maar wanneer we hen beter leren kennen, valt er telkens meer en meer op. Daarnaast zijn konijnen gewoonweg super mooie dieren en van nature prachtige modellen.

Dit weekend is er prachtig weer voorspeld. Het is dus de ideale moment om mooie foto’s van je konijnen te maken. Ga terug rustig bij hen zitten maar hou je camera in de aanslag zonder ze te storen in hun activiteiten. Tenzij ze graag hebben dat je er deel vanuit maakt natuurlijk.

Het doel van Hopster is het konijnenwelzijn te verbeteren en steeds te blijven bijleren over onze favoriete diersoort. We verzamelen daarom ook zoveel mogelijk beeldmateriaal om een ethogram te kunnen samenstellen en zo de mensenwereld in contact te brengen met de wondere wereld van konijnen. Helaas komen we nu wat minder in contact met andere konijnen dan degenen waarmee we zelf ons huis delen. Gelukkig hebben we technologie én jullie!

Waarnaar zijn we op zoek?

We hebben een ruwe opdeling van categorieën gemaakt die we als richtlijn kunnen gebruiken. Het zal je ook wel opvallen dat deze categorieën in elkaar kunnen overlopen. Kan je nog een categorie bedenken? Laat het ons zeker weten.

  1. Rusten en relaxen
    1. Slapen
    2. Bunny flop
    3. Kijken
  2. Foerageren
    1. Hooi eten
    2. Groenten eten
    3. Knagen
    4. Graven
    5. Hersenwerken
  3. Verzorging
    1. Zichzelf wassen
    2. Elkaar wassen
    3. Nachtontlasting opeten
    4. Graven (nagels)
  4. Ontdekken en verkennen
    1. Markeren
    2. Graven
    3. Hersenwerken
    4. Slopen
  5. Huppelen en rennen
    1. Binkies
    2. Ontdekken en verkennen
  6. Sociale interactie
    1. Rijden
    2. Elkaar wassen
    3. Jagen
    4. Vlinderen
    5. Graven op elkaar
    6. Knuffelen
    7. Vechten (hopelijk komt dit niet voor)
  7. Ouderdom
  8. Ziekte
  9. Ongewenst gedrag
    1. Agressie
    2. Verveling
    3. Slopen

Enkele fotografietips

  1. Verstoor zo weinig mogelijk het moment. Wees rustig en beweeg zo weinig mogelijk. Geduld is je beste vriend wanneer je konijnen fotografeert.
  2. Fotografeer op ooghoogte van de konijnen. Ga dus zitten op je hurken of leg je erbij.
  3. Fotografeer zo veel mogelijk horizontaal tenzij je bijvoorbeeld een portret maakt.
  4. Zorg dat er voldoende licht is. Dit is geen gemakkelijke opdracht wanneer je konijnen wil fotograferen want ze zijn het actiefste tijdens de schemeruren. Overdag zal je mooie foto’s van rustende konijnen kunnen maken, ‘s ochtends of ‘s avonds kan je meer actiefoto’s maken. Probeer zoveel mogelijk flitsen te vermijden.
  5. Let op de scherpte van je foto’s.
  6. Integreer de omgeving van je konijnen in de opbouw van je foto. Een egale achtergrond kan voor mooie portretten dienen.

Deel je foto’s

Wil je jouw foto’s delen met de rest van onze konijnengemeenschap? Stuur ze dan door naar [email protected].

Gelieve rekening te houden met enkele voorwaarden:

  1. Stuur alleen jouw eigen foto’s door.
  2. Door je foto’s naar ons te sturen, geef je ons toestemming om ze te gebruiken voor leerrijke doeleinden.
  3. Benoem je file met jouw naam en een korte beschrijving. Bv. Marilleke_Vrancken_rusten1 zodat we gemakkelijk kunnen bijhouden van wie de foto is en jouw naam vermelden wanneer we de foto gebruiken, tenzij je dit expliciet niet wenst.
  4. Hopster beslist zelf welke foto’s we zullen gebruiken. Hierbij houden we rekening met de kwaliteit en de inhoud van de foto. Konijnenwelzijn komt altijd op de eerste plaats. Foto’s waarbij bijvoorbeeld een konijn op zijn rug gelegd wordt, zullen we gebruiken als een voorbeeld van hoe het NIET moet. Liever zien we deze helemaal niet passeren. We zijn op zoek naar foto’s waarbij konijnen zo natuurlijk mogelijk gehouden en behandeld worden.
Hopster Challenge

Dag 11 en 12: Benoem de lichaamsdelen van je konijnen

Het is tijd voor een moeilijkere opdracht die je best blijft oefenen voor de rest van deze challenge. We zijn ondertussen het er allemaal over eens, konijnen zijn beter in mensentaal dan mensen in konijnentaal. Daarom moeten wij oefenen aan onze communicatie naar onze schatten toe. We hebben al een hele goede start genomen tijdens deze eerste week van de challenge. Wanneer alles goed gaat, zouden je konijnen al meer je gezelschap beginnen op te zoeken en is de vertrouwensband gegroeid.

Daarom beginnen we vandaag met het benoemen van lichaamsdelen. Deze opdracht zal wat makkelijker zijn bij konijnen die graag aangeraakt worden. Maar net bij konijnen die niet graag aangeraakt worden, is dit een nuttige opdracht. 

Wat bedoel ik met het benoemen van lichaamsdelen?

Je raakt bijvoorbeeld met je vinger kort een poot aan van je konijn en zegt pootje, rechterpoot, voetje of wat dan ook. Je mag een poot voor mijn part oor noemen maar zorg dat je het dan consequent oor blijft noemen. Kleine tip: maak het jezelf niet te moeilijk 😉 Probeer dit voornamelijk met de oren en alle vier poten. Wanneer je konijnen regelmatig geborsteld moeten worden, kan je dit uitbreiden naar de rug, flank, …

In het begin zal dit niet altijd geapprecieerd worden door je konijnen daarom is het aangeraden om dit heel langzaam op te bouwen en altijd een mini beloning achter de hand te hebben. Zeker wanneer je een potdoof konijn in huis hebt, werk je best met een beloning. MAAR begin aub niet je konijnen te stalken om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Je hebt voldoende tijd om te oefenen. Wanneer de konijnen beseffen dat er helemaal niets ergs gebeurt wanneer je hun poten aanraakt, zullen ze hier steeds minder een probleem van maken.

Waarom het benoemen van lichaamsdelen?

Door lichaamsdelen van konijnen aan te raken en te benoemen, zal het de verzorging van jouw konijnen makkelijker worden. Bijvoorbeeld, wanneer je net zoals ik er helemaal niet naar uitkijkt om de nagels van je konijnen te knippen, is dit de perfecte opdracht. Je konijnen wennen eraan dat je aan hun pootje komt en dit zal van pas komen wanneer het moment daar is om de nagels te knippen. Daarnaast wen je er zelf ook al een beetje aan waardoor het nagelknippen minder eng zal zijn.

Wanneer jij bijvoorbeeld naar de dokter gaat, wil je ook weten wat er gaat gebeuren en zal je het niet appreciëren wanneer er plotseling een naald in je aders geplant wordt, om even de extreme uiterste te benoemen. Bij konijnen kan het benoemen ook een groot deel van de stress weghalen tijdens de verzorging en dat is de bedoeling. Want elk konijn moet verzorgd worden.

Begin dus langzaam en bouw op. Bij het ene konijn zal het wat langer duren dan bij het andere maar blijf oefenen!

Wie doet dit al?

Hopster Challenge

Dag 13 en 14: Bied graafmogelijkheden aan

Konijnen houden van graven, dat is je waarschijnlijk al opgevallen. Het is ook een basisbehoefte van konijnen. Bij wilde konijnen zijn het voornamelijk de voedsters die complexe gangen uitgraven. Het zijn echte ingenieurs. Een burcht kan gemakkelijk de groote van een voetbalveld omvatten. Maar ook onze huiskonijnen hebben nood om te graven. Voordeel: het slijt hun nagels af! 

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om een zandbak naar binnen te brengen, tenzij je de stofzuiger altijd bij de hand hebt. Tegenwoordig kan je wel leuke graafbakken aanschaffen zonder dat het een rommeltje wordt in huis.

Gelukkig kan je het ook anders oplossen bij binnenhuiskonijnen. Je hebt alleen maar een kartonnen doos en veel opgefrommeld papier of WC-rolletjes nodig. Verstrooi wat lekkers in de doos en laat je konijnen naar hartenlust graven.

Bij buitenhuiskonijnen is het wat makkelijker om bijvoorbeeld een zandbak aan te bieden. Je kan overal kinderzand kopen dat je kan geven aan je schatten. Of ze hebben al ontdekt waar ze kunnen graven in de tuin. Wel oppassen dat ze niet kunnen ontsnappen, want daar zijn ze ook echte ingenieurs in 😉 

En nu is het alleen maar een kwestie van je rustig naast je konijnen te installeren en te genieten van hun graafkunsten. Het mooiste vind ik wanneer ze zich omdraaien en het los zand wegduwen met hun hele lichaam. GENIETEN! De bunny flop op het einde, maakt het alleen maar af <3

Zijn het jouw rammen of voedsters die het meeste houden van graven? Wie heeft er hier leuke foto’s of filmpjes van gravende konijnen? Zoals altijd mag je deze ook doorsturen naar [email protected]. Wie weet kom je jouw konijnen later nog eens tegen in een cursus of op onze social media.

Hopster Challenge

Dag 15 en 16: Oefen met de transportdoos

Elke konijneneigenaar zal op een bepaald punt naar de dierenarts moeten gaan. Is het om de vaccinaties te vernieuwen, voor castratie, voor een algemene check-up of is je konijn ziek? Je gaat sowieso minstens één keer per jaar naar jouw konijnkundige dierenarts.

Het bezoek aan de dierenarts kan heel stresserend zijn, zowel voor onszelf maar zeker voor onze konijnen. Daarom geef ik jullie vandaag graag een oefening mee die het dierenartsbezoek al een pak aangenamer zal maken.

Om onze konijnen veilig bij de dierenarts te krijgen, hebben we allemaal een goede transportdoos nodig. Deze is groot genoeg om twee konijnen in te passen want je neemt best altijd beide konijnen mee naar de dierenarts om zoveel mogelijk stress te beperken bij het (zieke) konijn. Konijnen zijn echte groepsdieren en hebben hun partner dus heel erg nodig op momenten zoals deze.

Stap 1: Zoek een vaste plaats waar je de transportdoos kan laten staan in het konijnenterritorium

Stap 2: Laat de konijnen wennen aan de transportdoos door er dagelijks wat lekkers in te strooien

Stap 3: Wacht tot je konijnen uit zichzelf in de transportdoos springen of lok ze met iets lekkers in de transportdoos wanneer ze gewend zijn om de transportdoos in hun omgeving te hebben. Je kan hier een targetstick voor gebruiken of gewoon iets lekkers in je handen houden. 

Stap 4: Beloon je konijnen wanneer ze in de transportdoos springen. Je kan dit doen met de clicker (klikken en direct belonen) of je hebt een vast woord dat je gebruikt zoals bijvoorbeeld YES of GOED. Het maakt niet uit welk woord of welke methode je kiest, zolang het telkens hetzelfde is en gevolgd wordt met een beloning.

Stap 5: Wanneer je konijnen in en uit de transportdoos kunnen springen op commando, kan je de transportdoos sluiten. Vergeet niet je konijnen te belonen wanneer ze rustig in hun transportdoos opgesloten zitten! 

Stap 6: Herhaal stap 5 maar laat ze iets langer in de transportdoos zitten en beloon.

Stap 7: Hef de transportdoos omhoog en beloon wanneer je de transportdoos terug op de grond zet.

Stap 8: Verplaats de transportdoos en beloon wanneer je de transportdoos terug op de grond zet.

Stap 9: Zet de transportdoos in de auto en beloon. Je kan eventueel de motor van de auto al eens starten om ze hier ook aan te laten wennen. Deze stap kan je oefenen wanneer je konijnen extreem angstig zijn. Wanneer je konijnen goed reageren op de vorige stappen, kan je deze stap overslaan.

Stap 10: Ga zo stressloos mogelijk naar de dierenarts 

Wanneer je ervan houdt om je konijnen te trainen, zou ik deze oefening telkens implementeren in je training. Persoonlijk herhaal ik deze oefening wanneer ik merk dat ze de commando’s “in” en “uit” beginnen te vergeten. Wat ik wel dagelijks doe, is iets lekkers in de transportdoos strooien zodat ze de transportdoos altijd met iets leuks associëren. 

Hier kan je ook nog een filmpje uit de oude doos terugvinden waarin we oefenen met de transportdoos: https://youtu.be/CwOxhlN_IDI

Veel plezier met het oefenen! Laat ons weten hoe het gaat!

Hopster Challenge

Dag 17 en 18: Bied Hersenwerk aan

Bied Hersenwerk aan

Laat ons vandaag Pasen vieren met onze konijnen door hun de leukste activiteit ooit aan te bieden, nl. Hersenwerk voor konijnenHersenwerk is zoeken naar iets lekkers in verschillende soorten materialen.Dat is de korte omschrijving van Hersenwerk maar is veel meer dan dat!

Hersenwerk daagt konijnen uit om te zoeken naar iets lekkers of iets leuks in verschillende soorten materialen.Dit doen ze door hun neus te gebruiken en zo de beloning te traceren. En dan gaan ze ontdekken en nadenken over hóe ze het lekkers of leuks kunnen bemachtigen. Het is leuk, het ontspant en stimuleert tegelijkertijd fysiek en mentaal.

Vandaag hebben we met muffins gewerkt die gevuld waren met brokjes en daarboven een origami konijntje om het spel wat interessanter te maken. Het leuke aan Hersenwerk is dat je het kan aanbieden met spullen die je reeds in huis hebt. Zoek je inspiratie? Kijk dan zeker eens naar Hersenwerk voor konijnen. Hier zijn ze momenteel ook bezig met een 30 dagen challenge. 

Let wel op: wanneer je konijnen niet gewend zijn om te Hersenwerken, is het aangeraden om het spel héél langzaam op de bouwen. Werk dus met een stappenplan want anders kunnen je konijnen snel interesse verliezen of gefrustreerd raken. En dat willen we net vermijden. Hersenwerk moet plezant blijven voor konijn en mens. Vergeet niet dat elk konijn anders is, sommige zullen er direct mee weg zijn, andere konijnen hebben meer tijd nodig. En tijd hebben we nu net dus PROFITEER ERVAN!

Welk Hersenwerkje heb jij aangeboden en hoe reageerden je konijnen hierop? Deel je foto’s en filmpjes met ons! Veel plezier!

Hopster Challenge

Dag 20 en 21: Konijnen als muze

We zitten een maand in lockdown en dat voelen we allemaal. Persoonlijk heb ik geen moeite om in mijn kot te blijven. Ik hou ervan om tijd te spenderen met mijn gezin en even te mogen bekomen van de vele verplichtingen die deze maatschappij ons oplegt. Het feit dat ik een (extraverte) introvert ben, maakt het ook wat makkelijker. Het geeft me zelfs extra tijd om te werken aan mijn levensdoel: konijnenwelzijn verbeteren.

Maar toch bots ik ook tegen moeilijkheden. Ik ben bang. Bang dat mijn geliefden ziek worden wanneer ze het huis moeten verlaten om boodschappen te doen, bang dat mijn dochter ziek wordt, bang dat ik zelf ziek word, bang dat mijn konijnen ziek worden, bang dat we in financiële moeilijkheden gaan komen, bang dat we onze lessen niet gaan trekken uit deze crisis en het leven terug opnemen zoals voordien, … Kortom, er is veel angst en dat werkt heel verstikkend. Daarnaast heeft het een rechtstreeks gevolg op mijn nachtrust. Ik ben sowieso al een moeilijke slaper dus dat helpt dan weer niet.

Gelukkig helpt de Hopster Challenge om structuur te brengen in deze moeilijke tijden. Daarom heb ik beslist de uitdaging vandaag over konijnen- én mensenwelzijn te laten gaan. 

Konijnen zijn prachtige dieren, qua uiterlijk en innerlijk. Het feit dat je deze pagina volgt, wil zeggen dat konijnen ook een grote invloed op jou hebben. Ik geloof dat konijnen een grote therapeutische invloed hebben op ons. Mij hebben ze bijvoorbeeld geholpen om om te gaan met burn-out en depressie. 

Maar laat ons een stap verder gaan. Hoe kunnen konijnen ons inspireren en wat rust in ons hoofd brengen? Trek je je op aan konijnenkunst, maak je zelf konijnenkunst? Teken je graag, schrijf je verhalen/gedichten, fotografeer je, hou je van lezen over konijnen? Kijk je graag hoe konijnen zich wassen, hoe ze eten en geniet je van konijnenballet? Of is een aai over hun bol al voldoende om je te ontspannen? Laat het mij weten en deel zeker alle konijnenkunst met ons allemaal, ik zal hetzelfde doen. 

Laat ons dus konijnen en creativiteit combineren om deze lockdown heelhuids en samen door te komen. Veel sterkte iedereen!

Dag 22 – 24: Geef eens een kartonnen doos

We gaan richting het einde van onze Hopster Challenge. Eén ding is zeker, doordat we met zijn allen zoveel thuis zijn, hebben we onze konijnen veel meer aandacht kunnen geven dan normaal. Voor sommige konijnen was dit echt wel nodig, zeker de konijnen die nog steeds alleen gehouden worden. Voor andere konijnen was het misschien een beetje teveel van het goede. Net zoals mensen wat tijd voor zichzelf nodig hebben, kunnen ook konijnen overprikkeld raken door een overdaad aan aandacht. 

Om een voorbeeld te geven: konijnen zijn schemerdieren. Dit wil zeggen dat ze vooral actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Gedomesticeerde konijnen hebben zich wat meer aangepast aan het dagritme van hun menselijke huisgenoten. Maar over het algemeen zijn konijnen overdag wat rustiger en houden ze wel van een dutje op de momenten dat wij het meest actief zijn. Krijgen ze bij jou de kans om voldoende te rusten wanneer ze hier nood aan hebben?

Dit is een hele belangrijke vraag die je jezelf moet stellen want konijnen zijn stressgevoelige dieren. Stress kan zich bij konijnen manifesteren in gezondheidsproblemen zoals spijsverteringsklachten of ongewenst gedrag zoals plassen, slopen van onze meubelen, … En dit willen we net vermijden.

Geef daarom een kartonnen doos aan je konijnen waarin ze zich kunnen verstoppen. Konijnen zijn ook nog steeds prooidieren! Maak minstens twee ingangen (of uitgangen ) zodat ze verschillende vluchtmogelijkheden hebben. Maak ook een klein gat zodat ze dit kunnen slopen wanneer ze hier zin in hebben. Maar het meest belangrijke van al: laat hen gerust wanneer ze in de kartonnen doos zitten. Het is hun veilige haven, hun rustplek.

Je kan van deze opdracht een leuk knutselproject maken dat ideaal is voor kinderen. Let wel op dat je geen kartonnen dozen met een glanzende laag gebruikt en ander materiaal dat schadelijk kan zijn voor konijnen.

Hopster Challenge

Dag 25 en 26: Maak een groentenslinger

Maak een groentenslinger

Zoals we al besproken hebben tijdens de opdracht van het hindernissenparcours, is de grootste bezigheid van konijnen het zoeken naar voedsel. We zien onze konijnen allemaal graag en doen dus hun het meeste plezier met die zoektocht wat interessanter te maken dan gewoon hun eten in een bakje aan te bieden.

Maak daarom eens een groentenslinger. Het enige wat je nodig hebt is een touw en wasspelden. Wanneer je alleen maar plastieken wasspelden hebt, moet je wel in de gaten houden dat ze hier niet aan knabbelen. Je haalt ze dan ook best weg wanneer al het voedsel op is. De slinger kan je best ook verwijderen na gebruik tenzij ze zich hier niet aan kunnen kwetsen. Beter altijd op veilig spelen met onze acrobaten.

Waarom een groentenslinger?

Door een groentenslinger aan te bieden, moeten je konijnen meer moeite doen om aan hun voedsel te geraken. Ze worden op deze manier ook uitgedaagd om wat meer te bewegen want ze moeten op hun achterste poten staan om aan het eten te geraken en ze moeten goed leren balanceren zodat ze niet omvallen. Een groentenslinger is dus niet alleen goed voor hun mentale gezondheid (uitdaging) maar ook hun fysieke gezondheid (beweging). Win win!

Om het extra interessant te maken, kan je ook eens voedsel ophangen dat ze nog niet kennen, bijvoorbeeld een paardenbloem uit je tuin, een takje koriander, … Check eerst of konijnen wel mogen eten wat je wil aanbieden en wees extra voorzichtig wanneer je het aanbiedt. Je introduceert nieuw voedsel ALTIJD in kleine hoeveelheden.

Konijnen hebben namelijk een heel gevoelig spijsverteringsstelsel en zijn vaak gevoelig voor verstoppingen en gasbuik. Hou daarom goed hun keutels in de gaten. Wanneer de konijnen actief blijven, flink hun hooi en nachtontlasting opeten én mooie ronde keutels produceren, kan je wat meer experimenteren met hun dieet. Een verscheidenheid aan voedsel vinden konijnen leuk. Maar blijf vooral hun keutels controleren!

Voor meer info over wat konijnen wel en niet mogen eten, verwijzen we je graag naar de website van BunnyBunch. Stuur ons alvast je smakelijke foto’s en filmpjes door via [email protected] of post ze in de comments. Heb je trouwens je konijnen al eens in slow motion gefilmd wanneer ze aan het genieten zijn van hun voedsel? Just saying 😉

Dag 27 en 28: Geef iets lekkers uit de hand

De opdracht van vandaag zal voor vele konijnenmensen heel vanzelfsprekend zijn, voor sommige wat minder. Het ene konijn zal zonder schroom het eten uit je handen trekken terwijl het voor andere konijnen best wel spannend kan zijn om van jou iets aan te nemen.

Dit hangt af van verschillende factoren. Zijn je konijnen op jonge leeftijd gesocialiseerd? Heb je ze zelf laten wennen op latere leeftijd? Hebben ze minder goede ervaringen met mensen opgedaan in het verleden? Misschien ken je hun verleden niet omdat je een konijn geadopteerd hebt? 

Heb je het zelf verkeerd aangepakt omdat je nog volop aan het bijleren bent over konijnen? Je bent alvast niet de enige! Zo ging het namelijk mis tussen Eddie en mij in het begin van onze relatie. Gelukkig is Eddie zo communicatief waardoor ik alleen maar moest leren begrijpen wat ze me probeerde te vertellen. En nog elke dag leer ik bij want ze heeft veel te vertellen. Wat een geweldig, intelligente dieren zijn konijnen toch!

Is je konijn toch nog een beetje angstig? Geen nood! Ga rustig in de buurt zitten van je konijn en strooi wat lekkers rond zonder het proberen aan te raken. Wanneer je konijn begrijpt dat er niets eng zal gebeuren wanneer het eet in jouw aanwezigheid, zal het jou elke dag meer en meer beginnen vertrouwen. Voor je het weet, zal het iets lekkers uit je hand eten maar geef je konijn voldoende tijd om te wennen.

Nu is mijn vraag, hoe reageren je konijnen op jou wanneer je eten uit je hand aanbiedt?

Hopster Challenge

Dag 29 en 30: Verzorg de vacht van je konijnen

We zijn gekomen aan de laatste opdracht van de Hopster Challenge. Deze opdracht is belangrijk omdat veel konijnen in de rui gekomen zijn en de konijnentrimmers in hun kot moeten blijven, nl: verzorg de vacht van je konijnen! 

Je kan de vacht verzorgen op twee verschillende manieren: 

1. Met klammige handen / microvezeldoek wrijf je voorzichtig over je konijn alsof je zou aaien. Deze methode kan je toepassen om de losse haren te verwijderen. 

2. Met een borstel van zwijnenharen zoals de Ladybel of Dux. Deze zijn geschikt voor konijnenvachten. Hierbij is het belangrijk dat je je konijn borstelt buiten zijn vertrouwde omgeving als hij/zij niet gewend is aan vachtverzorging/de borstel. Zo ervaart hij/zij deze omgeving niet als negatief.
– Doe dit op een anti-slip ondergrond, zoals een badmat, vloerkleedje of handdoek met een antislip matje onder.
– Borstel je op een hoogteverschil? Zorg dat je konijn er niet kan afspringen.
– Zet je borstel tegen de haarwortels aan en houdt de huid tegen als je borstelt.
– De belangrijkste plaatsen om te borstelen: De rug, flanken, boven de staart en onder de kin. Waarom de kin? Omdat daar veel wrijving is wat tijdens de rui kan zorgen voor klitten. 

Let wel steeds op de stresssignalen! Zie je er meer dan drie tegelijk dan is het teveel van het goede, dit wil zeggen: een pauze inlassen. 

Let eens op de haarstructuur, wat zie je juist? Wat weet je eigelijk over de vacht van konijnen? Misschien kan je hier wel eens meer over opzoeken, zoals welke functie de vacht heeft en hoeveel verschillende soorten haren er zijn. Wat mag je wel en niet doen wat betreft vachtverzorging?

Nu je toch bezig bent, check ook eens de oren, ogen, neus en nagels. 

Voor vragen over vachtverzorging kan je Evi van Flopping Lops steeds contacteren. Zij staat paraat voor jullie!

The End

De Hopster Challenge zit erop. Hoe hebben jullie deze ervaren? Merken jullie een duidelijk verschil in jullie band met jullie konijnen? Aan welke opdrachten hebben jullie het meeste gehad? Welke vonden jullie minder toepasselijk? Hoe zouden jullie het karakter van jullie konijnen omschrijven? Wat vinden ze leuk? Wat vinden ze niet leuk? Wat vond je zelf leuk? Heb je veel steun gehad aan jouw konijnen tijdens deze coronacrisis?

We horen het graag want ons doel ik om mensen te leren hoe ze hun konijnen beter kunnen begrijpen. We hopen alvast dat we enkele handvaten hebben kunnen meegeven om op een kwaliteitsvolle manier meer tijd met je konijnen te kunnen doorbrengen.

Sinds vrijdag weten we ook dat de overheid begonnen is aan een exitstrategie van de lockdown. We weten niet wat de toekomst brengt en er zitten duidelijk nog veel gaten in de strategie. Maar aangezien onze overheid zo gefocussed is op de economie te heropstarten, zullen we waarschijnlijk niet zoveel meer van thuis uit kunnen werken in de nabije toekomst.

Hierbij roep ik dus op om reeds verder in de toekomst te kijken. Wat gaat er gebeuren wanneer we plotseling NIET meer heel de dag thuis zijn? Wat met de konijnen waarmee we zo een mooie band opgebouwd hebben tijdens deze rare periode. Wat me konijnen die plotseling terug helemaal alleen gaan zijn?

We weten ondertussen allemaal dat konijnen echte groepsdieren zijn. Wist je dit nog niet? Lees dan zeker onze blogpost: 

Konijnen die alleen gehouden worden, hebben zich in deze periode enorm opgetrokken aan jou als mens, net omdat het zo’n sociale dieren zijn. Hebben jullie dit gemerkt? Stel je nu voor dat je dubbel zoveel van dit soort liefde krijgt.

Hoewel we mensen niet aanraden om een huisdier aan te schaffen louter voor de reden om verveling of eenzaamheid tegen te gaan tijdens deze rare periode, raden we wel aan om je enig konijn toch te laten koppelen in een gespecialiseerde konijnenopvang. Nu is dé moment om deze stap te nemen.

Waarom nu?

Het koppelen van konijnen is geen evidente bezigheid. Soms is het liefde op het eerste zicht, soms duurt het maanden vooraleer ze elkaar accepteren. Nodeloos om te zeggen dat je dit dus best van dichtbij opvolgt. Nu je toch thuis bent, is het dan ook dé ideale moment.

Je kan tegenwoordig je konijnen laten speeddaten in gespecialiseerde konijnenopvangcentra zoals Het Knaagtandje (Geraardsbergen), Het Konijnenhof (Stekene), Het Vrolijke Konijnenhol (Oostkamp, Temse), Bunny Tails vzw (Horebeke), Adopteer een konijn (Wiekevorst), Jodipro vzw (Overijse en gastgezinnen verspreid over Vlaams-Brabant). 

Door je konijn te laten speeddaten, kan het zelf een geschikte partner uitkiezen want het is niet omdat je twee konijnen samen zet, het direct klikt tussen hun. Net zoals bij mensen, hebben konijnen soms ook tijd nodig om te wennen aan een soortgenoot. Door je konijn te laten speeddaten vergroot je de kansen op een goed partnerschap aanzienlijk. De opvangcentra kiezen namelijk op basis van het karakter van jouw konijn enkele potentiële partners uit en zien dan met welk konijn de beste match ontstaat. Er is uiteraard nooit een 100% garantie dat het thuis goed zou gaan maar het is wel de beste manier om een geschikte partner te vinden. Wanneer het thuis toch fout loopt, kan je het nieuwe konijn terugbrengen zodat er een betere partner gevonden kan worden voor beide konijnen. Dit is uiteraard worst case scenario.

Er zijn nog meer voordelen aan het adopteren van een konijn:

  • Je geeft een dier een kans op een tweede leven.
  • Opvangcentra screenen hun adoptanten zodat ze zeker zijn dat de dieren goed terecht komen.
  • De geplaatste konijnen zijn hun puberteit vaak grotendeels ontgroeit waardoor hun karakter niet meer zal veranderen. Daarnaast kent een goede opvangcentra het karakter van de konijnen die bij hun terecht zijn gekomen. 
  • Je vindt elke leeftijd terug in het asiel. Het is niet aangeraden een jonkie bij een oudje te plaatsen. Je krijgt de kans om een leeftijdsgenoot te zoeken.
  • Alle dieren zijn gevaccineerd.
  • Alle rammen zijn gecastreerd. Bij sommige opvangcentra investeren ze zelfs in de castratie van voedsters. Er kunnen dus geen misverstanden ontstaan over het geslacht van konijnen waardoor ze kunnen beginnen vechten of kweken.
  • Je krijgt correct advies en concrete tips over hoe je de koppeling thuis verder moet aanpakken (neutraal terrein, …)
  • Je steunt het goede doel want opvangcentra moeten roeien met de beperkte middelen die ze hebben en betalen vaak alles uit eigen zak. Daarnaast worden ze overstelpt met gedumpte konijnen doordat impulsaankopen nog steeds mogelijk zijn.

Adopt don’t shop is dus de boodschap. Koop zeker geen konijn in een dierenwinkel. Konijnen uit dierenwinkels zijn afkomstig uit de broodfok en deze walgelijke praktijken steunen we niet, geloof ons, je wilt deze praktijken ook niet steunen.

Hopster Challenge
No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden