Toilet(bak)perikelen bij minder mobiele konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster - Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
18250
post-template-default,single,single-post,postid-18250,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page-18142
Toilet(bak)perikelen bij minder mobiele konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Toilet(bak)perikelen bij minder mobiele konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Het probleem

Ons hoogbejaarde konijntje Nootje (nou ja, officieel heet ze heel deftig Hazelnoot, maar in de wandeling wordt het Nootje) heeft problemen met haar achterhand. Haar achterpootjes doen het soms wel, soms niet en klappen dan onbeholpen naar buiten toe. Over de oorzaken daarvan ga ik het nu niet hebben, maar duidelijk mag zijn dat je met zo’n onbestuurbare waggelpas niet je toiletbak meer in kunt springen om daar netjes je plasjes te doen.

Bovendien begint Nootje een beetje te dementeren en weet ze soms ook niet zo goed de weg naar haar toiletbak meer te vinden. Ze staat dan midden in haar ren wat onzeker om zich heen te kijken welke kant ze nu ook weer op moest lopen en tja, tegen de tijd dat ze dat weer helder heeft is het plasje al gekomen. De mensen die bij Nootje horen dweilen elke keer trouw die plasjes op natuurlijk, en zeggen tegen Nootje dat het écht niks geeft dat ze op de grond plaste. Maar toch voelt Nootje zich er niet happy bij.

Plasbakperikelen | Konijnenadviesbureau Hopster

Nootje ©Pennywise Animal Consulting

Konijnentoilet met verlaagde instap

Op een dag kreeg ik via Bernice Muntz het adres van Disabled Rabbits die ook voorbeelden gaf van toiletjes, litter boxes, die door hun vorm of afmeting geschikt waren voor een konijntje als Nootje. Ik was natuurlijk helemaal enthousiast en bekeek alle litter boxes.

Maar dan komen de problemen, want de toiletjes zelf zijn niet zo duur, maar de verzendkosten vanuit de USA komen op minimaal $57. Sommige toiletbakken zijn ook via Amazon Duitsland te leveren en dan zijn de verzendkosten een stuk acceptabeler.

Maar goed, ik had de smaak te pakken en ben op zoek gegaan naar een  ‘konijnentoilet met verlaagde instap’. Blijken die dingen gewoon ook in Nederland te koop te zijn! Oké, niet zo luxe als  de toiletjes die op de site van Disabled Rabbits staan, maar toch heel acceptabel. En voor een héél vriendelijke prijs!

Plasbakperikelen bij minder mobiele konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

©De Konijnenwinkel.nl

Ik geef hieronder een paar adressen waar iedereen terecht kan voor een toiletbak voor een oud of minder mobiel konijn. Ik heb er in elk geval een paar gekocht, die lekker aantrekkelijk opgemaakt en in de ren gezet:

De Konijnenwinkel.nl

Dierencompleet.nl

Vreeken.nl

En het resultaat?

Het heeft even geduurd, maar Nootje gebruikt deze toiletbakken nu graag. Het gaat niet altijd goed, soms plast ze over de rand, soms haalt ze de bak toch nog niet en soms ligt ze, denk ik, zo lekker in haar mandje dat ze gewoon te laat is met opstaan en naar de plasbak hobbelen. Maar moest ik een half jaar geleden wel een keer of zes per dag plas dweilen, nu is het maximaal twee keer op een dag. En sommige dagen is het zelfs helemaal droog!

Het leuke is, dat Nootje er zelf er ook heel trots op is. Ze is stukken zelfverzekerder en vrolijker en lijkt, ondanks haar kwetsbaarheid, toch weer wat meer op het lieve, zorgzame maar ook wat bazige Nootje van vroeger. Heerlijk dus, dat er dit soort voorzieningen te koop zijn die het leven van een ouder wordend of gehandicapt konijntje een stuk aangenamer maken!

Auteur: Chaja Beck de Jong, Pennywise Animal Consulting

Toiletbakperikelen bij minder mobiele konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Gerelateerde artikelen

Gratis Ebook


1Comment
  • Els
    Posted at 07:43h, 21 februari Beantwoorden

    Hier gebruiken we de onderbak van n oude reismand voor onze FH-dame met hd en artrose. Werkt perfect. Ze “gebruikt” de wc nu voor van alles, de wanden ondersteunen haar als ze zich moet poetsen enz.

Post A Comment

Algemene Voorwaarden