Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes? | Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
18224
post-template-default,single,single-post,postid-18224,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-page-18142
Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes | Konijnenadviesbureau Hopster

Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes?

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes, hoe voorkom je ze en wat kan je eraan (laten)doen? Lees er alles over in deze blogpost.

Hoe herken je ziekte bij een konijn?

Konijnen zijn prooidieren. Dit heeft een grote invloed op hun gedrag. Wanneer ze zich niet goed voelen, laten ze dit dus niet zien. In de natuur zou dit betekenen dat ze voor een roofdier opvallen als zwak of ziek en dat ze dus de perfecte prooi worden.

Dit gedrag zit zo diep ingebakken in het instinct van konijnen, zelfs bij onze huiskonijnen die niet moeten rezen dat ze op ons bord zullen belanden. Daarom ook zullen ze aan ons niet meteen laten zien dat er iets scheelt of wat er net scheelt. Hierdoor is het belangrijk dat je jouw konijnen goed leert kennen en de minste afwijkingen van hun routine of gedragingen herkent.

Wanneer je merkt dat je konijn ziek is, omdat hij bijvoorbeeld stopt met eten of er lusteloos bijligt, is hij vaak al heel erg ziek. Dit is een spoedgeval waarmee je meteen naar de dierenarts moet.

Gelukkig, zijn er bepaalde dingen die we kunnen doen om ervoor te zorgen dat onze viervoeters minder snel ziek worden.

Ziektes bij konijnen

Baarmoederkanker

De meest voorkomende aandoening bij vrouwelijke konijnen (voedsters) is het ontstaan van baarmoederkanker. Alle vrouwelijke konijnen kunnen dit ontwikkelen maar rassen zoals Tan, Frans Zilver, Havana en Vlaampjes zijn hier iets gevoeliger aan. 50 tot 80% van de voedsters boven de 3 jaar zal uiteindelijk baarmoederkanker krijgen (Van Zeeland, Rabbit Oncology, 2016).

Het probleem bij dit type kanker is dat het meestal pas ontdekt wordt wanneer de kanker al is uitgezaaid naar longen en lever. Op dat moment zal de behandeling bestaan uit pijnbestrijding en palliatieve zorg. Het is daarom zeer aan te raden vrouwelijke konijnen in hun eerste levensjaar te laten steriliseren (ovariohysterectomie: verwijderen van eierstokken en baarmoeder).

©Highcroft Rabbit, Small Mammal & Exotic Vets

Laat deze ingreep uitvoeren door een konijnendeskundige dierenarts! Plan deze ingreep voor buitenkonijnen bij voorkeur niet in de winter. Het is een redelijk ingrijpende operatie waar ze wel even terug bovenop moeten komen. Aangeraden wordt ook ze een tijdje pijnstilling en eventueel dwangvoeding te geven indien eten moeilijk verloopt. Dit zijn reeds voldoende stressfactoren voor je konijn. Extra koude op dat moment kunnen ze dan best missen.

Tandproblemen

Konijnentanden groeien hun hele leven lang door. Wist je dat konijnentanden tot 2mm per week(!) kunnen groeien? Als je weet dat er 52 weken per jaar zijn, is dat ruim 10 cm per jaar! Wanneer je konijn doorheen zijn leven niet voldoende materiaal krijgt om zijn tandjes mee af te slijten, zal hij tandproblemen krijgen.

Veel voorkomende konijnenziektes | Konijnenadviesbureau Hopster

©Katja Wauters

Tandproblemen worden vaak laat opgemerkt, wanneer het konijn  al gestopt is met eten omdat hij te veel last of pijn heeft. Het is dus heel belangrijk je konijn voldoende hooi te geven, af en toe eens een wilgentak om op te knagen en ook minstens eenmaal per jaar langs te gaan bij een konijnendeskundige dierenarts. Tanden die te lang zijn, kunnen bijgewerkt worden. Let hierbij wel op dat je dierenarts de tanden niet knipt. Zo kunnen er als het ware ‘splinters’ in het bot ontstaan die aanleiding geven tot ontsteking en pijn.

Veel voorkomende konijnenziektes | Konijnenadviesbureau Hopster

©Anje Groeneveld

Oververhitting

De zomer, voor ons een erg leuk seizoen: stralende zon, heerlijke cocktails, muziekfestivals, vakantie,… kortom niks dan goeds. Voor je konijnen is de zomer nochtans niet zo’n zorgeloos seizoen. Konijnen kunnen over het algemeen, als ze rustig kunnen wennen aan de koude en ook de kans krijgen een wintervacht te maken, redelijk goed tegen de koude.

Wat de meeste mensen niet weten, is dat dit helemaal niet geldt voor warmte. Vanaf 24°C kan een konijn reeds oververhit geraken. Oververhitting kan leiden tot orgaanfalen, uitdroging en in het ergste geval tot de dood. Het is dus uiterst belangrijk je konijnen een schaduwrijke en koele plek aan te bieden, alsook vers en fris water. Meer tips vind je in onderstaand artikel. http://www.hopster.be/oververhitting-voorkomen-van-je-konijn-met-deze-13-koele-tips/

Virussen

Daarnaast is de zomer ook hét seizoen voor muggen en vliegen. Hoewel je konijnen vast minder last hebben van jeukende muggenbeten en zoemende vliegen rond hun oren terwijl ze in slaap proberen te geraken, brengen deze insecten andere gevaren met zich mee. Het zijn namelijk dragers van heel wat virussen zoals RHD en myxomatose.

Deze virussen leiden in bijna alle gevallen tot een vreselijke dood. Gelukkig kan je je konijn laten inenten om de kans op het krijgen van zo’n virus drastisch te verkleinen. Een inenting kost niet erg veel en veel dierenartsen organiseren in april/mei en oktober/november vaccinatiedagen waarbij ze vaccins in grote aantallen aankopen om zo de prijs voor een individueel vaccin te drukken.

Veel voorkomende konijnenziektes | Konijnenadviesbureau Hopster

Het is niet omdat je konijn binnen woont, dat een inenting niet noodzakelijk is! Muggen kunnen ook binnen komen en ook jij kan via je schoenen of handen deze virussen mee binnen brengen.

Myasis

Verder zijn ook vliegen gevaarlijk. Ze leggen graag hun eitjes in wondes of vuile plekken op je konijn. Een konijn met plakpoep is erg aantrekkelijk voor vliegen. De eitjes geven aanleiding tot larven die zich zullen voeden met de voedingstoffen die ze vinden in de wondes en op je konijn. Ze kunnen als het ware je konijn levend opeten. Dit is enorm pijnlijk.

Zie je maden of larven, probeer je konijn dan niet zomaar te wassen, maar breng hem naar een konijnendeskundige dierenarts! Gelukkig zijn er ook sprays (Nomyasis) op de markt die je eenmaal per maand op de vacht van je konijn kan spuiten. De vloeistof zet zich vast in de vacht van je konijn en is voor je konijn zelf niet schadelijk. De vliegen vinden de geur zeer onaangenaam en zullen je konijn dan ook met alle plezier gaan mijden.

Veel voorkomende konijnenziektes | Konijnenadviesbureau Hopster

©Dr. Dieter Everaert

Pasteurella

Een ander vaakvoorkomend probleem bij konijnen is snot of verkoudheid. Vaak krijgen ze dit na een stressvolle situatie. Ben je samen met je konijnen verhuisd? Is er iets ingrijpends gebeurd in hun leven? Dan zullen veel konijnen plots snot krijgen.

Bij mensen wordt verkoudheid veroorzaakt door een virus, waar geen behandeling voor is en waarvan je enkele dagen moet uitzieken. Enkel thee, liefde en rust kunnen je dan verder op weg helpen. Dit is niet het geval voor je konijn! Snot of verkoudheid bij een konijn wordt veroorzaakt door een bacterie, de pasteurella-bacterie en deze kan enkel weer verdwijnen als we behandelen met antibiotica!

Zie je dus dat je konijn neusuitvloeiing heeft, etter in zijn oogjes en last heeft met ademhalen, twijfel er dan niet aan even een stop te maken bij je konijndeskundige dierenarts. Een konijn met snot dat behandeld wordt, is er zo weer bovenop. Laat je snot zo, dan kan dit leiden tot een zware longontsteking waaraan je konijn kan overlijden.

E. Cuniculi

Een andere veelvoorkomende ziekte bij konijnen, die vaak ook de kop opsteekt na een stressvolle periode is E. Cuniculi. Deze naam verwijst eigenlijk naar de parasiet die de ziekte veroorzaakt: Encephalitozoon cuniculi. Deze parasiet leeft in het lichaam van het konijn en zal sporen vormen in de urine.

Langs deze weg kan dus ook de omgeving en eventueel ook andere konijnen besmet geraken, doordat ze bijvoorbeeld in contact komen met de urine van hun partner (veel konijnen gebruiken dezelfde kattenbak om hun behoefte in te doen) of krijgen wel eens wat urine op hun en likken dit dan op wanneer ze zich wassen. Het is dus een zeer besmettelijke ziekte!

Eens de parasiet aanwezig is in het lichaam, zal hij zich via de bloedbaan transporteren naar voornamelijk de nieren, de lever en het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Soms gaat de parasiet ook naar de longen en de hartspier. Via de placenta en navelstreng kan een drachtig konijn ook zijn jongen besmetten.

Het probleem bij E. Cuniculi is dat niet alle konijnen symptomen vertonen en als ze dit wel doen kan dit zeer sterk variëren. Aangezien de parasiet zich voornamelijk nestelt in de nieren, de lever en het zenuwstelsel, zullen we dan ook vooral neurologische symptomen zien, alsook problemen met nier en lever. Veel konijnen gaan plots hun kop scheef houden, vallen om, vinden geen evenwicht meer, raken verlamd aan de achterhand, krijgen krampen en spiertrillingen, zullen plots heel veel drinken (omwille van nierfalen) en vermageren. De symptomen zijn heel divers en daarom is een diagnose ook niet eenvoudig te stellen.

Heb je vermoeden van een E. Cuniculi-infectie bij je konijn, ga dan meteen naar een konijndeskundige dierenarts. Ook andere ziekten of trauma’s kunnen dezelfde symptomen veroorzaken en dienen eerst uitgesloten te worden. Een bloedonderzoek kan meer informatie geven. Het is wel zo dat wanneer de uitslag van het bloed positief is, dat we dan met zekerheid weten dat het konijn ooit met de parasiet in contact is geweest, maar dat dat niet per se de oorzaak is van de symptomen die je op dat moment ziet. Heel veel gezonde konijnen hebben namelijk een positieve bloeduitslag.

Bij vermoeden van E. Cuniculi wordt fenbendazole gegeven. Dit medicijn dient echter wel heel lang toegediend te worden (lees weken/maanden). Het doodt de parasiet niet maar helpt het lichaam de ontstekingsreacties als reactie op de parasiet te bestrijden. Zorg er zeker voor dat je konijn voldoende blijft eten en biedt eventueel dwangvoeding aan. Ook pijnstilling kan in dit geval helpen. Konijnen die buiten wonen, kunnen tijdens de koude maanden best naar een iets warmere plek gebracht worden, ze hebben al hun energie nodig om te vechten tegen de ziekte. Zorg hierbij wel dat je de overgang van een heel koude omgeving naar een warmere niet te bruusk doet en dat je eventueel werkt met tussenstapen (een tuinhuis, berging, garage).

Triggers

In alle gevallen geldt: stress, verandering, foute voeding, tocht,… zijn grote boosdoeners voor konijnen. Leer je konijn kennen en lezen, zodat je meteen ziet dat er iets mis is en je op tijd naar de dierenarts gaat. Beter een keer te veel dan te weinig. De meeste liefdevolle konijneneigenaren hebben er wel al eens een ‘nutteloze’ rit naar de dierenarts opzitten. Het zijn zo’n fragiele wezentjes. En hou steeds in je achterhoofd: voorkomen is beter dan genezen!

“There is no greater joy than helping bunnies hop higher than they ever thought they could.”

Auteur: Hannelore Bellon, vicevoorzitter Hopster vzw

Hannelore Bellon | Konijnenadviesbureau Hopster

Gerelateerde artikels

Ouderdomskwaaltjes bij konijnen

EHBO voor konijnen

Toilet(bak)perikelen bij minder mobiele konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Het belang van konijnenwelzijn bij dierenartsen

Wil je nog meer leren? Neem dan zeker een kijkje op onze blog!

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden