Rouwen bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster
Konijnen leven als koppel verschillende jaren dicht bij elkaar. Het (plots) overlijden van hun levensgezel kan heel traumatisch zijn. Hoe ga je hier mee om?
konijnen, koppel, overlijden, levensgezel, rouwen
17463
post-template-default,single,single-post,postid-17463,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-page-18142

Rouwen bij konijnen

Rouwen bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Rouwen bij konijnen

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Rouwen bij konijnen

Groepsdieren

Klopt het dat konijnen rouwen of is dit iets van uit sprookjesboeken? Wat als ik je vertel dat konijnen meer gemeenschappelijk hebben met mensen dan we denken? Buiten de lange oren, de tanden en het dieet, hebben we ook sterke gelijkenissen. We zijn beiden groepsdieren en verlangen naar een partner waarmee we ons leven kunnen delen.

Net zoals voor mensen is voor een konijn het grootste geluk gekoppeld te worden aan een maatje waarmee het klikt en waarbij hij zich goed voelt. Er zijn meerdere voorbeelden van konijnen die lang alleen gehouden worden, uiteindelijk gekoppeld worden aan een geschikt maatje en helemaal openbloeien. Want er is toch niets leuker dan iemand bij je te hebben die net aan dat ene plekje kan waar het jeukt en je zelf niet kan krabben? Gelukkig is er binnen de konijnenwereld steeds meer aandacht voor het houden van twee konijnen samen in plaats van alleen.

Rouwen bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

©Hannelore Bellon

Een sterfgeval in de familie

Maar wat als op een dag één van de twee in het koppel sterft? De dood van een levensgezel kan traumatisch zijn, zeker voor een konijn. Konijnen leven als een koppel namelijk verschillende jaren zeer dicht bij elkaar. Ze spenderen uren samen aan slapen, eten, spelen, elkaar verzorgen, wassen, … en ze zijn ook mekaars veiligheid. Hoe meer ogen ze samen hebben, hoe veiliger konijnen zich voelen. Ze vertrouwen elkaar dan ook door en door. Het plotse overlijden van hun maatje is dus heel moeilijk om mee om te gaan.

Het achtergebleven konijn zal rouwen om zijn levensgezel. Het is dan belangrijk je konijn hierbij te helpen en ervoor te zorgen dat hij er niet volledig aan onderdoor gaat. Dit is een heel moeilijke periode, want jij bent ook een lieve vriend kwijt. Je voelt je machteloos want hebt het gevoel dat je niet kan helpen. Niets is minder waar! Daarom hieronder wat tips voor hoe jij je rouwende, achtergebleven konijn zo goed mogelijk door de rouwperiode haalt.

Hoe omgaan met de dood

Een konijn dat nooit geconfronteerd geweest is met de dood, weet ook niet wat dit is. Om te begrijpen dat zijn partner gestorven is, wordt aangeraden het achtergebleven konijn tijd te geven met het lichaam van het overleden konijn. Sommige konijnen zullen naast het lichaam gaan liggen, anderen zullen er cirkeltjes rondlopen, eraan trekken of erop duwen. Wanneer er geen reactie komt van het lichaam, beginnen ze te begrijpen dat hun levensgezel niet meer is.

Aangeraden wordt om je konijn ongeveer een uurtje te laten bij de overleden levensgezel. Hou het gedrag van je konijn in de gaten. Sommige konijnen voelen zich erg gesteund wanneer je bij hen blijft, anderen zijn liever alleen. Dat merk je wel dan.

Soms is het niet mogelijk je konijn nog even tijd te geven met zijn overleden maatje. Het kan zijn dat je konijn dan een tijdje zal zoeken naar zijn partner en niet goed snapt waar die naartoe is. Dit maakt het rouwproces moeilijk te begrijpen voor het overgebleven konijn. Hij kan plots heel wantrouwig worden naar jou toe. Jij bent vertrokken met zijn maatje en alleen teruggekomen. Hierdoor kan je konijn angstig of agressief worden.

Neem het je konijn niet kwalijk en onthou dat dit een tijdelijke situatie is. Blijf contact zoeken met je overgebleven konijn. Laat hem zelf bepalen hoeveel aandacht hij nodig heeft. Ga geregeld in de buurt van jouw konijn zitten en bied wat lekkers aan vanuit je hand. Laat hem zelf kiezen of hij jou al dan niet wil benaderen. Zorg ervoor dat jullie vertrouwensband, indien die een beetje wankelt, terug wat aangescherpt wordt. Het is erg belangrijk dat je konijn jou vertrouwt voor de verdere rouwverwerking. Hij zal je nog nodig hebben!

Rainbow Bridge | Konijnenadviesbureau Hopster

©Wonderland Rabbit Rescue

Rouwperiode

In de dagen of weken na het overlijden zal je achtergebleven konijn rouwen. Het is moeilijk te voorspellen op welke manier jouw konijn dit zal doen. Sommigen zullen zich verstoppen en willen zo weinig mogelijk contact met je en kunnen zelfs agressie vertonen. Andere konijnen halen net veel steun uit je aanwezigheid, zitten graag aan je zijde of willen meer geaaid worden dan anders. Wees geduldig en probeer je konijn te helpen door respect te tonen voor de manier waarop hij rouwt.

Heel belangrijk is erop te letten dat je rouwende konijn blijft eten! Geef hem zijn favoriete maaltijd en aarzel niet te dwangvoederen wanneer hij weigert te eten. Konijnendarmen mogen nooit stilvallen en een konijn dat 24h niet eet, is een spoedgeval. Ga bij twijfel altijd naar een konijnendeskundige dierenarts!

Bachbloesems (Rescue Bach) kunnen ook helpen de stress en de spanning voor je konijn te verlichten. Let er wel op dat je de versie zonder alcohol neemt, deze is geschikt voor dieren of voor kinderen. Enkele druppels in het drinkwater van je konijn kunnen verlichting bieden. Je kan het ook aanbrengen op de oren.

PetRemedy, beschikbaar in verschillende uitvoeringen zoals sprays of geurverspreiders, kan ook helpen om de stress te verlichten. Dit product is gebaseerd op valeriaan, dat een kalmerende werking heeft.

Op zoek naar een nieuwe partner

Het beste wat je uiteindelijk kan doen voor je konijn is op zoek gaan naar een nieuw geschikt maatje. Een konijn dat het geluk heeft gehad samen te leven met een partner zal alleen niet meer gelukkig zijn. Maar wanneer zorg je voor een nieuwe partner en hoeveel tijd laat je ertussen?

Dit is heel erg individueel. Sommige konijnen zullen een nieuwe partner heel snel accepteren, soms zelfs de dag na het overlijden al. Andere konijnen hebben iets meer tijd nodig. Hou wel in je achterhoofd dat het koppelen van je konijn aan een nieuw maatje heel wat stress met zich meebrengt.

Een konijn dat nog heel erg in rouw is en niet goed eet, kan het hierdoor nog moeilijker krijgen. Het is hierbij dus altijd belangrijk dat je op een juiste manier koppelt op neutraal terrein. Je kan niet zomaar een nieuw konijn bij je achtergebleven konijn zetten. Laat je konijn zelf een geschikte partner kiezen. Je kan hiervoor terecht bij gespecialiseerde konijnenopvangcentra. Schakel iemand in die hier ervaring mee heeft! Oudere konijnen hebben ook liever een iets ouder maatje. Een gecastreerde ram en gesteriliseerde voedster blijft de beste combinatie met de minste problemen en het meeste vrede tussen de konijnen onderling.

Vaak vinden wij het als mensen het moeilijkst om door te gaan met ons leven en lijkt het met de introductie van een nieuw konijn dat je het overleden konijn zomaar vervangen hebt. Op dit vlak kunnen we leren van onze konijnen: verdergaan betekent niet dat je vergeet. Het betekent enkel dat je de realiteit accepteert. Het overleden konijn, de vriendschap en de liefde die hiervoor gevoeld werd, verdwijnt nooit.Maar je achtergebleven konijn heeft recht op een gelukkig leven met een nieuw maatje. Het overleden konijn zal sowieso altijd een speciale plaats in jullie hart behouden.

Heb je zelf moeite met de dood van je geliefde viervoeter te verwerken? Contacteer dan zeker Een mandje in de hemel – Rouwen om je huisdier. Omdat rouwen voor een dier nog vaak een taboe is, helpen zij je graag verder.

Auteur: Hannelore Bellon, vice-voorzitster Hopster vzw.

Gerelateerde artikelen

Wil je meer leren over het correct houden van konijnen als huisdieren? Lees dan zeker onderstaande artikels!

Gratis Ebook

Waarom een konijn alleen houden tegen zijn natuur is

Hooi: dé nummer 1 voeding voor konijnen

Is jouw konijn beschermd tegen de koude?

De perfecte huisvesting voor je binnenhuiskonijnen in 5 stappen

11 belangrijkste items voor konijneneigenaars

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
1Comment
 • de bie walter
  Posted at 13:30h, 03 september Beantwoorden

  verleden week hebben wij snuffel laten inslapen op advies van de dierenarts , snuffel was 9,5 jaar oud en volgens de dierenarts volledig op .
  jack , het vriendje van snuffel bleef alleen achter . hij was 3 jaar en beiden waren ook al 3 jaar samen . we kregen van de dierenarts de raad toch een weekje te wachten om een nieuw vriendje voor jack in huis te halen , hij moest het heengaan van snuffel eerst kunnen plaatsen . de eerste 3 dagen bewoog jack amper , hij lag de ganse dag op de plaats waar ze samen altijd sliepen . eten deed hij wel . de laatste 2 dagen begon hij terug rond te lopen en kwam hij weer al huppelend naar mij als ik ’s morgends met eten buiten kwam . ik dacht het is de moment voor een nieuw vriendinnetje , vanmorgen kwam ik buiten en zag ik jack levenloos liggen op hun plaatsje . nu rusten ze vredig naast elkaar .
  ik kan me niet van het gevoel ontdoen dat ik misschien te lang heb gewacht voor een nieuw vriendinnetje maar … gedane zaken nemen geen keer !
  slaap zacht snuffel en jack ! xxx

Post A Comment

Algemene Voorwaarden