Ouderdomskwaaltjes bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster
Wist je dat je konijnen zindelijk kan maken? Als je dat weet, zou je dan nog een konijn alleen maar in een hok zetten? Een konijn in een hok kan niet tegemoet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften en wordt daardoor onhandelbaar of apathisch. Dankzij de correcte huisvesting, verzorging, opvoeding én training geef je je konijnen de kans op een volwaardig leven en worden het leuke huisdieren die je niet meer zal kunnen missen. Wil je weten wat jij kan doen om je konijnen te helpen? Hopster is er voor jou en je konijnen.
Konijnen, verzorging, huisvesting, training, zindelijkheidstraining, opvoeding, binnenhuiskonijnen, buitenhuiskonijnen, groepsdieren, ram, voedster, sterilisatie, castratie, konijn in huis, verrassend huisdier
18226
post-template-default,single,single-post,postid-18226,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-page-18142
Ouderdomskwaaltjes bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Ouderdomskwaaltjes bij konijnen

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Hoe oud worden konijnen?

Wist je dat konijnen in het wild een gemiddelde levensverwachting van twee jaar hebben? “TWEE jaar?! Zo weinig?” hoor ik je denken. Inderdaad, het leven van een prooidier zit vol gevaren. Gelukkig, doordat het welzijn van de konijnen als huisdier meer en meer in de kijker wordt geplaatst alsook door de verbeterde diergeneeskundige zorg, leven onze konijnen steeds langer en langer. Huiskonijnen worden gemiddeld 12 jaar.

Dit betekent ook dat we steeds meer geriatrische aandoeningen zien bij onze konijnen. Onze konijnen zullen op een bepaald moment eigenlijk omaatjes en opaatjes worden die iets meer zorg nodig hebben. Gelukkig zijn er heel wat dingen die we kunnen doen om te vermijden dat ze gekweld worden door ouderdomsziekten.

Oma’s en opa’s

Zoals we al aanhaalden, worden onze huiskonijnen een pak ouder dan dat ze in de natuur zouden worden. Ouderdomskwaaltjes die we niet zien bij wilde konijnen, treffen dus wel onze oudere huiskonijnen.

Zintuigen

Besef dus dat ook de zintuigen van je ouder konijn, net zoals bij mensen, stilaan achteruit gaan. Vaak horen ze minder goed als vroeger of zien ze minder goed. Een konijn heeft sowieso al meer moeite met dieptezicht door de stand van zijn ogen. Let er dan ook op hen niet te doen verschieten met bruuske bewegingen of geluiden. Kondig je komst aan door tegen je konijn te praten.

Wintervacht

Ook wat betreft wintervacht, hebben oudere konijnen vaak moeite met de aanmaak ervan. Veel mensen zijn van het principe ‘een konijn leeft in het wild ook buiten in de winter, dus moet die van mij dat ook maar kunnen’ maar vergeten dan dat wilde konijnen veel jonger zijn en dus fysiek ook beter in staat tot het aanmaken van een goedwerkende en beschermende wintervacht die hen de koude dagen en nachten door helpt.

Ouderdomskwaaltjes bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Merk je dat de wintervacht niet meer zo goed wordt aangemaakt bij je konijn, hou hem dan in de winter niet buiten, maar verhuis hem naar een iets warmere plek. Een garage of berging, kan voor je konijn vaak al wonderen doen. Ook een snuggle safe heat pad waarbij hij zelf de keuze kan maken om er tegenaan te liggen of niet, is vaak voor een ouder konijn heel erg welkom tijdens de koude wintermaanden.

Let wel op, gebruik zo een heatpad nooit voor een konijn dat zelf niet in staat is er van weg te gaan als hij het te warm vindt, anders kunnen er eventueel brandwonden ontstaan of oververhitting.

Stroeve ledematen

Ook het hoppen, rennen en maken van binkies zal vermoedelijk met de leeftijd wat stroever verlopen. Heel erg belangrijk is net je konijn te stimuleren te blijven bewegen, ook al zal hij dit zelf waarschijnlijk minder doen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een sokkenhanger ergens op te hangen en daaraan groentjes te bevestigen. Je konijn wordt dan gestimuleerd om op zijn achterpoten te staan om de groenten naar binnen te werken.

Ouderdomskwaaltjes bij konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

Andere risico’s

Hoe ouder een konijn wordt, hoe vatbaarder het zal zijn voor ziektes. Hou je oudere konijnen dus extra goed in de gaten. Meer hierover in de blogpost: Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes?.

Wanneer je het geluk hebt om oudjes in huis te hebben, is een aangepaste huisvesting en gezonde voeding een must. Zorg bijvoorbeeld dat je konijnen niet te hoog moeten springen door verhoogjes te voorzien op regelmatig bezochte plaatsen. Het laatste dat je nu wil is dat je konijn zich kwetst.

Bied hun wat extra comfort aan zoals een kussen voor binnenhuiskonijnen of extra veel stro voor buitenhuiskonijnen, zeker in de winter. Zorg daarnaast voor een extra gezond dieet bestaande uit veel hooi, vers water, verse groenten en kruiden.

De regenboogbrug

Het enige zekere in het leven, is de dood. Op een bepaald moment moeten we afscheid nemen van onze geliefde huisgenoten. Dit is een moeilijk moment, zeker wanneer we het geluk hadden om zoveel jaren het geweldige gezelschap van onze konijnen te mogen hebben. We kunnen alleen maar hopen dat we ze een gelukkig konijnenleven hebben gegeven.

Auteur: Hannelore Bellon, vicevoorzitter Hopster vzw

Hannelore Bellon | Konijnenadviesbureau Hopster

Gerelateerde artikels

Wat zijn veel voorkomende konijnenziektes?

Toilet(bak)perikelen bij minder mobiele konijnen | Konijnenadviesbureau Hopster

EHBO voor konijnen

Is jouw konijn beschermd tegen de koude?

Rouwen bij konijnen

Meer leren? Kijk dan zeker naar onze blog!

Volg en like ons:
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
No Comments

Post A Comment

Algemene Voorwaarden