Koppeling konijnen (vader en zoon) nadat hun partners overleden zijn.
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
16085
post-template-default,single,single-post,postid-16085,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page-18142

Vader en zoon vinden elkaar terug: koppeling konijnen geslaagd!

Koppeling Mufasa en Zazu | Konijnenadviesbureau Hopster

Vader en zoon vinden elkaar terug: koppeling konijnen geslaagd!

Achtergrond

Deze week heb ik Heleen van Op Hondenmaat geholpen met de koppeling van twee konijnen die ze opvangt. Mufasa (wit) woont al een tijdje terug in haar tuin en Zazu (bruin) heeft ze terug opgenomen nadat zijn partner gestorven was en de toenmalige eigenaar er geen tweede konijn meer bij wou. Daarnaast moet Zazu dringend terug aangesterkt worden want hij is veel te mager…

Mufasa is de vader van Zazu en was blijkbaar altijd een lieve papa naar zijn kittens toe. Aangezien beide rammetjes al een tijdje geleden gecastreerd zijn, vonden we het de moeite waard om hun proberen te koppelen zodat ze nooit meer alleen hoeven te zijn. Konijnen zijn nu eenmaal groepsdieren.

Konijnen koppelen algemeen

Deze koppeling was niet zonder risico’s. Het is in het algemeen niet aangeraden om twee rammelaars aan te schaffen omdat dit meer wel dan niet in een gevecht uitloopt. Daarbij maakt het niet uit of de rammelaars familie zijn of niet. Wanneer één ram niet bereid is het onderspit te delven bij een confrontatie, komt het vaak niet goed. De beste combinatie blijft nog steeds een gecastreerde ram en voedster. Dit gezegd zijnde bestaan er gelukkig uitzonderingen op de regel. En Mufasa en Zazu bevestigen dit.

Nog nooit is een koppeling zo vlotjes verlopen als bij deze twee. Het was duidelijk dat ze blij waren elkaar terug te zien én ze voelden zich direct op hun gemak bij elkaar. Heleen had al voorbereidend werk verricht door ze een week naast elkaar te plaatsen zodat ze elkaar konden zien en ruiken maar niet aanraken. Zo konden ze rustig terug aan elkaar wennen tegen de tijd dat ze bij elkaar gezet werden. Natuurlijk blijft het wel altijd spannend wanneer ze met elkaar in “real life” geconfronteerd worden.

Neutraal terrein

De eerste ontmoeting in levende lijve vond plaats op neutraal territorium met voldoende schuilplekken en voedsel als afleiding. Op deze manier kan geen konijn het territorium opeisen en hoeft er dus niets verdedigd te worden. Wanneer de stress te groot zou worden voor een konijn, was er ook de mogelijkheid om zich af te zonderen en even op adem te komen.

Heleen heeft gekozen voor de kelder als neutraal terrein aangezien Mufasa een buitenhuiskonijn is en dus een dikke wintervacht heeft. De kelder bleek ook ideaal te zijn voor Zazu die een binnenhuiskonijn is en dus geen dikke wintervacht heeft. Op deze manier worden beide konijnen niet blootgesteld aan te grote temperatuursverschillen. Hier mogen ze nu ook tijdelijk verblijven tot Zazu aangesterkt is en het warm genoeg is voor hem om samen met Mufasa naar een grote ren vol stro te verhuizen.

Resultaat

Wanneer duidelijk was dat er geen gevecht ging plaatsvinden en alles vlotjes verliep, hebben we ze hun privacy gegeven zodat ze elkaar rustig terug konden leren kennen. Toen we een uurtje later kwamen piepen, hebben we ze al knuffelend teruggevonden. Een beter resultaat konden we ons niet wensen. Heleen wist me ook te vertellen dat Mufasa en Zazu de rest van hun leven bij haar zullen blijven, weer een overwinning voor het konijnenwelzijn!

En ze leefden nog lang en gelukkig 😉 .

No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden