Hoe hou je konijnen koel in de zomer
Wilde konijnen
In de natuur leven konijnen in een burcht. Tijdens de zomer trekken zij zich maar al te graag terug in deze koele omgeving. Onze tamme konijnen hebben deze mogelijkheid niet. Elk jaar overlijden er dan ook vele konijnen in de zomer, omdat het al snel te warm voor ze is. De optimale temperatuur voor een konijn ligt tussen de 15°-20°C. Boven de 24 graden is het dus al te warm voor een konijn. En boven de 27 graden, dan zullen er echt maatregelen genomen moeten worden, om het konijn hier doorheen te helpen.
Hoe weet je of je konijn oververhit is?
Wanneer je konijn te rustig is, helemaal languit ligt met een snelle ademhaling, de oren en het lichaam warm aanvoelen. Of wanneer het dier niet recht loopt (alsof hij dronken is), sloom is, of zelfs helemaal slap is en misschien zelfs met zijn kop achterover ligt te hijgen. Dan is het dier oververhit. Het konijn zal dan ook een hogere lichaamstemperatuur hebben. Normaal gesproken is de temperatuur van een konijn tussen de 39 en 39,5 graden.
Wat te doen bij een konijn wat oververhit is?
Wanneer een konijn een van de bovenstaande tekenen vertoond, maak dan een handdoek nat en wikkel deze om het lichaam van je konijn. Je kan de oren met een plantenspuit misten met LAUW water. Ook kan je door middel van een spuitje water in de bek van je konijn spuiten (mits je konijn nog bij bewustzijn is).
Wikkel geen handdoek om de oren van het konijn. Juist de oren kunnen warmte afvoeren, maar dat lukt minder goed als er een handdoek (ook al is deze nat en koud) om heen gewikkeld is. Voordat je een konijn in deze situatie vervoerd, is het verstandig eerst de dierenarts te bellen en te overleggen wat in jullie situatie en de beste oplossing is. Wacht niet tot na je werk of iets dergelijks. Dit is echt een spoedgeval.
Waarom geen koud water geven
Konijnen zweten niet maar raken hun warmte kwijt via de doorbloeding in hun oren. Ze zullen meer gestrekt liggen en iets sneller ademen. Hoewel je wellicht de neiging hebt om een konijn met hogere temperaturen koud water te geven, om te drinken of om ze helpen met afkoelen, is dat niet verstandig. De bloedvaten trekken samen wat maakt dat het konijn zijn warmte niet meer kwijt kan.
Hoe je konijn met zomerse temperaturen koel te houden?
De beste manier om een konijn koel te houden met hoge temperaturen, is met een airconditioner. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid… Wat heb je dan voor andere mogelijkheden?
Stro weghalen
De meeste konijnen zullen het zelf doen, maar haal stro voor een groot gedeelte weg. Stro isoleert immers en voelt warm aan. Beter is om een groot gedeelte dan bijvoorbeeld van koele tegels te voorzien.
Marmeren of keramische natuurtegels
Deze tegels blijven koel en konijnen liggen hier graag op zodat ze zelf ook koel blijven. Het voordeel van deze tegels is dat konijnen geen behoefte hebben hieraan te knagen, en je hoeft ze ook niet in de vriezer te leggen.
Icepod
Boven de 24 graden, is een icepod ideaal. De icepod is een harde ronde schijf met een diameter van 21 centimeter. Leg de schijf 3 tot 4 uur in de vriezer. Daarna kan je deze in het verblijf van je konijn leggen. De vorm maakt dat veel konijnen er graag op of in de buurt liggen. Sommige konijnen vinden het prettiger als je bijvoorbeeld een handdoek erom heen wikkelt, maar dat hoeft niet. Konijnen hebben immers een dikke vacht en hebben dus geen probleem om erop te gaan liggen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de icepod aan de huid van een konijn vast vriest… Geef konijnen zelf de keuze of ze de icepod gebruiken of niet, dus zet het dier niet zelf op de icepod. Gebruik geen koelelementen die wij gebruiken. De inhoud van deze elementen zijn giftig.
Het valt aan te raden om er minimaal twee te kopen. Zodat je je konijn er 1 kan geven en je de ander in de vriezer kan leggen. Enne, als je het zelf ook vrij warm vindt? Ik vind het zelf ook prettig er een te gebruiken ;-).
Hygiëne
Vaker schoonmaken
Maak je kooi en vooral de toiletbak vaker schoon. Een vieze toiletbak trekt ook eerder vliegen aan.
Madenziekte of Myiasis
Check je konijn twee keer per dag op plakpoep onder de staart en op wondjes. De blauw-groene vleesvlieg legt haar eitjes op konijnen, meestal in of rond de anus, tussen de achterpoten of in een wondje. Als de larven (maden) uitkomen, eten ze zich via de huid van het dier naar binnen. Hierdoor kan bloedvergiftiging of een infectie ontstaan. Het is zeer pijnlijk voor het dier, dat levend wordt aangevreten en binnen 24 uur kan sterven. Dit is dan ook een noodgeval, ga direct naar de dierenarts!Als je er op tijd bij bent heeft je dier de meeste kans op herstel.
Zorg dus dat je konijn niet te veel eten krijgt. Voor de meeste dieren betekent dit ca. 20 gram droogvoer per kilo streefgewicht. Heeft je konijn plakpoep? Overleg dan met Berry of Jeroen hoe je dat het beste kan aanpakken.
Er zijn overigens diverse middelen op de markt om myiasis te voorkomen. Of je dit preventief gebruikt, is afhankelijk van de situatie. Leeft een konijn buiten? Zijn er veel vliegen? Dan is het noodzakelijk om dit soort middelen in te zetten.
Voorkom stress
Voorkom stress bij je konijnen, zeker wanneer het echt warm is. Vervoer je konijn zo min mogelijk, train niet met hen – tenzij ze er zelf om vragen ’s avonds laat. Stel een eventuele introductie of koppeling met een ander konijn uit. Heb je een afspraak met de dierenarts? Overleg of je dit een paar dagen kunt verplaatsen bij zaken als entingen of bijvoorbeeld castratie of sterilisatie.
Schaduw
Zet het verblijf in de schaduw. Bedenk dat de zon draait en het dier boven de 24 graden de gehele dag schaduw nodig heeft. Het is fijn als je konijn ook een buitenruimte heeft. Als het waait, waait het in een ren lekker door.
Parasol, schaduwdoek of lichtgekleurd laken?
Plaats eventueel een parasol of schaduwdoek boven het hok en de ren. Of span een lichtgekleurd (nat) laken over het dak of over de ren. Bedenk dat een laken voor de ingang van de kooi of aan de zijkant van de ren, juist de luchtstroom tegenhoudt, dus dat is niet verstandig.
Buitenkonijn naar binnen?
Bij temperaturen boven de 27 graden is het wellicht een betere optie om het buitenkonijn naar binnen te halen of in een koelere schuur of gagarage tijdelijk te huisvesten (mits er geen uitlaatgassen van een auto zijn). Of bijvoorbeeld in een ren in de kamer of de badkamer. Sluit de gordijnen zodat je zoveel mogelijk de zon weert.
Meer drinken
Zeker als het warm is, zal een konijn meer moeten drinken. Ververs het water een paar keer per dag en zet het water op de meest koele plek. Geef dus geen ijskoud water. Eventueel kan je een isolatiehoesje kopen. Dit houdt het flesje koeler en gaat algengroei tegen. De meeste konijnen drinken overigens meer uit een waterbakje. Misschien is het een idee om tijdens hele warme dagen, voor de konijnen die normaal gesproken uit een flesje drinken, ook een drinkbak aan te bieden.
Ook konijnen kunnen verbranden
Ook konijnen kunnen net zoals mensen verbranden door de zon. Met name witte konijnen hebben daar last van. Houdt konijnen met weinig beharing op de oren, in de gaten. Haal deze dieren uit de zon en voorkom dat zij zich kunnen verbranden.
Heb je een langharig konijn?
Knip dan de vacht kort. Vergeet daarbij ook de buik niet. Wil je het liever niet zelf doen? Er zijn tegenwoordig steeds meer konijnentrimmers die daarmee kunnen helpen. Het beste is een konijn dan vroeg in de ochtend of wat later op de avond te knippen.
Groente
Als je konijn gewend is om groente te eten, kan dat juist als het warm is, heel fijn voor het dier zijn. Door het eten van groente krijgt het dier ook meer vocht binnen. Bevroren groente of fruit – konijnenijs – dat valt niet aan te raden. Het zorgt ervoor dat ze het uiteindelijk warmer krijgen en de kans is aanwezig dat het dier hierdoor diarree krijgt.
Verkoelende groente?
Planten die sneller groeien, werken meer verkoelend. Ze bevatten veel water, waardoor ze het lichaam van binnenuit verkoelen. Dit zijn ondermeer bladgroente en komkommer. Groente die vorstbestendig zijn zijn over het algemeen verwarmend. Ook verkoelende groente, dient men met mate te geven of geen kleine beetje gedurende de dag en houd de ontlasting in de gaten. Voor alle groente geldt dat de groente niet direkt uit de koelkast gegeven mag worden.
Auteur: Bernice Muntz, Dierentrainer
No Comments