Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de kerstperiode - Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
17880
post-template-default,single,single-post,postid-17880,single-format-standard,theme-bridge,sfsi_plus_actvite_theme_default,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-19227,elementor-page-18142
Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de kerstperiode | Konijnenadviesbureau Hopster

Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de kerstperiode

Gevaren voor konijnen tijdens de feestdagen

De kerstperiode is één van de gezelligste periodes van het jaar. Onze straten en huizen zijn leuk verlicht en lekker verwarmd (door een open haard). We maken tijd vrij om met de familie te spenderen of we blijven lekker knus in huis om in pyjama en met fluffy pantoffels naar kerstfilms te kijken. Voor veel mensen is de kerstperiode ook één van de meest stresserende momenten van het jaar. We moeten nog snel op zoek naar cadeaus, we huppen van familiefeest naar familiefeest of organiseren zelf een feest.

Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de kerstperiode | Konijnenadviesbureau Hopster

Steeds meer en meer maken konijnen echt deel uit van de familie en worden ze ook actief betrokken in de festiviteiten. Maar net zoals mensen stress en overdaad van eten en cadeaus kunnen ervaren, worden onze konijnen aan veel gevaren blootgesteld tijdens de feestdagen.

Het huis versieren, cadeaus uitwisselen, familie uitnodigen, het hoort er allemaal bij maar deze tradities kunnen stresserend en zelfs dodelijk zijn voor onze konijnen. Ga maar na, plots bevinden zich allerlei nieuwe personen en voorwerpen in het konijnenterritorium: eten, drank, cadeaus, versieringen, gasten en hun bezittingen. Dat zijn grote veranderingen voor een konijn.

Om met deze veranderingen om te kunnen gaan, zullen jouw konijnen dan ook graag op ontdekking gaan en dit doen ze door te proeven, knabbelen en het opeten van wat ze te pakken krijgen. Andere konijnen zullen zich overweldigd voelen door al deze veranderingen op korte tijd en angstig worden. Daarom is het belangrijk om je voorzorgen te nemen tijdens deze feestperiode. Laat het ook een feest zijn voor jouw konijnen, geen bron van stress en gevaar. Hier vind je alvast enkele ideeën terug om konijnen veilig te houden:

Versieringen

 

Kerstboom

De kerstboom staat symbool voor kerstmis. Er is discussie over dat de kerstboom zelf giftig is voor konijnen. Het dennensap kan in grote mate giftig zijn voor konijnen maar het grootste gevaar zijn de producten waarmee een kerstboom behandeld is. De meeste kerstbomen worden namelijk behandeld met brandvertrager, pesticiden of kunstmest.

Kerstmis | Konijnenadviesbureau Hopster

Nodeloos om te zeggen dat je jouw konijnen in dat geval zo ver mogelijk van jouw kerstboom moet houden. Laat ze niet knagen aan de kerstboom maar zeker ook niet drinken uit de bak, al deze gevaarlijke producten komen hierin terecht. Hou ook rekening met de vallende naalden. Ze kunnen in de vacht blijven steken of de pootjes van jouw konijnen verwonden.

Kies je voor een plastieken kerstboom? Het gevaar van gevaarlijke producten en losse naalden is geweken maar de plastieken boom, verlichting en decoratie blijft nog steeds interessant knabbelmateriaal voor jouw konijnen. Je kan dus best sowieso de kerstboom beveiligen tegen knabbelgrage konijnentandjes. Zorg er dus voor dat de kerstboom uit bereik van jouw konijnen blijft door er bijvoorbeeld een puppyren rond te plaatsen.

Bestel bij Zooplus.nl: Klik op de foto!

Knaagdierenren Outback 8-hoekig | Konijnenadviesbureau Hopster

Verlichting en decoraties

Een groot gevaar voor konijnen is kerstverlichting. De kabels van deze verlichting blijven een enorme aantrekking op konijnen uitoefenen. Maar wanneer jouw konijnen deze kabels opeten, kunnen ze zwaar geëlektrocuteerd worden met zelfs de dood tot gevolg. Zorg dus dat jouw konijnen nooit bij de kabels kunnen komen of bescherm de kabels met een sterk omhulsel tegen konijnentanden.

Bestel bij bol.com. Klik op de foto!

Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de feestdagen | Konijnenadviesbureau Hopster

Kaarsen dragen bij tot de gezelligheid maar moeten ver weg geplaatst worden van jouw konijnen. Konijnen kunnen namelijk van de kaarsen proeven of ze omstoten met brandwonden tot zelfs brand als gevolg. Niet alleen de vlam is gevaarlijk, maar ook de wax van de kaarsen. Oppassen geblazen dus!

Ook slingers zijn een potentieel gevaar. Ze lijken wel perfect nestmateriaal voor konijnen maar ook dit kan blokkades in het spijsverteringsstelsel van jouw konijnen veroorzaken. Pas dus op wanneer je jouw huis versiert!

Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de feestdagen | Konijnenadviesbureau Hopster

Is er echt geen mogelijkheid om de kerstboom te beschermen tegen jouw konijnen? Zorg dan dat er alleen konijnvriendelijke decoratie aan de onderste takken terug te vinden is en de lichtjes hoog genoeg geplaatst worden zodat de konijnen er nooit aan geraken. Of overweeg een alternatieve kerstboom uit konijnvriendelijk materiaal zoals bijvoorbeeld hout. Plaats wilgentakken rond de kerstboom zodat je een alternatief aanbiedt aan jouw konijnen om aan te knabbelen. Wilgentakken zijn zelfs ideaal voor hun tandjes!

Bestel bij bol.com. Klik op de foto!Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de feestdagen | Konijnenadviesbureau Hopster

Kerstplanten

Ook kerstplanten zoals bijvoorbeeld de kerstroos zijn populair tijdens de kerstperiode. Deze planten zijn levensgevaarlijk voor konijnen en het gif verspreid zich zo snel dat er niets tegen te doen valt. Klimop is ook giftig voor konijnen evenals de maretak. Zelfs wanneer je deze planten op een veilige plaats tentoonstelt, zorg ervoor dat er nooit vallende bladeren bij jouw konijnen kunnen terecht komen.

 

Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de feestdagen | Konijnenadviesbureau Hopster

Cadeaus

Er liggen massa’s cadeaus onder de kerstboom in alle vormen, maten en kleuren. Een waar paradijs voor de mens dus maar ook voor het gemiddelde konijn. Konijnen houden ervan om op ontdekking te gaan en ja, cadeautjes uitpakken is ook één van hun favoriete activiteiten. Hoewel het laten uitpakken van cadeaus ten zeerste aangeraden wordt aan konijneneigenaars om verveling bij konijnen tegen te gaan, is het belangrijk om met het materiaal rekening te houden.

Gekleurd cadeaupapier kan namelijk gevaarlijk zijn voor konijnen net zoals plakband, linten, … Je kan jouw konijnen ermee laten werken maar leg het daarna veilig weg. Wanneer konijnen hiervan gaan eten, kan het blokkades in hun spijsverteringsstelsel veroorzaken. Er wordt zelfs geopperd dat het blinkende laagje van inpakmaterialen giftig kan zijn. Soms is zelfs de inhoud van de cadeaus giftig voor konijnen; denk maar aan verzorgingsproducten, planten, eetwaren. Vooral onze favoriete etenswaren zijn zeer ongezond voor konijnen. En het moet nu net lukken dat chocolade, chips en nog veel meer van dit lekkers juist in grote mate aanwezig is tijdens de kerstperiode.

Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de feestdagen | Konijnenadviesbureau Hopster

Zorg er dus voor dat (schadelijke) cadeaus veilig weggelegd worden, uit konijnenbereik. Wil je jouw konijnen toch laten helpen met het uitpakken van de cadeaus? Voorzie dat eenvoudig, papieren inpakpapier. En dan is het opletten geblazen dat ze de inhoud van het cadeau niet beschadigen met hun tandje. Of geef jouw konijnen gewoon hun eigen cadeautje waarmee ze kunnen doen wat ze willen.

Voor jouw konijnen hoef je ook helemaal geen commerciële snacks te kopen, deze zijn ongezond. Maak zelf iets uit kartonnen dozen, WC-rolletjes en vul het met hun favoriete groenten. Inspiratie nodig? Neem dan zeker een kijkje op hersenwerk voor konijnen.

11 belangrijkste items voor konijneneigenaars

Feestelijk eten en drinken

Jij bent gewoon om eten en drinken uit de buurt van jouw konijnen te houden maar laat je gasten weten dat konijnen heel snel eten detecteren. Konijnen zijn zeer intelligente wezens en heel creatief wanneer ze voedsel kunnen scoren. Daarnaast zijn ze ook nog eens super snel om te stelen. Waarschuw jouw gasten dus dat ze heel voorzichtig moeten zijn om geen menseneten aan de konijnen te geven. Voorzie desnoods een bordje groentjes dat jouw gasten wel mogen geven aan jouw konijnen. Op deze manier kan je controle houden over het dieet van jouw konijnen.

Wij passen onze eetgewoontes aan rond Kerstmis maar pas op dat je het dieet van jouw konijnen niet teveel veranderd. Ze hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel en zullen niet goed reageren op een overdosis spruiten en wortels.

Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de feestdagen | Konijnenadviesbureau Hopster

Bezoekers

Bezoekers in huis zorgt altijd voor een beetje stress. Er is meer lawaai en drukte in huis, zeker wanneer er jonge kinderen bij zijn. Voorzie dus altijd een veilige ruimte voor konijnen waarnaar ze kunnen vluchten wanneer het te druk wordt of wanneer ze rust willen van al die grijpgrage kinderhandjes.

Hou jouw konijnen ook altijd in het oog en leg jouw bezoekers de spelregels uit. Niemand mag in het konijnenverblijf en de konijnen moeten zelf contact zoeken. Voorzie ook voldoende schuilplaatsen voor jouw konijnen zodat ze ten allen tijden tot rust kunnen komen. Laat jouw bezoekers eventueel iets lekkers geven bij aankomst. Op deze manier leren konijnen bezoek associëren met iets leuks.

Hoe bescherm je jouw konijnen tijdens de feestdagen | Konijnenadviesbureau Hopster

Buitenhuiskonijnen

Jouw buitenhuiskonijnen zullen niet beschermd moeten worden tegen elektriciteitskabels, snoepgoed en glimmend cadeaupapier maar ze moeten wel beschermd worden tegen extreme weersomstandigheden.

Konijnen zijn uit zichzelf goed beschermd tegen de koude wanneer ze heel het jaar door buiten wonen maar zorg er wel voor dat ze ten allen tijden een tochtvrije, droge schuilplaats ter beschikking hebben met genoeg stro. Voorzie dus voldoende schuilplaatsen en ververs daarnaast regelmatig hun drinkwater zodat dit niet bevroren raakt.

Oudere zieke konijnen moet je wel extra in de gaten houden bij extreme temperaturen en eventueel naar binnen verhuizen. Voorzie dan wel een niet verwarmde ruimte om het temperatuurverschil niet te groot te maken. Let wel op, wanneer konijnen normaal rustig gehuisvest zijn, is het een slecht idee om hun in de drukte van de feestdagen te plaatsen. Hou daarnaast ook rekening met alle boven besproken gevaren.

Is jouw konijn beschermd tegen de koude?

Vuurwerk

Vuurwerk is een ware nachtmerrie voor zowel binnen- als buitenhuiskonijnen (en alle andere diersoorten). Bereid jouw konijnen dus extra goed voor op de overgang van oud naar nieuw.

Bereid je konijnen voor op vuurwerk in 5 gemakkelijke stappen

Hou het telefoonnummer van jouw konijnkundige dierenarts bij de hand. Konijnen worden graag onverwacht ziek, liefst ’s avonds en tijdens feestdagen. Klinkt bekend?

Nu je volledig voorbereid ben, kunnen de festiviteiten veilig starten. Prettige feestdagen en een hoppy christmas!!!

Kerstmis | Konijnenadviesbureau Hopster

Geschreven door: Marilleke Vrancken, voorzitter Hopster vzw

 

Nog op zoek naar kerstcadeaus? Bestel bij Bol.com en steun Hopster vzw zonder dat het jou iets kost.

Kersttrends 2018

 

Meer lezen

Waarom een konijn alleen houden tegen zijn natuur is

Hooi: dé nummer 1 voeding voor konijnen

Zindelijkheidstraining voor binnenhuiskonijnen in 4 stappen

De perfecte huisvesting voor je binnenhuiskonijnen in 5 stappen

Rouwen bij konijnen

 

No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden