Verslag Belgische Konijnencongres 2019
Op 29 september 2019 vond alweer het jaarlijkse Belgische Konijnencongres plaats. Dit is hét evenement waar we met het volledige Hopster-team een jaar hard aan werken en naar uitkijken.
Dit jaar was het niet zomaar een congres, maar wel het 5e congres, gelinkt aan het 5-jarig bestaan van Hopster. Een ware feesteditie dus! We kozen dan ook als thema ‘Levensloop van het konijn’ en zochten sprekers en lezingen uit die hier steeds een stukje van uitwerkten. De zaal, The Interactive Hub in Haasrode, werd ingekleed met slingers, vlaggetjes en foto’s van onze konijnen van vroeger tot nu.
We begonnen de dag met een algemene lezing over wetenschappelijke studies die gedaan zijn rond konijnengedrag, gezondheid,… gegeven door onze vice-voorzitter, Hannelore Bellon. Enkele nuttige tips kwamen aan bod. Zo kan je jonge konijntjes in de wintermaanden beter warm water aanbieden voor een goede darmflora en plaats je best bij konijnen die om een bepaalde reden alleen zitten een spiegel.
Onze voorzitster, Marilleke Vrancken, volgde met een lezing over puberkonijnen. Wanneer is je konijn een puber? Wat doet een konijnenpuber? En belangrijker nog voor ons als eigenaren: wat kan je doen om je puber te helpen en ervoor te zorgen dat die je huis niet sloopt? Hersenwerken, castratie, het leggen van knaagmateriaal,… kwam allemaal aan bod.
Als laatste spreker van de voormiddag kwam konijnendeskundige dierenarts Dieter Everaert spreken over veelvoorkomende ziektes bij oudere konijnen. Hij ging een konijn van kop tot teen af en haalde voor elke regio veelvoorkomende problemen aan en wat je er dan best aan kan doen.
Na de drie eerste lezingen was het tijd voor een pauze. Diegenen die dat wilden, konden aanschuiven aan een heerlijk buffet met pastasalade, soep, broodjes, groentjes, beleg en fruit. Wie zijn buikje had rond gegeten, kon ook nog even rondsnuffelen op de mini markt waar je zowat al wat een konijn nodig heeft kon vinden: trimmateriaal, kruiden, denkspellen, knaagmateriaal,… maar ook voor de konijneneigenaren waren er dit jaar allerhande leuke spulletjes zoals wenskaarten en oorbellen van Petit Pois Lila.
Onze mini market werd gevuld door Blij Konijn, Flopping Lops, Het Vrolijke Konijnenhol, Hond&Spelen, Petit Pois Lila én Happy Rabbits. Buiten regende het pijpenstelen maar dat kon de pret binnen allesbehalve bederven.
De namiddag werd ingezet met een lezing van Bernice Muntz over hoe je stress kan reduceren wanneer je met je konijn(en) naar de dierenarts moet. Naast de halfjaarlijkse controle en vaccinaties, zal je, zeker met wat oudere konijnen, geregeld wel eens bij de dierenarts passeren. Bernice gaf tips en handvaten mee over hoe je dit best aanpakt. Zorg ervoor dat ze de transportbench reeds kennen en linken aan een beloning wanneer ze erin gaan. Neem best je beide konijnen mee naar de dierenarts zodat ze beiden dezelfde geur hebben na het dierenartsbezoek. Dit en andere tips kregen we mee van Bernice.
Ilse Pos, onze volgende Nederlandse spreekster, gaf dan weer een lezing over heel jonge konijnen, kittens of lampreien genoemd, alsook over special care konijnen. Ilse zet zich namelijk dag in dag uit in voor konijnen die omwille van medische problemen of gedragsproblemen opgegeven worden door de eigenaar. Zij probeert door diepgaande medische verzorging en gedragstraining deze konijnen een tweede kans te geven. Ze slaagt er meestal nog in ook! Ze had heel mooie casussen bij die ze uitvoerig vertelde. Zo mooi om te zien dat er mensen zijn die heel veel moeite willen steken in konijnen en hen niet ondergeschikt zien aan kat en hond.
De lezingen werden afgesloten door Nina Bockstael. Als rouwdeskundige haalde zij het moeilijke stuk van konijnen hebben in je leven aan, namelijk de dag waarop je ze moet afgeven wanneer ze door ouderdom of door ziekte doodgaan. Nina leerde ons dat het volkomen normaal is te rouwen over het verlies van je konijn. Ze haalde enkele tips aan hoe je ook het overgebleven konijn door deze rouwperiode kan helpen. Er werden uitvoerig vragen gesteld en ook achteraf was er nog wat ruimte voor discussie.
De dag kon afgesloten worden door een laatste blik op de mini markt. Kan ik toch niet nog iets extra meenemen voor mijn konijn? Of een leuk kaartje voor mezelf? Of die oorbellen…? Met een goedgevulde goodiebag en heel wat nieuwe informatie, konden de deelnemers aan het congres ook dit jaar weer voldaan huiswaarts keren.
Het Hopster team ging zelf nog even met een kuisborstel doorheen de zaal, ruimde de tafels en stoelen op en ging zelf met een grote glimlach huiswaarts. Er borrelen ondertussen al heel wat ideetjes op voor de volgende editie. Na 5 jaar willen we het eens anders aanpakken en ons nog meer inzetten voor het welzijn van konijnen. Meer over onze plannen lezen jullie later!
Geschreven door Hannelore Bellon, vicevoorzitter Hopster vzw
No Comments