Week van het konijn | Konijnenadviesbureau Hopster
Waarom promoot het VLAM en onze nationale omroep één dieren die we zelf niet meer willen eten? Een reactie op de uitzending van Van Gils & Gasten.
VLAM, week van het konijn
17115
post-template-default,single,single-post,postid-17115,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page-18142

Week van het konijn

Week Van Het Konijn | Hopster vzw

Week van het konijn

Week van het konijn

Uitnodiging voor Van Gils En Gasten

Tijdens de ochtend van 6 februari werd ik opgebeld met de vraag of ik het zag zitten om te gast te zijn in Van Gils & Gasten op één naar aanleiding van de “Week van het konijn”: een onbegrijpelijke, niet-diervriendelijke marketingstunt van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Ik mocht tijdens de uitzending meer komen vertellen over wat een geweldige huisdieren konijnen zijn. Wat was ik vereerd dat er aan mij gedacht werd hiervoor! Elke kans die ik krijg om het konijnenwelzijn te verbeteren, grijp ik met plezier aan!

Natuurlijk had ik niet verwacht dat ik alles zou kunnen vertellen over het correct houden van konijnen als huisdieren. Er zijn nog zoveel misverstanden over konijnen als huisdieren, soms weet ik gewoonweg niet waar te beginnen. En het is televisie, de tijd is beperkt. Maar hoe het interview uiteindelijk gelopen is, had ik nu ook niet verwacht.

Het interview

Beleefd heb ik naar een zielig konijn- en caviaverhaal geluisterd (spoiler: het konijn gaat dood), wetende dat ik Hopster vzw heb opgericht net om dit soort verschrikkelijke situaties te voorkomen. Dat konijnenvlees een delicatesse blijkt te zijn, werd herhaaldelijk bevestigd door de gasten aan tafel. Ja ok, konijnen staan op het menu van de meeste roofdieren, dat zal wel voor een reden zijn zeker?

Met meer moeite heb ik de weerzinwekkende beelden over konijnenfokkerijen doorstaan. Misschien was dit nodig om de ogen van sommige mensen te openen voor het dierenleed dat nog steeds gaande is? Alsof dit nog niet erg genoeg was, mocht ik ten slotte tot in detail luisteren naar hoe een konijn nu eigenlijk het best bereid wordt. Serieus? Na die beelden?

Een stem voor de konijnen

Ik heb inderdaad de kans gekregen om een misverstanden over konijnen uit te klaren, namelijk dat ze groepsdieren zijn, geen knuffeldieren voor kinderen, dat hooi hun hoofdvoeding is én ze slim zijn. Dank u Tia Hellebaut om dit te bevestigen! Ik had het leuker gevonden moest er een recent filmpje van mijn konijnen worden getoond om de intelligentie van konijnen aan te tonen, geen archiefbeeld van vijf jaar geleden waar ik Eddie net was beginnen trainen… Maar ja, dit is nu niet het einde van de wereld. Ik hoop dat ik toch enkele konijnenlevens heb kunnen verbeteren met mijn aanwezigheid in het programma.

Maar wat ik niet begrijp, is dat we het niet over de aanleiding van mijn uitnodiging in het programma hebben gesproken. Waarom wil het VLAM (of de VRT) konijnenvlees promoten terwijl de Vlaamse gezinnen net minder konijnenvlees eten?

De vleesmaffia in actie

Ik heb nog nooit konijnenvlees gegeten en eet ook geen vlees meer, dit laatste heb ik voor mezelf beslist met de komst van mijn konijn. In mijn ideale wereld eet niemand vlees maar ik ben niet naïef. Deze discussie gaat dan ook niet over vegetariërs versus vleeseters. Deze discussie gaat wel over de horrors achter de vleesmaffia en de overheid die hier achter staat?

Dieren, ook konijnen, zijn intelligente en gevoelige wezens, dit is nu eenmaal een feit. Is het dan echt nodig om dieren zo verschrikkelijk te behandelen gewoon omdat we graag vlees eten? Moeten we ons geen vragen stellen over het feit dat we eigenlijk ziekelijk vlees opeten? Waarom vleesproductie promoten terwijl we net onze ecologische voetafdruk proberen te beperken? Is vlees promoten nog van deze tijd? Kunnen we geen diervriendelijke alternatieven aanbieden? Waar zijn we mee bezig mensen?

Hopster’s reactie

Tijdens het interview had ik al een slecht gevoel, zoals je waarschijnlijk wel aan mijn gezicht kan zien. Toen ik de uitzending op televisie zag, voelde ik me zelfs vernederd en loste mijn oh zo prachtige make-up al snel op in zwarte tranen. Ik weet dat ik het niet persoonlijk moet nemen. Uiteindelijk toont het alleen maar aan hoe ouderwets wij Vlamingen eigenlijk zijn…

Maar we proberen positief te blijven! Het goede nieuws aan dit hele verhaal is dat deze uitzending heel wat verontwaardiging heeft uitgelokt bij zowel vleeseters als vegetariërs. Ik heb mijn zegje niet kunnen doen maar de discussie is uiteindelijk toch geopend. Ik ben zo blij dat er ook kritische Vlamingen zijn die verder kijken dan hun bord. De vele reacties op de aflevering van gisteren waren daarom extra hartverwarmend. Bedankt allemaal voor jullie steun en jullie respect voor dieren, het doet me deugd!

#weekvanhetkonijn

Willen jullie ook bijdragen aan de verbetering van het konijnenwelzijn? Hebben jullie nu ook bijgeleerd dat konijnen prooidieren zijn en dus niet alleen gehouden mogen worden? Weten jullie dat net omdat konijnen prooidieren zijn, ze het helemaal niet leuk vinden om opgetild te worden en dat een konijnenhok standaard te klein is? Deel dan zeker een foto of filmpje van je loslopende konijnen via Facebook, Instagram, Twitter, … met #weekvanhetkonijn en vergeet (Konijnenadviesbureau) Hopster zeker niet te taggen!

We zullen Vlaanderen eens tonen hoe goed wij onze dieren behandelen!

Voor wie het interview wilt herbekijken, dit is de link: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/van-gils-gasten/2018/van-gils—gasten-d20180206/

Hopster in De Standaard

Ik mag van geluk spreken dat het konijnenwelzijn veel mensen diep raakt, waaronder nog het meeste Sara Nelissen. Sara heeft al verschillende konijnenlevens gered en zet zich onvermoeid in voor het konijnenwelzijn. Deze dame is er zelfs in geslaagd om een belangrijk artikel We gaan Nijntje toch niet opeten te laten publiceren in De Standaard als tegen-reactie op het artikel: Waarom we meer konijn moeten eten en op de uitzending van Van Gils & Gasten.

Steeds meer en meer dierenleed haalt de pers, hopelijk wordt er snel iets aan gedaan!

We gaan Nijntje toch niet opeten? | Hopster vzw

Opiniestuk De Standaard

Herbekijk onze filmpjes voor #weekvanhetkonijn

SaveSave

No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden